Военна информация

Архив - от 1 до 15 април

 

 

Обновена карта на военните окръзи на ВС на РФ

15.04.2024, 21:40
 

Kонтраадмирал Кирил Михайлов беше на официално посещение в Република Гърция -

15.04.2024, 20:52

Пред българския командващ беше изнесен брифинг за действията на ВМС на Гърция и проведена дискусия по въпроси от взаимен интерес, с акцент върху развиващата се ситуация в Източното Средиземноморие и Черно море, както и по-нататъшното укрепване и разширяване на двустранното сътрудничество между военноморските сили на Гърция и България.

Контраадмирал Михайлов се срещна и с началника на Генералния щаб на гръцката национална отбрана, генерал-лейтенант Константинос Золотас и със заместник-министъра на националната отбрана на Република Гърция г-н Йоанис Кефалогианис.
От 9 до 12 април 2024 година командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов беше на официално посещение в Република Гърция. Визитата бе по покана от началника на Генералния Щаб на Военноморските сили на Гърция вицеадмирал Димитриос Катарас.

 

Президентът се срещна с помощник генералния секретар на НАТО

15.04.2024, 20:34

Изграждането на съвременни отбранителни способности на Българската армия в контекста на предизвикателствата пред променената глобална среда за сигурност обсъди президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев на среща с помощник генералния секретар на НАТО Ангъс Лапсли, който е на посещение у нас.
Сред темите на разговора бяха също повишаването на военната мобилност в рамките на Алианса, насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата на отбраната и инвестициите на държавите членки за отбрана.
Процесът на модернизация на Въоръжените сили предполага не само придобиване на съвременно оборудване, но и подобряване и развитие на критичната инфраструктура, включително чрез реализиране на проекти за повишаване на свързаността между държавите членки, заяви президентът Радев по време на срещата.

 

"Дръзки" и "Струма" изпълняват задачи на море

15.04.2024, 16:18

Продължава участието на фрегата “Дръзки” 41 и минен ловец “Струма” 33 в националното военноморско учение с международно участие на Военноморските сили на Румъния "SEA SHIELD 2024”.
След извършване на преход и заставане в пристанище Констанца, корабите участваха в бреговата фаза на учението. Бяха проведени работни срещи относно изпълнението на сериалите на море, както и предпоходна конференция с участието на офицери от щаба за управление, щаба на военноморското оперативното съединение и участващите единици.
Днес корабите  започват изпълнение на епизодите на море, които включват тактическо маневриране, проводка на корабна група през предварително обследван канал, противоминни действия както и комуникационно и светлинно- сигнални учения, съобщават от ВМС

 

Генерал-майор Деян Дешков: Духът на нашите танкисти е висок

15.04.2024, 14:37

„Духът на нашите танкисти, въпреки че са малко, е висок. Правят всички, което се изисква от тях и то качествено“. Това каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков пред Паметника на танкиста в София. Там с тържествен ритуал баха отбелязани 89 години от създаването на Бронетанковите войски в България.  Ние сме напълно убедени, посочи още генерал-майор Дешков, че танковите  войски имат своето значение, което днес не е спаднало дори и минимално. Това бе казано и преди това от полковник проф. д-р Емил Енев от Военна академия „Г.С.Раковски“.  Той припомни, че още през 1917 г., в резултат на поуките от Първата световна война, българското правителство решава, че трябва да се купят бронирани машини за войската. Едва, обаче, през 1934 г. е одобрено закупуването на 14 броя  нова военна техника – танкети  от Италия. В началото на 1935 г. те са доставени в пристанище Варна, и след транспортиране са зачислени във войската. На 15 април 1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата”. Във връзка с това със заповед №ОХ-318/14.04.2020 г. на министъра на отбраната Красимир Каракачанов 15 април бе обявен за празник на бронетанковите войски в България. В заповедта се посочва, че „празниците са необходими и важни, защото помагат за формиране на професионална общност” и това обединява военнослужещите в екип, кара ги да се чувстват включени в обща кауза, повишава значението на изпълняваните от тях мисии и задачи. И се изтъква, че „създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски”.
Приключва етапът на модернизирането на първия танков батальон, каза още командирът на Сухопътните войски. Очаква се до края на тази година да стартира етапът и на втория танков батальон, което от генерал-майор Дешков, бе определено като светлина в тунела за развитие на танковите формирования. Той обеляза, че нашите танкове имат доста жизнен цикъл пред себе си и биха ни дали „глътката въздух да се огледаме и поетапно да пристъпим към подмяната им с нови образци“. Такъв проект засега не е на първия ред, не се и налага, но танковите войски трябва да се поддържат и развиват, нашите танкисти гледат напред и то качествено, вече има определени планове и концепции, стана ясно от думите на генерал-майор Дешков. Може би през септември или октомври ще бъде тествана системата за управление на боя с модернизирания батальон.
Военнослужещи поднесоха венци на паметните плочи в София, на които са изписани имената на 227 воини от Бронираната дружина, загинали през Втората световна война, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътни войски, кмета на Столична община и клуб „Танкисти и автомобилисти“ към Столичната организация на СОСЗР.  За отбелязване на празника бяха дошли още бившият заместник-министър на отбраната Анатолий Величков, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, Диана Иванова – директор на дирекция в НВИМ,  военнослужещи от Сухопътни войски,
Запасното войнство беше представено от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, неговия заместник и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, бившия командир на 11-танков полк в Банско полковник от  запаса Добри Стоянов, председателя на клуб „Танкисти и автомобилисти“ полковник от запаса Лилян Динков и десетки още офицери, служили дълги години в танковите батальони, полкови, бригади и дивизии. Въпреки желанието си, не успя да дойде най-старият танкист в момента у нас полковник от запаса Стоил Игов, както каза неговият син, е на 100 години.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Утре Комисията по отбрана ще гледа промените в закона за новите военни заплати от

15.04.2024, 14:35

В дневния ред на утрешното заседание на Комисията по отбрана има една единствена точка. Предстои да се обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, № 49-454-01-53, внесен от Христо Георгиев Гаджев, Томислав Пейков Дончев, Теменужка Петрова Петкова, Йордан Кирилов Цонев, Валентин Иванов Радев, Мюмюн Сали Мюмюн, Младен Найденов Маринов, Александър Николов Вълчев, Радослав Стефанов Рибарски, Ивайло Николаев Мирчев, Калоян Тонев Икономов, Ангел Жеков Георгиев, Ивелин Първанов Първанов, Славчо Ангелов Крумов, Атанас Зафиров Зафиров и Манол Василев Манолов на 12.04.2024 г.
С промяната на закона народни представители от всички  парламентарните групи предлагат базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност да се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, според официални данни на Националния статистически институт. Т.е. става дума за вдигане на базата за изчисляване на заплатите до средната за страната, както по-рано Народното събрание направи за МВР. Сега тя е 380 лв. и е такава от 2009 г. Тази база, обаче, ще се умножава по съответни коефициенти. Депутатите предлагат за офицерите месечното възнаграждение да се увеличава с коефициент спрямо базата не по-малко от 1,2, а за офицерските кандидати, сержантите и войниците – не по-малко от 1,0.
Както и до сега решението остава за министъра на отбраната. Базата ще се преизчислява ежегодно през първия месец на всяка година, което означава, че отпада сегашната разпоредба тя да се определя със закона за държавния бюджет. Постоянният параметър за една година ще бъде съответният размер на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година. Не се променя текстът, според който размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на министъра на отбраната. Т.е. коефициентът за офицерите, например, не може да падне под 1,2, но, ако министърът реши може да бъде и по-голям.
В Предварителната оценка на въздействието към законопроекта е записано, че при реализиране на промените основните месечни възнаграждения на военнослужещите ще се повишат средно с 30 процента при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности.
Ще се неободими, обаче още средства.
Ако разходите за отбрана се запазят 2 процента от БВП и при спазване на предвидените за периода 2023-2026 г., ще са необходими допълнително 510 млн. лв.
Предвижда се промените в Закона за отбраната и въоръжените сили да влязат в сила от 1 януари 2025 г. По този начин ще се въведе механизъм за индексация, която да отразява реалното ниво на заплащане в страната. Ще се осигури и предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата година. Така, ако рединкът и матросът сега започват с 1555 лв., от 1 януари 2025 г. ще вземат 2210 лв. на месец.
Промяната на базата ще се отрази и на изчисливането на стипендиите на курсантите за подготовка за изпълнение на военна служба като професия. Сега тя също е 380 лв. и се умножава с 1,3. От 1 януари базата за изчисляване на стипендиите ще бъде също средната брутна заплата за второто тримесечие на предходната година, но умножена с коефициент 0,25.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

72 години от първия полет на В-52 Stratofortress

15.04.2024, 07:58

На 15 април 1952 г. се е състоял първият полет на американския реактивен стратегически бомбардировач В-52 Stratofortress.
Разработването на първия опитен образец ХВ-52 сее осъществявало в условия на пълна секретност. Работите по него завършват на 29 ноември 1951 г.,но поради необходимост от внасяне на конструктивни изменения, първи на 15 април 1952 г. към полетни изпитания пристъпва вторият опитен образец YB-52.
Първият полет е осъществен по маршрута от летище Рентон (штат Вашингтон) до авиобаза Ларсон. Продължителността на полета е била 2 часа 21 минути. Самолетът е пилотиран от летец-изпитателят на Бойнг Alvin M. Johnston и подполковник от ВВС на САЩ Guy M. Townsend.
Произведени са общо 744 бомбардировача различни модификации.
На въоръжение (след модернизация и подмяна на двигателите се планира да останат до 2050!) са 58 В-52Н, 18 са в резерв и 12 на продължително съхранение. - Още за В-52

 

На този ден през 1904 г. при отбраната на Порт Артур се раждат руските войски за РЕБ

15.04.2024, 07:53

На 15 април 1904 г. в Порт Артур руският флот за първи път в света провежда бойна операция в ефир. По заповед на контраадмирал Павел Ухтомски радиостанцията на броненосеца "Победа" и бреговата радиостанция на планината Золотая дезорганизират работата на японските артилеристи, които по радиовръзка коригират артилерийския огън на своите крайцери.
Впрочем концепцията за радиоелектронна борба е разработена в руската армия още преди Руско-японската война, отбелязва "Российская газета".
През януари 1902 г. Морският технически комитет пуска доклад, според който "безжичното телеграфиране притежава такива недостатъци, че телеграмата може да бъде уловена от всяка чуждестранна станция и, следователно, прочетена, прекъсната и объркана от външни източници на електричество".
Работата е там, че в началото на XX в. се използват т. нар. "искрови" предаватели – неточни, а и много мощни. Искровият предавател дава силен широколентов сигнал, в резултат на което две близкоразположени радиостанции не могат да работят едновременно – те се заглушават една друга. С началото на кампанията военните получават възможността да реализират своите идеи на практика.
В руските държавни архиви се съхраняват 350 прихванати шифровани телеграми от Япония за Европа, САЩ и Китай. Първият документ от "колекцията“ е телеграма на бившия посланик в Русия – Курино – до френския посланик Мотоно от 22 април 1904 година. Прихващането на кореспонденцията е осигурено от свързочниците в Шанхай, които пренасочват на руското аташе японските телеграми. Документите са превеждани на руски и изпращани нагоре по инстанциите.
Командирът на Тихоокеанската ескадра в Порт Артур вицеадмирал Степан Макаров на 7 март 1904 г. издава Заповед №27, с която се одобрява процедурата по прихващане на вражеските преговори по безжичен телеграф. За превод на "заловените" телеграми се прилага и японската телеграфна азбука. Заповедта също указва младите и способни минни офицери да извършват всякакви експерименти. Няколко дни по-късно военните радиотелеграфисти успяват на практика да защитят своите кораби.
Рано сутринта на 15 април 1904 г. японците откриват огън от голяма дистанция и безнаказано разстрелват корабите на Тихоокеанската ескадра в залива Порт Артур. В операцията участват шест ескадрени броненосеца и два нови крайцера – "Нисин" и "Касуга". За коректировка на артилерийския огън се използват два леки крайцера, които маневрират при пряка видимост на нападението. Радиопредаването им е нарушено от радистите на броненосеца "Победа" и бреговата станция на сушата.
В резултат на обстрела японските кораби изстрелват 190 снаряда от голям калибър. Заради отсъствие на корекции никой от тях не попада в руските кораби. Ранени са само двама войници от батареите на п-в Тигрова опашка. И така в този ден се ражда радиоелектронната борба, а от 15 април 2006 г. в Русия се отбелязва и Деня на специалистите по РЕБ. - Още РЕБ

 

Военен календар

15.04.2024, 07:48

На 15 април 1860 година в Търново е роден генерал-лейтенант Иван Фичев (1860 – 1931).
Внук на възрожденския архитект и строител Никола Иванов Фичев (Уста Колю Фичето). Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като доброволец в 8-а дружина на Българското опълчение. Завършва Военното училище в София (1882) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1891). Служи в 20-а пехотна варненска (1882 – 1884) и 17-а пехотна търновска дружина (1884 – 1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 2-ра рота от 5-и пехотен дунавски полк при отбраната на Видинската крепост (12 – 16 ноември 1885). През следващите години заема длъжностите началник на Търновското военно окръжие (1885 – 1886), командир на рота в 6-и пехотен търновски полк (1886 – 1887), офицер в щаба на 1-ва пехотна бригада (1891), адютант на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1891 – 1892), преподавател по тактика в учебната команда на 1-ва пехотна дивизия (1893), началник на Учебното бюро при Военното министерство (1893 – 1894), командир на дружина в 16-и пехотен ловчански полк (1894 – 1897), инспектор на класовете във Военното училище и преподавател по военна история и тактика (1898 – 1899), офицер в Оперативното отделение на Щаба на армията (1899 – 900), командир на 6-и пехотен полк (1900 – 1902), началник на Оперативното отделение в Щаба на армията (1902 – 1903), началник-щаб на 1-ва пехотна софийска дивизия (1903 – 1905), помощник-началник на Щаба на армията (1905 – 1907) и командир на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1907 – 1910). От 27 март 1910 г. е началник на Щаба на армията, а от 22 септември 1912 г. – началник на Щаба на Действащата армия. Ръководи разработването на плана за водене на Първата балканска война (1912 – 1913). На 14 януари 1914 г. е назначен за началник на Трета военноинспекционна област, а на 1 септември 1914 г. – за министър на войната. Излиза в запаса на 17 август 1915 г., след което се занимава с научноизследователска дейност. Избран е за академик (1898) и член на Българската академия на науките (1900). Автор на „Военноисторически очерк за Сръбско-българската война“ (1888), „Военната история и методът за нейното изучаване“ (1897), „Висшето командване през Балканската война“ (1927) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІ степен.

На 15 април 1861 година в Охрид е роден генерал-лейтенант Климент Бояджиев (1861 – 1933).
Завършва Военното училище в София (1883) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1893).
Участва в Сръбско-българската война (1885) като адютант в Щаба на Западния корпус. След войната (1885 – 1891) служи в 1-ви пехотен софийски полк и в 1-ва пехотна бригада. През следващите години заема длъжностите старши адютант на 5-а и на 3-та пехотна дивизия, командир на дружина в 24-ти пехотен полк, началник-щаб на 4-та пехотна дивизия (1899 – 1900), командир на 8-и пехотен полк (1900 – 1904), началник-щаб на 6-а (1904 – 1905) и на 3-та пехотна дивизия (1905 – 1906), началник-щаб на 2-ра военноинспекционна област (1907 – 1908), командир на 2-ра бригада от 9-а пехотна дивизия (1908 – 1910). През 1910 г. поема командването на 4-та пехотна дивизия, с която воюва в Първата балканска война (1912 – 1913) при Лозенград, Караагач, Люлебургаз и Чаталджа.
От 22 август 1913 до 1 септември 1914 г. е министър на войната и извършва организационни реформи. На 15 септември 1914 г. е назначен за началник на 3-та военноиспекционна област, а на 15 април 1915 г. – за началник на Щаба на армията. По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 1-ва армия и провежда Моравската (1 – 27 октомври 1915) и Косовската настъпателна операция (28 октомври – 21 ноември 1915). Преминава в запаса на 25 септември 1916 г. Награден с военен орден „За храброст“ ІІ степен и ІІІ степен 2 клас.

На 15 април 1992 година Народното събрание взема решение за изпращане на военен контингент в Камбоджа.
С постановление № 67 от 22 април 1992 г. Министерският съвет възлага на Министерството на отбраната формирането, подготовката и изпращането на военен контингент за участие в операцията UNTAC по поддържане на мира в Камбоджа.
Българската армия се включва в UNTAC от 4 май 1992 до 27 ноември 1993 г. с един пехотен батальон от 850 души, 10 офицери за работа в щаба на мисията, 34 военни наблюдатели и екип военна полиция от 11 души.

При необичайни и трудни условия батальонът изпълнява задачи за защита на изборни комисии, охрана на избирателни секции, ескортиране на конвои и др. За първи път след края на Втората световна война Българската армия понася загуби в реална бойна обстановка и дава 10 жертви.
По време на мисията загиват лейтенант Иван Иванов, младши лейтенантите Цветомир Петков, Петър Байчев, Атанас Радев, Венцислав Мирчев, старшина Атанас Тонев, сержант Димитър Димитров и редниците Съби Хаджийски, Кирил Киров и Стоян Иванов.

 

 

„Български войници по никакъв начин, подчертавам, че по никакъв начин, няма да се бият в Украйна“

14.04.2024, 22:40

Няма пряка военна заплаха за нашата територия, извършеното действие от Иран е нарушение на международното право, очаквам Съветът за сигурност на ООН да осъди тази агресия, каза тази вечер по БТВ служебният министър на отбраната ген. Атанас Запрянов. Продължаваме да следим ситуацията, посочи още той, не променяме състоянието на боеготовността на нашите въоръжени сили, изпълняме си плановите мероприятия, системата за ПВО на България и тази на НАТО работи в нормален режим. Неговата прогноза е, че Израел няма да отговори така директно и няма да има ескалация за широка, мащабна война в Близкия изток. Все пак обаче трябва да се види какво ще реши израелското правителство.
Лично от премиера Димитър Главчев е получил покана да бъде министър на отбраната в служебното правителство, отговори на въпрос ген. Запрянов.  Отговарям на профила, каза той, на служебен министър на отбраната, защото не се нуждая от адаптация и мога незабавно да вляза в курса е да управлявам отбранителната политика. Основният принцип, на който залагам, е надграждане, повтори министърът. За втори път той каза, че ще използва добрите практики на други служебни министри, като изрично посочи Димитър Стоянов, който „свърши голяма работа просто да събере информация, да направи необходимите анализи, които помогнаха много бързо да сключим договорите са „Страйкърите“, за вторите самолети Ф-16 и др.“.
Упрекът за забавяне предоставянето на гласуваната военно-техническа помощ за Украйна е справедлив, каза министър Запрянов. Но, уточни той, това не е вина изцяло на Министерството на отбраната, защото има Международен координационен център. По тази причина ще се използват за утвърдения през март пакет други способи, т.е. с наше финансиране и процедури да се ускори доставката. Всичко, което е планирано от първите два пакета и БТР-ите е пристигнало в Украйна. За мащабите на нашата страна досегашната помощ  е значителна, определи министърът. Той бе категоричен, че предоставяме излишни за въоръжените ни сили въоръжение, техника и бойни припаси. Утре в София ще има форум по Кримската платформа, където отново ще се говори за измеренията за помощта за Украйна.  (Б.р. Домакини на форума са министрите на външните работи и на отбраната на България и на Украйна. Срещата ще е в Централния военен клуб в София и ще посветена на сигурността в Черно море.)“
„Български войници по никакъв начин, подчертавам, че по никакъв начин, няма да се бият в Украйна. Изпращането на български войници, където и да е, извън територията на страната става с решение на българския парламент, първо. Второ, излизането на България от НАТО ще бъде катастрофа. Ако излезем от НАТО ще трябва да гарантираме военната сигурност на държавата с въоръжени сили, които са няколко пъти по-големи от сегашната численост. Смисълът и съдържанието да бъдем в колективната отбрана е с минимални сили, с минимални военни разходи да гарантираме териториалната си цялост. Представете си не 43 - хилядна, а 120-хилядна армия и не 4 милиарда, а 12 милиарда военни разходи. Това добре ли е за нашите данъкоплатци?“, отговори на други въпроси министър Запрянов.
В последните години дадохме приоритет на модернизацията на армията и забравихме, че в способностите има осем елемента, от които техниката е само един, забравихме хората, каза министърът по повод проблемите с окомплектоването с военнослужещи и неконкуретноспособността на военната професия. Става дума, включително за военните заплати и той се надява да се приемат предложените от депутати промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които да дадат възможност за увеличаване на възнагражденията от 1 януари 2025 г. поне с 30 процента. Освен това работна група ще трябва да предложи допълнителни финансови средства и поощрения за някои рискови групи военнослужещи, като тези в силите с висока степен на готовност, парашутисти и др. Това се отнася и за пилотите, които ще служат на Ф-16.
Има закъснение на модернизацията на инфраструктурата в авиобаза „Граф Игнатиево“ във връзка с посрещането на новите самолети, призна министърът. Не трябва, обаче, да допускаме да не получим сертификат, каза той. Още повече, че не всички съоръжения са предмет на сертификация. Обновява се цялата база. Върви процедура на ремонтиране на двигатели на МиГ-29. Трябва да носим дежурството по Air Policing със собствени самолети до пристигането на Ф-16, бе категоричен министърът. И изрази убеденост, че авиацията ни няма да бъде принудително приземена. В момента на поточната линия се произвеждат 7 самолета Ф-16. В края на годината ще ни бъдат предадени първите три, които ще останат до март там, за да се обучава нашия технически състав от 84 души. Имаме 12 пилоти, ще изпратим още двама. Първите двама пилоти ще се върнат още през тази година. Така че първото тримесечие на следващата година ще пристигнат първите три самолета, през второто още три, а до края на годината другите два. До края на 2025 г. ще имаме 8 самолета и 14 обучени пилоти, подчерта министър Запрянов. В края на интервюто той благодари на екипажа на хеликоптера от авиобазата в Крумово, който извърши снощи спасителна операция по транспортирането на дете от Враца до София.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

„Струма отплава от Варна към Констанца за участие в „Морски щит - 2024“

14.04.2024, 19:28

Вчера от Военноморска база Варна отплава минния ловец „Струма“ 33 с командир капитан III ранг Мирослав Добрев. Екипажът му ще вземе участие в националното военноморско учение с международно участие на ВМС на Румъния. То се провежда до 21 април 2024 г. в крайбрежната зона на Черно море и река Дунав. Участват повече от 2200 военнослужещи от формирования на военноморските сили на 12 съюзнически и партньорски държави.
„Струма“ бе изпратен от командира на Трети дивизион противоминни кораби капитан II ранг Лъчезар Иванов. Той пожела на екипажа успешно представяне в учението. Вчера от Военноморска база Бургас е отплавала фрегатата „Дръзки“, която също ще вземе участие в „Морски щит - 2024“.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

ISW: Руските сили провеждат най-малко три операции на оперативно ниво

14.04.2024, 13:17

Руските сили провеждат най-малко три операции на оперативно ниво, които не се допълват, но позволяват на руските войски да дадат приоритет на тактическите успехи на избраните от тях направления. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).
Анализаторите от ISW подчертават, че за украинските сили ще бъде все по-трудно да се противопоставят на тези руски усилия, "колкото по-дълго Украйна е лишена от допълнителна американска военна помощ".
Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви на 13 април, че ситуацията в Източна Украйна значително се е влошила през последните дни и че руските войски извършват механизирани атаки на Лиманско, Бахмутско и Покровско направление.
Докладът добавя, че украинските сили сега се борят със значителен недостиг както на артилерийски снаряди, така и на противовъздушна отбрана, които са критични компоненти на тяхната отбрана, и руските сили се възползват от този недостиг и подобрените метеорологични условия ("топлото и сухо време направи повечето открити райони достъпни за танкове").
Според наблюденията и анализираните данни от ISW, руските сили активизират усилията си за превземането на Часов Яр.
"Ако Съединените щати не възобновят помощта за Украйна и украинските сили продължат да нямат необходимите артилерийски боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана, дори слабо обучени и лошо оборудвани руски сили може да са в състояние да провеждат успешни настъпателни операции", се посочва в доклада.
Освен това, според анализаторите, настъпателната операция за превземането на Часов Яр ще отвори най-близките перспективи за оперативен значителен напредък на руските войски, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат по-нататъшни настъпателни операции срещу градовете, които всъщност формират значителен отбранителен пояс на Украйна в района на Донецк.
Руските сили отдавна се стремят да превземат група от големи градове в района на Донецк, които включват Славянск, Краматорск, Дружковка и Константиновка.
В същото време ISW не намира признаци, руските войски да успеят да превземат някой от тези градове в близко бъдеще.
Ключови констатации на ISW за 13 април:
 - Руските сили провеждат най-малко три операции на оперативно ниво, които не се допълват, но позволяват на руските сили да дадат приоритет на тактическите успехи на изпраните от тях направления.
 - Военното командване на Руската федерация вероятно смята, че украинските войски няма да могат да се защитят от настоящи и бъдещи руски настъпателни операции поради забавяне или окончателно прекратяване на американската военна помощ.
 - Настъпателната операция за превземане на Часов Яр открива най-близките перспективи за оперативно значително напредване на руските войски, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат по-нататъшни настъпателни операции срещу градовете, които всъщност формират значителен защитен пояс на Украйна в района на Донецк.
 - Руските заплахи за Дружковка и Константиновка са много важни от оперативна гледна точка, тъй като тези градове-крепости спомагат за формирането на гръбнака на украинската отбрана в района на Донецк и Източна Украйна като цяло.
 - Руските сили няма да могат бързо да превземат Часов Яр и вероятно ще се опитат да използват незабавно оперативното му значение, докато украинските сили разполагат с необходимите ресурси, за да задържат позициите си.
 - Липсата на артилерия и противовъздушна отбрана на Украйна, причинена от липсата на американска помощ за сигурността, позволява на руските механизирани сили да постигнат скромен тактически успех, а бъдещите руски механизирани настъпателни операции могат да постигнат по-голям успех, ако Съединените щати продължат да отказват помощ на Украйна.
 - Германия обяви, че незабавно ще достави още една система за ПВО Patriot на Украйна в отговор на неотдавнашните призиви на страната за допълнителни системи за защита срещу засилената руска ударна кампания и продължаващите усилия на Украйна да разшири способностите си за противовъздушна отбрана.
 - Руските войски са направили потвърдено настъпление близо до Часов Яр (западно от Бахмут) и Донецк.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Как би изглеждала директната война между Израел и Иран?

14.04.2024, 13:06

В късните часове на 13 април Иран изстреля стотици дронове и ракети (общо повече от 300 въздушни цели) срещу Израел. Няколко часа по-късно съобщи, че това е отговорът на израелската атака срещу дипломатическата им мисия в Дамаск (Сирия), при която загинаха високопоставени военни от Иранския революционна гвардия.
Според изявлението атаката е предупреждение за Израел и при нужда може да бъде повторена в още по-голям размер. САЩ и съюзниците им в региона оказаха съществена подкрепа при отразяването на атаката, но президента Джо Байдън  беше категоричен, че помощ за атака към Иран няма да има......Прочети още

 

Какво представляват системите за противовъздушна отбрана на Израел

14.04.2024, 09:12

Нападението с ирански безпилотни самолети и балистични ракети е най-новото предизвикателство за израелските системи за противовъздушна отбрана, които и без това са пренатоварени заради войната срещу групировката "Хамас".
Ето един по-подробен поглед към многопластовата система за противовъздушна отбрана на Израел, изготвен от АП:
"Стрелата" - Тази система, разработена съвместно със САЩ, е предназначена за прехващане на ракети с голям обсег, включително видовете балистични ракети, които Иран заяви, че е изстрелял снощи. "Стрелата", която работи извън атмосферата, беше използвана в настоящата война за прехващане на ракети с голям обсег, изстреляни от хусите в Йемен.
"Прашката на Давид" - Разработената съвместно със САЩ "Прашка на Давид" е предназначена за прехващане на ракети със среден обсег, каквито притежава ливанската групировка "Хизбула".
"Пейтриът" - Тази американска система е най-старият член на израелската система за противоракетна отбрана - използвана е по време на Войната в Залива през 1991 г. за прехващане на ракети "Скъд", използвани от силите на тогавашния иракски лидер Саддам Хюсеин. Сега "Пейтриът" се използва за сваляне на летателни апарати, в това число дронове.
"Железен купол" - Тази система, разработена от Израел с подкрепата на САЩ, е специализирана в свалянето на ракети с малък обсег на действие. Откакто влезе в действие в началото на миналото десетилетие, тя е прехванала хиляди ракети - включително по време на настоящата война срещу "Хамас" и "Хизбула". Израел твърди, че има над 90 процента успеваемост.
"Железен лъч" - Израел разработва нова система за прехващане с помощта на лазерна технология. Израел заяви, че тази система ще промени правилата на играта, тъй като е много по-евтина за използване от съществуващите системи. Въпреки това тя все още не е въведена в употреба. - Още ПВО
Източник: https://www.bta.bg/

 

Кой в Европа може да даде системи Patriot на Украйна? Вариантите не са много

14.04.2024, 08:44

Украйна преговаря за две системи Patriot и SAMP/T, стана ясно от коментар на външния министър Дмитро Кулеба. През последните дни той отбеляза, че страната му се нуждае от поне седем Patriot и е готова на всякакви варианти - да ги получи като помощ, да ги закупи или да ги наеме.
Малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски съобщи след разговор с канцлера Олаф Шолц, че Германия незабавно ще предаде още една система за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна. В своето вечерно обръщение в 780-я ден от началото на пълномащабната война Зеленски уточни още, че се водят разговори с Берлин и за още една система, но Iris-T, както и за ракети за ПВО, които Украйна в момента притежава.........Прочети още

 

Военен календар

14.04.2024, 08:21

На 14 април 1205 година цар Калоян разгромява латинците при Адрианопол (дн. Одрин).
На 12 април 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход овладяват Константинопол и основават Латинската империя. Новата политическа и военна обстановка принуждава ромейската аристокрация да потърси съюзник в лицето на българския владетел.
През пролетта на 1205 г. населението на Източна Тракия въстава, а към разбунтувалите се области потегля латинска армия. В съответствие със своите съюзнически задължения, цар Калоян разполага войските си на 25 км североизточно от Адрианопол и подготвя предварително района на сражението. Тежката конница е оставена в резерв, а леката има за задача да подведе латинците към мястото на засадата, което се състои от шахматно изкопани трапове. Отряд лека конница по оригинален начин провежда разузнаване с бой и принуждава рицарите да напуснат лагера си (13 април 1205).
Решителното сражение започва на 14 април 1205 г. и в него кръстоносната войска претърпява катастрофално поражение. Император Балдуин І е пленен, отведен в Търново и затворен в крепостта Царевец.
След блестящата военна победа при Адрианопол цар Калоян овладява редица градове в Тракия и утвърждава по убедителен начин своето превъзходство.

От 14 до 16 април 1876 година в местността „Оборище“, Панагюрско, е проведено общо събрание.
На него присъстват 65 представители на революционните комитети от 60 селища на Четвърти (Панагюрски) революционен окръг, които обсъждат цялостната подготовка на въстаническите действия.
Делегатите приемат Панагюрище да бъде център на повсеместното въоръжено народно въстание, което трябва да избухне на 1 май 1876 г. или при разкрития от страна на властта – незабавно да се обяви, като се уведоми главният център. При разискванията за бойната тактика надделява схващането за водене на отбранителни боеве в няколко укрепени въстанически пункта в Средногорието и Родопите. Обърнато е особено внимание на единоначалието в ръководството на въстанието.
След бурни разисквания делегатите утвърждават Георги Бенковски за главен военен ръководител на всички въстанически сили в окръга. Избрана е специална 10-членна комисия, начело с Бенковски, която да изработи оперативен план за провеждане на въстанието, военни инструкции и прокламации. Приетите от събранието решения достигат и до останалите революционни окръзи чрез специално изпратени до тях куриери.

На 14 април 1915 година в град Сливен е роден Любен Захариев Кондаков.
На 3 октомври 1937 г. завършва Военно на Негово Величество училище в 56-и випуск, произведен е в чин подпоручик и зачислен в Учебния орляк. От 1938 г. служи във 2-ри армейски орляк, от 1939 във Въздушните школи, от 1940 в Изтребителния полк. Обучаван е на висш пилотаж в Изтребителна школа №1 (Jagdfliegerschule 1) край градчето Вернойхен (Werneuchen), източно от Берлин. След завръщането си в България е инструктор в българската изтребителната школа за висш пилотаж. Служи в Трети орляк на 6-и изтребителен авиополк и е един от най-добрите български пилоти по това време.
През 1943 – 1944 г. участва активно в защитата на София и линията Перник-­Брезник от бомбардировките на англо-американската авиация. Сваля или поврежда летящи крепости и води успешни въздушни боеве с ескортиращите изтребители. На 17 април 1944 г., „Черния Великден“ с големи загуби за София, софиянци и българските летци-изтребители, Кондаков излита от Божурище, начело на един от орляците от 18 самолета с мисията да пресрещнат врага далеч от столицата. Срещу тях се появяват 350 тежки бомбардировача, ескортирани от 100 изтребителя. В боя загиват шестима български пилоти: четирима пилоти от 2/6 орляк: подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев и двама пилоти от 3/6 орляк: поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов.
Кондаков попада в клещи под кръстосания огън на две четворки вражески самолети. Въпреки че дълго им се изплъзва с майсторски маневри, бива улучен, свидетелстват участници в сражението. Използва релефа – лети по долината на река Струма, но близо до с. Дренково го разкриват и го прострелват.
Останалите летци от двата орляка все пак успяват със стрелбата си да повредят 5 летящи крепости и да свалят един „Мустанг“. В това сражение се проявява и втората българска „жива торпила“ Неделчо Бончев, който със самолета си се врязва във вражески бомбардировач.
В село Дренково, в местността Поповци, има паметник на лобното място на летеца капитан Кондаков. В София улица носи името „Капитан Любен Кондаков“.
Военни звания: подпоручик (3 октомври 1937), поручик (3 октомври 1940), капитан (16 април 1944).

 

 

Германия спешно прехвърля ЗРК Patriot на Украйна

13.04.2024, 19:42

Германия обяви спешното прехвърляне на една зенитно-ракетна система Patriot на Украйна. Това е съобщило германското министерство на отбраната, предаде ZDF.
Германия спешно ще прехвърли на Украйна още една зенитно-ракетна система Patriot за защита от руски въздушни нападения, отбелязва министерството.
"Тя ще бъде предоставена в допълнение към вече доставените и планираните за прехвърляне системи за противовъздушна отбрана", се посочва в съобщение на Министерството на отбраната.
Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус "Берлин прави всичко възможно да подкрепи Киев с оглед на оперативната готовност на Германия".
"Руският терор срещу украинските градове и инфраструктура причинява неизмерими страдания. Той също така застрашава енергийното снабдяване на населението и разрушава промишлени съоръжения, които са от съществено значение за оперативната готовност на украинските въоръжени сили", подчертава той.
Ден по-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че се водят "активни преговори" със съюзниците за получаване на две батареи от системата за противовъздушна отбрана Patriot и една батарея от системата SAMP-T.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Бомбардировките над София – един терористичен акт и черно петно в лицето на съюзниците

13.04.2024, 08:32

В една война няма победители, само жертви, а ако вярваме на философите, когато един живот приключва с насилие и няма възможност да направи света малко по-добър, тогава забелязваме загубите. На 13 април 1941 г. британски и американски самолети ще прелетят над София и за първи път ще ударят столицата. Резултатът от всичко това е разруха и поставянето на един особен край на така наречения мирен оазис на Балканите. Мнозина трябва да знаят, че България демонстрира една съвършена политика и дълго време се опитва да пази колкото се може повече своите поданици.
В това отношение Борис III не само може да се слави като перфектен лидер, но ни показва и нещо още по-впечатляващо – това е единствената страна, която дълго време може да лавира между едните и другите сили. През 1941 г. първите бомбардировки минават без жертви, но със сигурност няма да са последни. Необходими са около 2 години, за да може съюзниците да възобновят своите действия, причината е срещата между тримата „велики“ на Техеранската конференция, в която дори Сталин изразява желание да се започнат масови бомбардировки над Източна Европа с цел отслабване на врага. Това решение пропуска завинаги факта какво точно е фронт, тил и мирно население и до днес има силата на военно престъпление, но историята се пише от победителите, а не от победените.........Прочети още

 

Кои са първите български водосамолети?

13.04.2024, 08:29

Още се спори за датата, на която е поставено началото на българската морска авиация, но това е тема, към която ще се върнем друг път. Друг неуточнен въпрос е този за първите български водосамолети.
Да, в крайна сметка Царство България откупува всички германски водосамолети и инвентара на водосамолетната („водохвърчилна“) станция в Пейнерджик (дн. Чайка). Но това става едва в края на войната.
Има публикувани много фотографии, на които български морски авиатори (пилоти, наблюдатели, техници, практиканти от Морското училище) позират пред различни водосамолети, но почти всички тези летателни апарати са с германски отличителни знаци. Слава Богу, на тях личат и бордовите номера, но пък няма публикуван документ самолетите с кои номера първо са закупени от нашата държава.
Засега има издирена само една снимка, която се съхранява във фонда на Военноморския музей, на която водосамолетът № 1042 е с български отличителни знаци.
Има и още една снимка, екземпляр от която се съхранява не само в музея, но и в някои частни колекции. На нея няма отличителни знаци или бордови номер, но има изписано името „Лейтенант Ляпчев“ - първият началник на българската морска авиация, загинал заедно със своя немски инструктор по време на тренировъчен полет на 10 юни 1916 г. в крайбрежието на остров Нордернай в Северно море........Прочети още

 

На този ден умира хан Крум

13.04.2024, 08:26

На 13 април 814 година умира хан Крум (неизв. – 814).
Овладява обширни територии между реките Дунав и Тиса и включва Банат и Трансилвания в пределите на България (803 – 805). През 809 г. превзема Сердика (дн. София) и премества театъра на бойните действия в Средецката и Струмската област.
На 26 юли 811 г. постига блестяща военна победа като обкръжава и унищожава във Върбишкия проход 70-хилядна византийска армия, предвождана от император Никифор І Геник.
За утвърждаване на постигнатите успехи предприема мащабно настъпление в Тракия. Превзема силните крепости Девелт (до с. Дебелт, Бургаско) и Месемврия (дн. Несебър) (812). В сражението при Версиникия (до с. Маломирово, Ямболско) разбива армията на император Михаил I Рангаве (22 юни 813).
Умира внезапно по време на усилена подготовка за овладяване на Константинопол. С качествата си на държавник, пълководец, законодател и обединител на различните етноси, превръща българската държава в първа военна и политическа сила на Европейския югоизток.

 

Президентът: Историческият полет на „Союз-33“ остава непреходно във времето вдъхновение

13.04.2024, 08:18

Без развитие на модерна космическа наука, на космически технологии и индустрия не може да се постигне съвременна конкурентоспособна икономика. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В Централния военен клуб в София държавният глава приветства гостите на официалното събитие, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация „Български ВВС“, съобщават от президентската институция.
По повод 45-годишнината от знаменателния подвиг на генерал-лейтенант Георги Иванов президентът Радев посочи, че историческият полет на „Союз-33“ остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения българи. В приветствието си държавният глава открои и безспорните достижения на българската авиация и многобройните успехи на космическата ни наука. По думите на президента историята завинаги ще помни тези, които първи са проправили пътя на България към космоса – учените, основали още преди 52 години българската космическа научна програма. И до днес българската индустрия в тази сфера се развива на високо технологично ниво, допълни президентът. Румен Радев изрази оптимизъм за разработването на космическата програма у нас с обединените усилия на институциите и на научния сектор. Той припомни проекта за изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление, предложен от президентската институция и одобрен от ЕК за финансиране благодарение на усилията на няколко служебни правителства. Държавният глава изрази надежда, че този важен проект ще бъде реализиран, защото предвижда да събира информация, на базата на която не само да се развива научна дейност и да се вземат решения в кризисни ситуации, но и по-ефективно да се управляват ресурсите в страната.
Ходът на събитията недвусмислено доказва стратегическото значение на авиацията, на безпилотните апарати, на космическите технологии за отбранителните способности и икономическото развитие на всяка държава, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че държавността и националната независимост изискват гарантирането на въздушния ни суверенитет. Онези, които владеят небето и космоса, ще бъдат безапелационните лидери на утрешния свят, заяви още президентът Радев в приветствието си.
Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията. Тяхното развитие е израз на амбициите за достойното бъдеще на страната ни, което изисква ангажираност от държавното ръководство, и от цялото ни общество, посочи президентът Радев. По думите му, общото между авиацията и космоса е моралната сила, устремът и всеотдайността на хората, които са готови да жертват себе си в името на хората.  Румен Радев допълни, че точно тези качества трябва да се възпитават у младежите. „Фокусът трябва да бъде върху младото поколение – да го привличаме, да го завладяваме с тези идеи и да създаваме условията“, изтъкна държавният глава. Според президента планираното повишаване на заплатите във Въоръжените сили е само първата стъпка, но е необходимо да се направи още много за привличането на хора с качества и за модернизацията на Българската армия.
По време на събитието държавният глава Румен Радев беше удостоен с юбилеен плакет по случай 45 години от полета на първия български космонавт. На церемонията президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.
Източник: https://otbrana.com/

 

Президентски отличия за изявени военни пилоти

13.04.2024, 08:20

Държавният глава удостои вчера с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.
България има достоен принос към развитието на авиацията благодарение на родолюбието, посветеността, куража и всеотдайността на поколения български летци. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония по връчване на Почетния знак на президента на изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката и скорошното навършване на кръгли годишнини и юбилеи на отличените. За значим принос за развитието на българската авиация бяха отличени генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев, съобщават от президентската институция.
„Днес отдаваме почит към идеята, устрема, усилията и саможертвата на човечеството в изучаването и овладяването на въздушното пространство и космоса“, посочи президентът и поздрави военните пилоти с Международния ден на авиацията и космонавтиката  - 12 април. Държавният глава открои приноса на България в развитието на авиацията, като даде пример с първия боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, героичната защита на София през Втората световна война, изграждането на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния период, както и съхраняването и развитието на нови способности през последните десетилетия, наситени с много ресурсни ограничения.
Президентът изтъкна значимия принос на генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев за българските Военновъздушни сили в трудните години на прехода и в условия на ограничения. „Въпреки това, те успяха да съхранят способностите и да изградят нови, бяха пример за професионална подготовка и изградиха поколения достойни летци и командири“, посочи държавният глава. Президентът се обърна с думи на признателност и към подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев за това, че са отдали най-активните години от живота си, своята младост и сили на суверенитета на българското небе. „Вие успяхте да пренесете традициите на българската военна школа и в гражданската авиация, да постигнете високо ниво на безопасност и да възпитате няколко поколения летци“, посочи още Румен Радев.
От името на удостоените с Почетния знак на президента генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов изказа благодарност за високото отличие и разказа свой спомен от 2002 г., когато завършва своята летателна кариера с полет на МиГ-29 в Авиобаза „Граф Игнатиево“. „Тогава подполковник Радев, началник щаба на базата, ми връчи плакета на Трета изтребителна авиационна база, а сега получавам награда вече от президента на Република България и това за мен е много голям жест“, каза генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета от полигона Капустин Яр

12.04.2024, 21:20

Руските военни са извършили изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета от полигона Капустин Яр, съобщиха от Министерството на отбраната на страната, цитирани от РИА Новости.
"На 12 април 2024 г. от 4-ти държавен централен междувидов полигон Капустин Яр в Астраханска област боен екипаж на РВСН успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета от мобилна наземна ракетна установка“, отбелязват от ведомството.
Както се уточнява, изстрелването е извършено в рамките на държавните изпитания на перспективни ракетни системи. Освен това целта е била да се потвърди устойчивостта на ракетите на въоръжение в руската армия.
От министерството отбелязват, че всички задачи са изпълнени. Резултатите показват високата надеждност на руските ракети, осигуряващи стратегическата сигурност на страната.

 

Променят закона, за да увеличат заплатите в армията. За какво точно става дума?

12.04.2024, 20:24

Със съобщенията, които днес дойдоха от Народното събрание, се създава впечатление, че възнагражденията на военнослужещите ще се изравнят със средната работна заплата за страната, което означава нарастване с близо 30 процента. Очевидно, не е точно така. Не би могло всички военни заплати да са еднакви.
За какво точно става дума?
С промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили Христо Гаджев и група народни представители от парламентарните групи предлагат базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност да се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година, според официални данни на Националния статистически институт. Т.е. става дума за вдигане на базата за изчисляване на заплатите до средната за страната, както по-рано Народното събрание направи за МВР. Сега тя е 380 лв. и е такава от 2009 г. Тази база, обаче, ще се умножава по съответни коефициенти. Депутатите предлагат за офицерите месечното възнаграждение да се увеличава с коефициент спрямо базата не по-малко от 1,2, а за офицерските кандидати, сержантите и войниците – не по-малко от 1,0.
Както и до сега решението остава за министъра на отбраната. Базата ще се преизчислява ежегодно през първия месец на всяка година, което означава, че отпада сегашната разпоредба тя да се определя със закона за държавния бюджет. Постоянният параметър за една година ще бъде съответният размер на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година. Не се променя текстът, според който размерите на основното месечно възнаграждение се определят с акт на министъра на отбраната. Т.е. коефициентът за офицерите, например, не може да падне под 1,2, но, ако министърът реши може да бъде и по-голям.
В Предварителната оценка на въздействието към законопроекта е записано, че при реализиране на промените основните месечни възнаграждения на военнослужещите ще се повишат средно с 30 процента при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности.
Ще се неободими, обаче още средства.
Ако разходите за отбрана се запазят 2 процента от БВП и при спазване на предвидените за периода 2023-2026 г., ще са необходими допълнително 510 млн. лв.
Предвижда се промените в Закона за отбраната и въоръжените сили да влязат в сила от 1 януари 2025 г. По този начин ще се въведе механизъм за индексация, която да отразява реалното ниво на заплащане в страната. Ще се осигури и предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата година. Така, ако рединкът и матросът сега започват с 1555 лв., от 1 януари 2025 г. ще вземат 2210 лв. на месец.
Промяната на базата ще се отрази и на изчисливането на стипендиите на курсантите за подготовка за изпълнение на военна служба като професия. Сега тя също е 380 лв. и се умножава с 1,3. От 1 януари базата за изчисляване на стипендиите ще бъде също средната брутна заплата за второто тримесечие на предходната година, но умножена с коефициент 0,25.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

С много положителни емоции Военната академия отбеляза патронния си празник

12.04.2024, 20:20

На 14 април 1821 г. в Котел е роден Георги Раковски, създател на Първа българска легия, първообраз на българската войска. Днес Военната ни академия, която носи името му тържествено отбелязване патронния си празник и 112-ата годишнина от совето съдаване. Положителните емоции бяха свързани най-вече с факта, че се събраха няколко поколения, свързани с живота на военната ни Алма Матер, всяко от които е дало немалко, за да бъде днес, както посочи министърът на отбраната Атанас Запрянов висшето военно учебно заведение, което успешно реализира главната цел в политиката на Министерството на отбраната по отношение на военното образование – то да е най-тясно свързано със съвременните реалности, практики и потребности в сферата на сигурността и отбраната.  Даде и препоръка: „Независимо от разширяването на обхвата в образователната дейност, Военната академия трябва да остане фокусирана върху военното дело и подготовката на военни лидери. Ние не трябва да губим силата на военната подготовка тук“.
Формулата за успех на академията, посочи нейният началник генерал-майор Тодор Дочев е непрекъснатото поддържане и повишаване на качеството на обучението, за формиране на модерен образователен профил на випускниците. През целия период на своето съществуване, продължи той, академията заема достойно и важно място в армейския обществен живот. Тя е символ на националната военна наука и място, където се кове българската военно-теоретична мисъл, заяви в празничното си слово генерал-майор Дочев.
112 години Военната академия неотклонно изпълнява мисията си да поставя научните основи за трансформацията на въоръжените сили и да подготвя най-ценния им капитал – хората, се посочва в поздравителния адрес на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който се наложи да отиде в парламента и приветствието бе прочетено от командира на СКС генерал-майор Красимир Кънев. И още от началника на отбраната: „Ще продължа да настоявам годишните планове на Академията и на другите военно-образователни институции да се синхронизират с плановете за подготовка във въоръжените сили, развитието на силите и планиране на тяхното използване. Това е предпоставка за ефективност в цялостната подготовка на кадрите“.
Висока оценка колекивът на академията и очаквания да продължава да бъде водеща  военно-образователна институция имаше в поздравителния адрес на президента Румен Радев, прочетен от неговия съветник по отбрана и сигурност Илия Милушев.
Със заповеди на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха отличени военнослужещи и цивилни служители на Военната академия за реализиран личен принос по издигане на военната наука и образование на нивото на съвременните изисквания, висок професионализъм и постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. Началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев връчи дипломи за придобита образователно-научна степен „доктор“, както и за удостояване с академично звание „Почетен професор на Военна академия „Георги С. Раковски“ на д-р Веселин Божков и полковник от запаса Георги Караиванов.  
След поднасянето на венци и цветя пред паметника на Георги Раковски бе открит Авиационен учебен център. Той е в състава на катедра “Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана”. Притежава лиценз № 24/ 29.01.2024 г., издаден от Министерство на транспорта и съобщенията, Главна Дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” и одобрено от ГД ГВА на 31.01.2024 г. „Ръководство за обучение по авиационна сигурност”. Центърът функционира като нещатна структура към факултет „Командно-щабен“ на Военна академия.  Амбицията на Центъра е да продължава  да разширява партньорството с различни  организации и бизнеси, да привлича изявени експерти и специалисти, притежаващи опит и компетенции, свързани с националната сигурност, безопасността и сигурността в гражданското въздухоплаване. Той е уникален по рода си в страната, тъй като съчетава академичния опит с професионалната квалификация и практическите умения.
За празника в академията бяха дошли още министърът на образованието и науката Галин Цоков, генерали и офицери от Щаба на отбраната и видовете въоръжени сили, бивши министри на отбраната, посланици, военни аташета, ректори на университети и много други. Своето участие имаха и военно-патиротичните организации. Генерал-майор Дочев бе поздравен от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов и председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Празникът завърши с концерт, в който се включиха и „мини“ гвардейците от 124 детска градина „Бърборино“ в София и детска градина „Мая“ в Пловдив.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ISW: Руснаците правят опити да напредват по няколко направления на фронта в Украйна

12.04.2024, 09:03

На фронта в Украйна продължават позиционните боеве на няколко направления, по-специално в източната и южната част на Украйна, където Силите за отбрана продължават да отразяват руски атаки и да сдържат опитите им за напредване. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.
Руските войски наскоро потвърдиха настъпление близо до Кременная на фона на продължаващите окопни боеве в района на 11 април.
Геолокационни кадри, публикувани на 10 април, показват, че окупаторите са напреднали леко на изток от Тернов (западно от Кременная). Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските войски са атакували неуспешно близо до Тернов, но не са извършили никакви щурмове в посока Купянск.
На 11 април позиционните битки продължиха североизточно от Бахмут, но нямаше потвърдени промени на фронтовата линия. Позиционните битки продължиха на изток от Северски в района на Верхнекаменски, югоизточно от Северски в района на Виемка и на юг от Северски в района на Раздоловка.
Руските войски наскоро потвърдиха настъпление в посока Часов Яр на фона на продължаващите позиционни боеве. Геолокационни кадри, публикувани на 10 април, докладвани по-рано от анализатори на ISW, също показват, че руските сили са напреднали западно от Ивановское (източно от Часов Яр) по магистрала T0504 (Бахмут-Часов Яр).
Военни кореспонденти на Москва твърдят, че руските войски, включително частите на 98-а въздушнодесантна дивизия, продължават да атакуват близо до микрорайона Канал (най-източната част на Часов Яр) и близо до Богдановка (североизточно от Часов Яр).
Позиционните боеве продължават при Часов Яр, Ивановское и Клещеевка.
На 11 април окопните битки са продължили и западно от Авдиевка, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руските военни кореспонденти твърдят, че войските на Москва  са напреднали на 2,5 километра в дълбочина между Яснобродовка и Уманское (и двете западно от Авдеевка), достигнали са югоизточните покрайнини на Уманское и контролират почти половината от Семеновка (западно от Авдеевка). Въпреки това, ISW не наблюдава никакви визуални доказателства в подкрепа на докладите.
Позиционните боеве продължават североизточно от Авдеевка в района на Новокалиново, Керамика, Новобахмутовка и Бердичи; западно от Авдеевка близо до Уманское и Семеновка; и югозападно от Авдеевка близо до Первомайское и Нетайловое.
Съобщава се, че на 11 април руските войски са напреднали югозападно от Донецк, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски военен кореспондент твърди, че армията е напреднала в Новомихайловка (югозападно от Донецк), но експертите на ISW не са намерили визуално потвърждение и на това твърдение.
Позиционните боеве са продължили западно от Донецк близо до Победа, Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк близо до Новомихайловка.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Великобритания предаде на Украйна два миночистача за Черно море

12.04.2024, 08:59

Обединеното кралство прехвърли два миночистача от Кралския флот на Украйна. Те вече са пристигнали в Портсмут, където екипажите им преминават обучение за подготовка за мисии в Черно море, съобщава Portsmouth News.
Бойните кораби клас Sandown HMS Grimsby и HMS Shoreham бяха изтеглени от Кралския флот и прехвърлени на украинската армия, където ще оперират под имената "Чернигов“ и "Черкаси“. Корабите, всеки от които е служил в Кралския флот повече от 20 години, са пристигнали във военноморската база в Портсмут, след като са отплавали от Шотландия.
Те ще останат на котва, докато членовете на екипажа преминат обучение, за да ги подготвят за търсене на мини в Черно море.
"В момента корабите не могат да влязат в Черно море поради условията на Конвенцията от Монтрьо, която ограничава преминаването на военни кораби през Босфора по време на война. Те обаче ще се превърнат в критичен актив за Украйна в нейната бъдеща отбрана на бреговата линия. Обединеното кралство се ангажира да поддържа дългосрочните способности на украинския флот, тъй като се стреми да защити търговското корабоплаване чрез откриване и обезвреждане на морски мини“, подчерта говорител на Министерството на отбраната в Лондон.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Военен календар

12.04.2024, 08:17

На 12 април 1858 година в Ловеч е роден генерал-лейтенант Никифор Петров Никифоров (1858 – 1935).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Офицерската пехотна стрелкова школа в Ораниенбаум, Русия (1884). Служи в 13-а пехотна плевенска дружина (1879 – 1881) и 1-ви пехотен софийски полк (1881 – 1885).
По време на Сръбско-българската война (1885) командва 6-и пехотен търновски полк (1885 – 1886), с който се сража.ва при Драгоман, Цариброд и Пирот. След войната е командир на 10-и пехотен родопски (1886 – 1887) и на 9-и пехотен пловдивски полк (1887 – 1891), на 4-та пехотна бригада (1891 – 1895) и на 4-та пехотна дивизия (1895 – 1896).
През следващите години заема длъжностите Инспектор на пехотата (1896 – 1898), началник на Административния отдел и Канцеларията на Военното министерство (1898 – 1904), дипломатически агент (1904 –1909) и пълномощен министър в Германия (1909 – 1910).
На 16 март 1911 г. е назначен за военен министър (1911 – 1913) и ръководи непосредствената подготовка на армията за Първата балканска война (1912 – 1913). По негово предложение е приет Закон за учредяване на Военна академия (1912). След Втората балканска война (1913) преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 12 април 1858 година в Пирдоп е роден генерал-лейтенант Стефан Паприков (1858 – 1920).
Участва в Старозагорското (1875) и в Априлското въстание (1876). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883). Служи в 1-ва (1879 – 1880), 20-а (1883 – 1884) и 12-а пехотна дружина (1884 – 1885). След Съединението (1885) ръководи мобилизацията и съсредоточаването на войските от Южна България на западната граница.
В Сръбско-българската война (1885) е началник-щаб на Западния корпус и допринася за отбраната на Сливнишката позиция и овладяването на Пирот. Като помощник на военния министър (1886 – 1887) участва в ликвидирането на бунта на офицерите русофили в Русе (1886).
През следващите години заема длъжностите началник на Щаба на армията (1887; 1896 –1899), началник на Военното училище (1887 – 1891) и началник на Административния отдел в Щаба на армията (1891 – 1895).
От 18 януари 1899 до 18 март 1903 г. е военен министър и допринася за подобряване стопанската част на Българската армия. В периода 1903 – 1905 г. служи като Инспектор на пехотата, след което преминава на дипломатическа работа. По време на Първата балканска война (1912 – 1913) представлява Българската главна квартира при Главната квартира на сръбската армия. Член на българската делегация за сключване на Лондонския мирен договор (май 1913). През Първата световна война (1915 – 1918) е председател на Комисията за подпомагане на войнишките семейства. Автор на „Записки по военна администрация“ (1887), „Брезнишко-Трънският отряд в Сръбско-българската война“ (1891), „Учебник по военна администрация“ (1893) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

На 12 април 1874 година в Клисура е роден капитан І ранг Лазар Драганов (1879 – 1945).
Завършва Императорската академия по търговия и мореплаване в Триест, Австро-Унгария (1894 г.) и Минния и артилерийския офицерски клас в Кронщад, Русия (1904).
През 1906 г. поема командването на торпедоносеца „Дръзки“, а през 1913 г. – на крайцера „Надежда“. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като командир на подвижна брегова батарея (1915 – 1916), комендант на Кюстенджа (1916) и началник на Беломорската част на флота (1917 – 1918).
След войната е назначен за началник на Морската и Речна търговско-полицейска служба (1919 –1922). През 1925 г. преминава в запаса.

 

На 12 април цял свят отбелязва Денят на авиацията и космонавтиката

12.04.2024, 08:09

На този ден през 1961 г. с легендарните си думи “Поехали”, съветският космонавт, военният летец Юрий Алексеевич Гагарин поема към Космоса и извършва първият в историята пилотиран космически полет с кораба "Восток".
На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, в поле в Саратовска област.
Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути и остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света. - (видео)
Космонавтиката е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Термина „космонавтика“ въвежда Г. Е. Лангемак.
Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.
Едно от най-голямото достижение в областта на космонавтиката е стъпването на човек на Луната на 21 юли 1969 г.: американският астронавт Нийл Армстронг прави първата крачка по повърхността на естествения спътник на Земята с думите: „Това е малка крачка за човек, но огромен скок за цялото човечество“.
Ето няколко важни събития в усвояването на космоса:
   - 4 октомври 1957 г. - първият изстрелян изкуствен спътник на Земята (СССР).
   - 12 април 1961г. - първият полет на човек в космоса (Юрий Гагарин, СССР).
   - 18 март 1965 г. - първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР).
   - 21 юли 1969 г. - първото стъпване на човек на Луната (Нийл Армстронг, САЩ).
   - 19 април 1971 г. - започва работа първата орбитална станция (СССР), по-късно - съвместно със САЩ, създаване на международната станция.
   - 3 март 1972 г. - старт на първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система (Пионер-10, САЩ).
   - 12 април 1981 г. - извеждане на орбита на първият кораб за многократно използване (Колумбия, САЩ).

   - 10 април 1979 г., България става шестата държава в света, изпратила свой представител в открития Космос – Георги Иванов.

В специална страница и американската космическа агенция НАСА отбелязва днешния Ден на авиацията и космонавтиката. - Още Космос

 

 

Президентът ще награди изявени военни пилоти

11.04.2024, 20:38

Държавният глава Румен Радев ще удостои утре с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката. Церемонията ще започне в 16.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Пилотите ще бъдат отличени за значимия си принос за развитието на българската авиация, съобщават от администрацията на президента.
Сред удостоените с Почетния знак на президента ще бъде генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети – от Як-11 до МиГ-29.
Отличието ще бъде връчено и на генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите  МиГ-21 и МиГ-29.
Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков също ще бъде сред отличените. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21000 часа.
Почетният знак на президента ще бъде връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13000 часа.
По-късно същия ден, от 18.00 часа, в Централния военен клуб в София държавният глава Румен Радев ще участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Президентът ще приветства гостите на събитието, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация „Български ВВС“.

 

BILD: Украйна остана без ракети за Patriot и Iris-T

11.04.2024, 20:10

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изчерпали наличните ракети за две от ключовите си системи за противовъздушна отбрана – американската Patriot и германската Iris-T, съобщава военният анализатор на вестник BILD Юлиан Рьопке.
"Украйна изчерпа ракетите за Patriot и Iris-T. Повечето други запаси за системите противовъздушна отбрана също са изчерпани или унищожени“, пише Рьопке, като подчертава, че преди няколко седмици е отправил предупреждение за изтъняващите снаряди на военните на Киев.
Германският анализатор добавя, че в складовете на западните страни сега има стотици системи и хиляди ракети, необходими на Украйна.
В по-късен пост в социалната мрежа Х Рьопке поясни, че преди две седмици източник е разкрил точния брой ракети за двете системи, с които разполага Киев. На базата на тези данни са направени и съответните заключения за изчерпването на боеприпасите. Все пак анализаторът поясни, че "не бих казал, че Украйна разполага с нула ракети“.
"Разбира се, няма да разкрия количеството, но то бе толкова малко, че сега очевидно е близо до нулата“, написа той.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Швеция инвестира $36 млн. в бомбоубежища и гражданска отбрана

11.04.2024, 19:50

Шведското правителство обяви днес, че инвестира 385 млн. крони ($36 млн.) в засилване на бомбоубежищата, спешната помощ и гражданската отбрана след предупреждение страната да се подготви за война, предаде АФП.
Министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин заяви, че Швеция, която се присъедини към НАТО миналия месец ще използва средства за засилване на способностите на спасителните служби пи конфликт, подобряване на киберсигурността и помощ за увеличаване на медицинските запаси.
Парите ще бъдат предназначени и за възстановяване на бомбоубежища, доставки на питейна вода и транспортна инфраструктура.
„Ситуацията със сигурността се влошава от дълго време“, каза Болин, които през януари предупреди, че „може да има война в Швеция“.
Скоро след това командващият шведските въоръжени сили заяви, че шведите трябва „ментално да се подготвят за война“.
След края на Студената война Швеция драстично намали разходите си за отбрана, но рязко смени курса, след като Русия анексира Крим през 2014 г.
Източник: bnr.bg

 

Украйна прие закон за мобилизацията, търси 500 000 войници

11.04.2024, 16:30

Украинската Върховна рада прие днес на второ четене закон, който реформира правилата на мобилизацията така, че да позволят на Украйна да призове във въоръжените си сили допълнителни войници, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че законът е особено важен за Украйна на фона на навлязлата в третата си година война с Русия.
Законът е приет след месеци забавяне и предложени хиляди изменения в първоначалната му версия, посочват Асошиейтед прес и БТА.
Очаква се законът да бъде утвърден от президента Володимир Зеленски. Окончателният текст все още не е публикуван на страницата в интернет на Радата.
Приемането на закона изпраща "послание до партньорите ни, че сме готови да си върнем територията и че се нуждаем от оръжие", каза депутатът Олександър Федиенко.
Депутатите работеха месеци над закона, който се очаква да бъде непопулярен сред обществото. Приемането му беше ускорено под натиска на военното ръководство при бившия главнокомандващ Валерий Залужни, който заяви че Украйна се нуждае от допълнителни 500 000 войници, за да попълни редиците на въоръжените си сили.
Украинската агенция УНИАН съобщи, че преди това депутатите в Радата са гласували премахването от законопроекта на нормите за демобилизация, приети на първо четене. Те предвиждаха уволнение от служба на военните, които общо са служили 36 месеца по време на действащото в момента в страната военно положение. Същевременно уволнението им трябваше да става в срокове, определени с решение на Щаба на върховния главнокомандващ.
За премахването на въпросната норма от законопроекта за мобилизацията са гласували 227 депутати. Сега в закона за мобилизацията на Украйна вече няма определен срок за демобилизация на онези, които защитават страната от първите дни на пълномащабната инвазия на Русия.
Източник: dnes.dir.bg

 

На Деня на авиацията и космонавтиката Военната академия ще открие Авиационен учебен център

11.04.2024, 15:27

В рамките на утрешното отбелязване на патронния празник на Военна академия „Георги С. Раковски“ и на Международния ден на авиацията и космонавтиката се очаква да бъде открит Авиационен учебен център. Той е в състава на катедра “Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на военната ни Алма Матер.
Авиационен учебен център – Военна академия „Г. С. Раковски“, се посочва на сайта на учебното заведение, притежава лиценз № 24/ 29.01.2024 г., издаден от Министерство на транспорта и съобщенията, Главна Дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” и одобрено от ГД ГВА на 31.01.2024 г. „Ръководство за обучение по авиационна сигурност”. Центърът функционира като нещатна структура към факултет „Командно-щабен“ на Военна академия.  
Безспорен факт е, че сертифицирането на АУЦ – ВА „Г. С. Раковски“ за обучение на авиационен персонал е признание за натрупаната експертиза от академичния състав на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ в областта на гражданското въздухоплаване в последните 15 години.   Обучението в Центъра отговоря на международните, европейските и национални стандарти по безопасност и сигурност в гражданското въздухоплаване и предлага широк спектър от допълнителни, профилирани обучения за авиационния персонал.
Екипът на АУЦ е в състав полковник доцент д-р Росен  Димитров – началник на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на факултет „Командно-щабен”, той и Отговорник по контрол на качеството в Авиационен учебен център „Военна академия „Г. С. Раковски“; д-р Елена Стоянова – главен асистент в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на факултет „Командно-щабен”, тя и Ръководител Авиационен учебен център „Военна академия „Г. С. Раковски“ и подполковник д-р Маргарита Куманова – главен асистент в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на факултет „Командно-щабен”, тя и  Отговорник по организацията на обученията в Авиационен учебен център „Военна академия „Г. С. Раковски“.
Амбицията на Центъра е да продължава  да разширява партньорството с различни  организации и бизнеси, да привлича изявени експерти и специалисти, притежаващи опит и компетенции, свързани с националната сигурност, безопасността и сигурността в гражданското въздухоплаване. Той е уникален по рода си в страната, тъй като съчетава академичния опит с професионалната квалификация и практическите умения.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великобритания ще започне да участва в редовни съвместни военни учения със САЩ и Япония в Индо-тихоокеанския регион

11.04.2024, 08:39

Великобритания ще започне да участва в редовни съвместни военни учения със САЩ и Япония в Индо-тихоокеанския регион от следващата година, за да подсили сигурността в тази част от света, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс, цитиран от Ройтерс.
"Провеждането на съвместни военни учения отправя едно силно послание към всеки, който иска да подкопае международния ред, основан на правила. Няма граници пред отношенията ни в сферата на отбраната и имаме готовност да реагираме на всяка заплаха по света", се казва в изявлението на Шапс.  
В региона ще бъде разположен британският самолетоносач "Принцът на Уелс" и  той ще бъде част от формирование, което провежда операции и учения със съюзническите сили. Това включва и посещения на пристанища в Япония, заяви британското министерство на отбраната.
По-рано днес американският президент Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида обещаха да дадат началото на "нова ера" в стратегическото сътрудничество между Вашингтон и Токио.
Австралия, Великобритания и САЩ в понеделник заявиха, че обмислят възможността да си взаимодействат с Япония в рамките на отбранителното обединение АУКУС.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Сърбия купува изтребители Rafale

11.04.2024, 08:30

След няколко години на спекулации и противоречиви изказвания, сръбският президент Александър Вучич обяви, че в рамките на следващите два месеца ще бъде подписана сделка за покупка на 12 френски многоцелеви изтребители Dassault Rafale.
Новината дойде по време на визитата на Вучич във Франция, която се проведе на 8 април 2024 г.
„Обсъждахме редица видове кооперации. Достигнахме съгласие за покупка на изтребители Rafale. Подписването на договора може да се очаква в следващите около два месеца. То ще стане в присъствието на френския президент”, заявява сръбският държавен глава, цитиран от официалния му сайт.
В рамките на визитата Вучич се е срещнал и с представители на компанията производител Dassault, с които е обсъждал бъдещото сътрудничество, което e свързано с покупката на 12-те самолета.
В сръбските медии се тиражира информацията, че сделката ще възлиза на около €3 млрд., като в нея ще влиза и значителен оръжеен пакет от оръжия „въздух-въздух” и „въздух-земя”, тренажор, обучение и логистичен пакет, който покрива експлоатацията на машините за няколко години.
Сроковете за доставка не се споменават, но вероятно първите самолети ще бъдат получени в Сърбия поне след три години.
Сръбските ВВС в момента разполагат с две ескадрили бойни самолети – една с 14 броя МиГ-29 и една с около 12 броя ударни J-22 Orao. И двата типа преминават през модернизационни програми и се очаква да служат поне до средата на следващото поколение.
В последните години Сърбия сключи няколко сделки с компании в които има френско участие. През 2019 г. бяха купени ПЗРК MBDA Mistral, отделно бяха поръчани и 22 наземни обзорни радари от Thales (става въпрос за моделите GM400, GM200 и GM60), два транспортни самолета Airbus C-295M и голям брой вертолети от Airbus Helicopters (19 броя H145M и три H215M, част от които се експлоатират от МВР на страната).
По неофициална информация, поръчаните изтребители Rafale ще са новопроизведени от новия стандарт F4. През декември 2021 г. Обединените арабски емирства станаха първите експортни клиенти на новия модел.
Стандартът F4, който през февруари достигна първоначално ниво на бойна готовност, включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Подобрена е комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 получават нова система за управление. Изтребителят има два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и има интегрирана 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.
Сърбия ще стане поредния оператор на Dassault Rafale. Типът се оперира от ВВС и ВМС на Франция, Египет, Гърция, Хърватия, Индия и Катар. Първи доставки очакват ОАЕ и Малайзия. Индия също така реши да поръча палубния вариант Rafale M, но все още няма подписана сделка там.
Общо са поръчани 513 машини, от които 284 са вече доставени. - Още за Rafale
Източник: https://aero-bg.com/

 

Днес се навършват 146 години от учредяването на Георгиевската лента

11.04.2024, 08:22

Руско-турската освободителна за българите война от 1877-1878 г. има непреходно значение и за самите руснаци. Неслучайно тогава e учредена Георгиевската лента като висш отличителен знак за героизъм.
Учредяването на отличието е много любопитно. Когато руският император Александър II заповядал главнокомандващите на Дунавската и Кавказката армия да представят списък на отличилите се, се оказало, че онези, които са извършили най-блестящите подвизи – Нижегородски и Северски драгунски полк, вече са получили всички установени награди.
Тогава с указ от 11 април 1878 г. императорът създава нова военна награда – Георгиевската лента. Тя се поставя на знамето на полка „и не се сваля при никакви обстоятелства“.
Георгиевската лента е част от Георгиевския орден за военни заслуги и е сред най-почетните военни отличия на руската армия.
Символът на победата представлява 30-сантиметрова панделка с три черни и две оранжеви линии, която руснаците завързват на ръцете си, в петлиците на саката, по чантите, на антените на автомобилите. Черно-оранжевите цветове на Георгиевската лента в Русия се тачат като символ на военна доблест и слава. В дните около Девети май в страната тези ленти са навсякъде. Акцията ”георгиевска лентичка” преминава под лозунга “Помня и се гордея”, посветена е на подвига на участниците във войната и е израз на признателност към ветераните. - (видео)

 

 

Генерал Кристофър Каволи докладва на Конгреса: Времето на Украйна изтича

10.04.2024, 20:48

Командващият американските войски в Европа докладва пред Конгреса на САЩ в сряда, че Украйна ще изчерпи артилерийските снаряди и прехващачите на противовъздушната отбрана "сравнително скоро“ без подкрепата на САЩ, оставяйки ги уязвими на частично или пълно поражение, предава Reuters.
В знак на това колко оскъдни са резервите от някои оръжия, генерал Кристофър Каволи, командир на Европейското командване, заяви пред Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, че Русия в момента изстрелва пет артилерийски снаряда за всеки изстрелян от украинските сили и това несъответствие може да се увеличи през следващите седмици до 10 към един.
"Ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвърне, страната, която не може да отвърне, губи. Така че залозите са много високи“, посочи Каволи.
"Тази година те наистина зависят от нас, г-н председател. И без нашата подкрепа няма да могат да надделеят“, добави той.
Председателят на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън отказва да свика гласуване на законопроект, който ще предостави 60 милиарда долара повече за Украйна. Белият дом се бори да намери начини да изпрати помощ на Киев, който се бори с руските сили повече от две години.
Някои законодатели изразиха нарастващо разочарование от липсата на напредък във финансирането за Украйна, мярка, която вече беше приета от Сената.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Великобритания и Украйна подписаха споразумение за сътрудничество в оръжейното производство

10.04.2024, 16:30

Украйна и Великобритания подписаха рамково споразумение за сътрудничество в сектора на отбранителното и оръжейното производство – част от военновременните усилия Украйна да изгради собствена оръжейна индустрия в сътрудничество със съюзниците си.
Документът беше подписан на военно-индустриална конференция в Киев в присъствието на представители от 30 британски компании в сектора, които пристигнаха, за да обсъдят общи проекти с украинските оръжейни производители.
„Това е първото междуправителствено споразумение за сътрудничество“, заяви пред журналисти след церемонията по подписване украинският министър на стратегическите индустрии  Олександър Камишин. „Днес британските компании работят с украинските и очакват възможности заедно да произвеждат повече оръжия“, допълни той.
Британският министър на търговската политика Грег Хендс заяви, че се надява споразумението да помогне на Украйна на бойното поле и да засили нейната икономика в дългосрочен план.
На фона на засилващите се притеснения, че военната подкрепа от западните партньори намалява, украинското правителство полага усилия да произведе собствени оръжейни системи и да привлече големи западни производители, за да създаде обекти за ремонт и производство на своя територия, въпреки заплахите от руски бомбардировки.
Британската компания от военно-промишления комплекс "Би Ей И Систъмс" (BAE Systems) подписа споразумение с британското министерство на отбраната за поддържка, ремонт и модернизиране на място в Украйна на лека артилерия.
Правителствените източници също така заявиха за нови проекти тази година и в сектора на производството на дронове. Много от компаниите, присъстващи на днешната церемония, са именно производители на БПЛА.
Украйна цели да произведе тази година около милион управлявани дистанционно с визьор дронове (first-person view/ FPV drones) и увеличава производството на шурмови дронове с голям обсег, за да извършва удари дълбоко в руския тил.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Оръжейният износ на Германия продължава да расте в началото на тази година, според официални данни

10.04.2024, 16:25

След като достигнаха най-високата си точка през 2023 г., стойността на лицензите за износ на оръжие и военно оборудване от Германия продължи да расте и в началото на настоящата година заради нарастващите доставки за Украйна. Това съобщи ДПА, цитирайки данни, предоставени от германското икономическо министерство в отговор на въпрос на народен представител.
За периода от 1 януари до 27 март правителството на Германия е одобрило износа на стоки с военно предназначение на стойност най-малко 4,89 милиарда евро (5,31 милиарда долара), почти колкото през цялото първо полугодие на 2023 г. (5,22 милиарда евро).
Почти три четвърти от сумата (72 процента) е била предназначено за Украйна. Страната е подкрепяна от Германия в нейната отбранителна кампания срещу Русия.
Най-голяма дестинация за германските оръжия след Украйна е била Сингапур (583,9 млн. евро), а след нея се нареждат Индия (143,3 млн. евро), Саудитска Арабия (126,4 млн. евро) и Катар (97 млн. евро).
През 2018 г. коалиционното правителство в Берлин силно ограничи доставките на оръжия за Саудитска Арабия поради участието на страната във войната в Йемен и бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги в генералното консулство на страната в Истанбул.
Миналата година обаче ограниченията бяха облекчени, след като Рияд се оттегли от военните действия в Йемен.
Германското икономическо министерство посочи, че разрешеният износ за Саудитска Арабия засяга съвместни проекти с партньори от ЕС и НАТО.
Миналата година разрешенията за износ на оръжия от Германия нараснаха до рекордните 12,2 милиарда евро - включително 4,4 милиарда евро за Украйна.
Германия също e изнесла големи количества оръжия за Израел, особено след терористичните атаки от 7 октомври и началото на продължаващата израелска военна офанзива в Газа.
През първата година от войната в Украйна - през 2022 г. Германия разреши доставки на оръжие за Украйна на стойност 2,24 милиарда евро, включително системи за противовъздушна отбрана и тежка артилерия.
През 2023 г. бяха добавени към списъка основни бойни танкове "Леопард 2", които германското правителство предостави след много колебания.
Източник: https://www.bta.bg/

 

САЩ одобриха възможна продажба на системата за противовъздушна отбрана Hawk на Украйна за $138 милиона

10.04.2024, 12:30

САЩ одобриха възможна продажба на системата за противовъздушна отбрана Hawk на Украйна за $138 милиона. Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на комплекти за обслужване на зенитно-ракетни системи (ЗРК) Hawk на Украйна за 138 милиона долара, съобщиха във вторник от Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността към Министерството на отбраната на САЩ. Агенцията отговаря за доставката на военна техника и въоръжение зад граница по междуправителствени договори.
Както следва от изявлението, украинските власти изпратиха заявка за закупуване на „оборудване и услуги“ за системата за противовъздушна отбрана HAWK Phase III на стойност 138 милиона долара. Във вторник Конгресът на САЩ беше уведомен за решението на Държавния департамент одобри това искане. Ройтерс на свой ред пояснява, като се позовава на представител на американското външно министерство, че става дума за продажбата на Киев на комплекти за „поддръжка и модернизация“ на споменатите комплекси.
Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността на Пентагона заяви в изявление, че продажбата на оборудване на Украйна ще подобри „целите на външната политика и националната сигурност на САЩ чрез повишаване на сигурността на страната партньор“. Освен това се посочва, че доставката на системи за противовъздушна отбрана Hawk "няма да наруши основния военен баланс в региона" и "няма да намали отбранителните способности" на самите САЩ.
Източник: https://trud.bg/

 

Британските военновъздушни сили изпратиха 6 изтребителя в Румъния за участие в мисията на НАТО

10.04.2024, 12:24

Шест британски изтребителя Typhoon пристигнаха в Румъния, за да участват в мисия на НАТО за въздушна полиция. Това се съобщава на уебсайта на Кралските военновъздушни сили.
Продължителността на ротационната мисия за „защита на източния фланг“ на Северноатлантическия алианс ще бъде четири месеца.
Изтребителите са базирани в авиобазата Михаил Когълничану, разположена близо до град Констанца. Повече от двеста британски войници са изпратени в Румъния, за да подкрепят въздушната група.
Отбелязва се, че персоналът, участващ в мисията, ще бъде в постоянна готовност за „прихващане на руски самолети“, приближаващи се до въздушното пространство на НАТО.
Разгръщането на засилено Air Policing се планира предварително и се редува между съюзническите военновъздушни сили на НАТО, осигурявайки колективно възпиране и отбрана, защитавайки и гарантирайки целостта на въздушното пространство на НАТО.
Засиленото въздушно полисиране на НАТО на юг беше въведено през 2014 г., за да успокои населението на съюзниците по източния фланг след незаконното нахлуване на Русия в украинския Кримски полуостров.
„Това ще бъде петата засилена ротация на RAF в Румъния, след като завърши първата итерация през 2014 г. Мисиите допринасят за развитието на капацитета за реакция и възпиране и са силен знак за сплотеността на Алианса. Гарантиране на готовността на НАТО да осигури сигурността на небето 24/7.”
Мисията Air Policing е част от по-широкия ангажимент на Обединеното кралство към НАТО и сигурността на източния фланг, заедно с присъствието на около хиляда британски войници в Естония като част от засиленото предно присъствие на НАТО.
Източник: https://trud.bg/

 

Комисията по отбрана ще обсъжда решение за определяне на формированията за военно време

10.04.2024, 11:58

Днес на закрито заседание Комисията по отбрана с председател Христо Гаджев ще обсъди предложението на предишното правителство за определяне на военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, съгласно приложение, което е поверително. При гласуването му от народните представители в пленарна зала ще бъде отменено предишното решение от 25 октомври 2013 г.
За какво става дума?
Съгласно разпоредбите на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, Министерският съвет предлага, а Народното събрание определя военните формирования и структури за допълване на Въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, се посочва в мотивите към проекта.
Решението произтича от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика. „Паралелно с дейностите по усъвършенстване на отбранителния мениджмънт, отбранителна аквизиция и други, в Министерството на отбраната беше извършен преглед на отбранителните способности и структурата на силите. В резултат на това е изведена необходимостта от актуализиране на определените с Решение на 42-ото Народното събрание военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили“, се отбелязва в мотивите.
Предложението е продиктувано още от извършената през 2021 г. промяна в структурата на ВС и формирането на две нови командвания в състава на Българската армия, промяната в задачите, изпълнявани от ВС, произтичащи от изискванията на предварителните планове на Алианса, прилагането на новия модел на силите на НАТО, както и в контекста на дейностите по разработване на плановете на въоръжените сили на Република България.
Във връзка с това е било идентифицирано намаляване на сроковете за готовност, което извежда необходимостта от прилагане на смесен подход при формиране и комплектуването на част от формированията, т.е. нарастване на мирновременните структури с необходимото количество допълнителни структури и личен състав от запаса.
Било е отчетено също, че в края на 2022 г. с Постановление № 416 от 2022 г. Министерският съвет определи структурите от другите сили от системата за национална сигурност на Република България и тяхната численост, които се включват във въоръжените сили във военно време, като същите остават валидни и не е необходима тяхната актуализация.
В този контекст и с цел осигуряване развитието на отбранителните способности на въоръжените сили за военно време, както и за гарантиране на националната и съюзната сигурност е необходимо Народното събрание да определи военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и числеността на запаса за въоръжените сили, е изводът в мотивите към проекторешението.
Като втора точка от заседанието е продължаване на обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2023 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Министърът на ВВС на САЩ ще лети на управляван от изкуствен интелект изтребител

10.04.2024, 08:09

Военновъздушните сили на САЩ залагат голяма част от бъдещата си военна мощ на флотилия от над 1000 автономно управляеми безпилотни самолета, а по-късно тази пролет най-високопоставеният цивилен ръководител планира да се качи в управляван от изкуствен интелект боен самолет и да лети на него, предаде Асошиейтед прес.
Министърът на ВВС Франк Кендъл заяви пред сенатори по време на изслушване за бюджета на подчиненото му ведомство за 2025 г., че ще влезе в кабината на един  Ф-16, който службата е преоборудвала за безпилотни полети, за да се увери сам как управляваният от изкуствен интелект самолет се справя във въздуха.
„С мен ще има пилот, който просто ще наблюдава, както и аз, как работи автономната технология“, каза Кендъл пред членовете на комисията по отбрана към Сенатската комисия по бюджетните кредити. „Надявам се, че нито той, нито аз ще имаме нужда да управляваме самолета.“
Ролята на безпилотните самолети в бойни действия бързо се превърна от страничен елемент в едно от основните оръжия. Безпилотните самолети са ежедневна заплаха в Украйна и в Близкия изток. В Украйна обикновени граждани са мишена на руските дронове, но също така сглобяват дронове, за да събират видеозаписи на руските позиции. В Близкия изток подкрепяните от Иран хуси и войнствени групировки редовно използват сложни въздушни, морски и подводни дронове, за да атакуват американски бази и търговски кораби в Червено море.
Преди няколко години ВВС на САЩ  започнаха да планират своя флот от съвместими бойни самолети и предвиждат сценарий, при който един пилотиран самолет ще може да управлява множество безпилотни самолети, управлявани от изкуствен интелект, които наричат „лоялни  пилоти“.
ВВС не съобщават как ще изглежда флотилията от безпилотни самолети по размер или платформа, дали ще бъдат пълноразмерни бойни самолети или нещо по-малко. Кендъл заяви, че тестовият полет на преоборудвания Ф-16 ще бъде направен, за да наблюдава технологията, която стои зад бъдещия флот.
Военновъздушните сили поискаха 559 млн. долара в бюджета за 2025 г. за продължаване на научните изследвания и разработването на бъдещата въздушна система от безпилотни самолети.
Очаква се флотилията от безпилотни самолети да бъде и по-евтина от разработването на нови пилотирани самолети, каза Кендъл. Настоящата цел е всеки от тях да струва около една четвърт до една трета от цената на изтребител Ф-35, или около 20 млн. долара за брой.
Източник: bta.bg

 

В Атлантическия океан на 10 април 1963 г. потъва "Трешър" - първата от класа американски ядрени щурмови подводници

10.04.2024, 07:57

В Атлантическия океан на 10 април 1963 г. потъва американската атомна подводница "Трешър" (SSN-593). При катастрофата загиват всички 129 души на борда.
“Трешър” е първата от клас американски ядрени атакуващи подводници, пусната на вода на 9 юли 1960 г., информира енциклопедия “Британика”. На 10 април 1963 г., по време на морски изпитания след въвеждане в експлоатация, тя потъва на около 200 мили (300 км) от бреговете на Нова Англия.
Тя е с водоизместимост от 3750 тона и е дълга 279 фута (около 85 метра). Това е най-модерната атакуваща подводница за времето си, способна на по-големи скорости и дълбочини на гмуркане от всеки предишен клас подводници.

Тринадесет други лодки от класа “Трешър” са пуснати на вода между 1961 и 1966 г......Прочети още

 

Из архивите на ЦРУ за България

10.04.2024, 07:42

Горянството у нас не е народна съпротива, а е мащабна акция, организирана и финансирана от американското правителство:

- част 1;

- част 2.

 

На днешния ден през 1979 година полетя първият ни космонавт Георги Иванов

10.04.2024, 07:38

На 10 април 1979 г. в 20.35 ч. московско време от космодрума Байконур, СССР в орбита около Земята е изведен космическият кораб „Союз-33“ с екипаж: командир на кораба Николай Рукавишников и космонавт изследовател българският гражданин майор Георги Иванов.
Полетът се изпълнява в съответствие с програмата „Интеркосмос 1300“. На височина 330 км са изпълнени 31 пълни обиколки около Земята. Задачата на полета предвижда скачване с орбиталната станция „Солют-6“ и провеждане на космически изследвания в продължение на 7 денонощия.
Поради отказ в работата на основния двигател на системата за управление на космическия кораб скачване с орбиталната станция „Салют-6“ не се осъществява. Центърът за управление взима решение за прекратяване на полета и завръщане на космонавтите на Земята.
При започване на снижението двигателят за намаляване на скоростта на космическия кораб работи повече от разчетното време. Налага се изключването му от космонавтите. Траекторията на снижение става по-стръмна и космонавтите са подложени на претоварване по-голямо от предвиденото. Благодарение на тяхното хладнокръвието и точни действия полетът завършва нормално. Приземяват се успешно в 19.35 ч. на 12 април 1979 г. на 320 км югоизточно от град Джесказган, Казахстан, СССР.
Продължителността на полета в Космоса е 1 ден, 23 часа и 1 минута. - Завръщането на Сатурните (видео)
**********
Полетът на Союз-33
През април 1979 г. Георги Иванов става първият български гражданин напуска пределите на родната ни планета. Мисията на съветския космически кораб „Союз-33“ до орбиталната станция „Салют-6“, обаче за малко не се превръща в трагедия.
Какво се е случило тогава?
Програмата „Интеркосмос” стартира в началото на 1967 г. и предвижда тясно сътрудничество между СССР и близките му съюзници по отношение на изучаването на космическото пространство. Първоначално в нея влизат България, Румъния, Унгария, Чехословакия, Полша, Източна Германия, Монголия и Куба, но впоследствие сътрудничеството е разширено до страни като Виетнам, Афганистан, Сирия, Индия и дори Франция.........Прочети още

 

Военен календар

10.04.2024, 07:33

На 10 април 1859 година в Етрополе е роден генерал от пехотата Павел Христов (1859 – 1921).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в 5-а пехотна орханийска (1879 – 1880), 3-та пехотна радомирска (1880-1883) и 15-а пехотна свищовска дружина (1884 – 1885).
През Сръбско-българската война (1885) командва 3-та дружина от 3-ти пехотен бдински полк и се сражава при Сливница, Три уши и Пирот. След войната поема командването на 3-ти пехотен бдински полк (1885 – 1886), на дружина в 13-и пехотен рилски полк (1886) и на 1-ва рота от 8-и випуск на Военното училище (1886 –1887).
В следващите години заема длъжностите командир на 10-и пехотен родопски полк (1888 – 1890), началник на Врачанското военно окръжие (1890 – 1892), командир на 22-ри пехотен резервен (1892 – 1894) и на 3-ти пехотен бдински полк (1894 – 1897), командир на 2-ра бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия (1899 – 1904) и на 9-а пехотна плевенска дивизия (1904 – 1910).
От март 1910 г. командва 5-а пехотна дунавска дивизия, с която воюва в Първата балканска война (1912 – 1913) при Ериклер, Бунархисар и Чаталджа. След Втората балканска война (1913) излиза в запаса.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и назначен последователно за инспектор на Пограничната стража (1915), началник на Софийския укрепен пункт, генерал-губернатор на Моравската военноинспекционна област (1915) и офицер за особени поръчки в Главната квартира на Действащата армия (1916 – 1918). На 23 октомври 1918 г. е повишен в генерал от пехотата. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен и ІV степен 2 клас.

 

 

Войната на Русия срещу Украйна връща военната повинност в дневния ред на Европа

09.04.2024, 22:17

Съвременната френска армия може да удържи фронтова линия с дължина не повече от 80 километра, съобщава агенция Блумбърг. За да поправят ситуацията, властите в страната решиха да въведат наборна военна служба. Но не в това е въпросът: французите не са готови да се бият далеч от дома и без социални мрежи.
"Всички французи са войници и трябва да защитават родината си". Така гласи френският закон от XVIII в., който въвежда задължителна военна служба във Франция. Но преди края на Студената война този закон се загуби от учебниците по история, отбелязва Блумбърг.
Въпреки това появата на конфликта на прага на Европа означава, че Франция е една от няколкото държави, които с тревога наблюдават украинската фронтова линия и обсъждат дали е време да се върнат старите правила за наборна военна служба или задължителната военна служба. Но това, от което Европа се нуждае сега, не е паника, а внимателно планиране.....Прочети още

 

Проект за над $50 млн. превръща F-16 в безпилотен изтребител

09.04.2024, 21:35

В авиобаза "Еглин" във Флорида започна работа по оборудването на изтребители F-16 с технология, която им позволява да летят напълно автономно - без намеса на пилот или команди от земята, съобщава Breaking Defense. Това е важна стъпка от програмата VЕNОМ (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model-Autonomy Flying Testbed) на американските ВВС, в рамките на която ще се тества технологията за бъдещи безпилотни бойни самолети.
Пентагонът иска да разполага с най-малко 1000 дрона, които да подпомагат във въздуха пилотираните F-35 и перспективните изтребители, които в момента са в етап на разработка. Безпилотниците трябва да могат да поразяват както наземни, така и въздушни цели, както и да извършват разузнаване и радиоелектронна борба - при това напълно автономно. Това е значително над възможностите на съществуващите към момента дронове.
Оборудването им ще бъде изпитано на борда на преоборудваните в "Еглин" F-16. Проектът ще разполага с бюджет от близо 50 млн. долара за тази година, още $7 млн. - догодина и по над $6 млн. - след това.
"Роботизираните" F-16 ще летят с пилот в кабината, като той ще отговаря за излитането и достигането до мястото на изпитанията. След това той ще прехвърля управлението на компютъра и ще следи за изпълнението на задачите.
Освен това, ако нещо се обърка, летецът ще може във всеки момент да поеме обратно управлението.
Източник: https://money.bg/

 

Нов началник на Щаба на ВВС, идва от авиобаза "Граф Игнатиево"

09.04.2024, 20:07

Полковник Милен Донев, който заемаше длъжността „Началник на щаба на военно формирование 28000 - Граф Игнатиево“ и встъпва в длъжност „Началник на щаба на Военновъздушните сили“, днес официално бе изпратен от командването и личния състав на авиобазата, съобщават от авиобазата.
„Винаги съм се чувствал сигурен и уверен в работата с отговорен, опитен и диалогичен офицер, какъвто е полковник Донев. Колкото и да ми се иска да продължава да бъде част от нашето командване и да зная, че ще ми липсва неговото присъствие и компетентност, толкова и се радвам за неговото заслужено повишение, и професионално развитие в Командването на Военновъздушните сили“, каза командирът бригаден генерал Николай Русев пред състава на базата. Той подчерта, че може само благородно да завижда на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров какъв човек ще има до себе си в ежедневната работа и изрази благодарност за цялостния принос към подготовката и дейността на базата.
Със Заповед на командира на военното формирование, полковник Милен Донев бе награден с грамота и напусна строя на базата под аплодисментите на целия личен състав.
Полковник Милен Донев бе част от екипа на авиобаза Граф Игнатиево от 2006 г. и последователно заемаше длъжностите: „Началник на отделение „Авиационна техника и въоръжение”, Заместник-командир по авиационната техника и въоръжение“ и  „Началник на щаба на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Как да преодолеем некомплекта от военнослужещи?

09.04.2024, 20:03

Ще се преодолее ли некомплектът от личен състав в армията? Нормален въпрос, като четем какво пише в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2023 г. Отговорът е също ясен: Няма да се преодолее! Остава въпросът – все пак как? Причините са също ясни: Военната професия не е атрактивна и не е конкурентна на пазара на труда. Причините за това са: ниското заплащане на труда в армията в сравнение с другите професии; изкривената система за допълнително стимулиране, представяна пред обществото като привилегии; ограничените права и свободи на военнослужешите, които не се компенсират от системата за допълнително стимулиране; ограничената възможност за кариерно развитие; ограничените възможности за изява и развитие на индивидуалните способности на военнослужещия; отсъстващите социални и други компенсации за военнослужещите и членовете на техните семейства, характерни за другите армии и други по-незабележими........Прочети още

 

Новият министър на отбраната: Два месеца и половина няма да бъдат безвремие

09.04.2024, 12:25

Това каза министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов в служебното правителство на Димитър Главчев, след като положи клетва в Народното събрание и прие длъжността в МО. Той обеща на политическото и военното ръководство, че два месеца и половина, колкото се очаква да бъде мандатът на служебното правителство, няма да бъде безвремие. И още – ще спази принципа си за надграждане. В този смисъл благодари на досегашния министър на отбраната Тодор Тагарев, чийто заместник беше той, за постигнатото. Именно това, което постигнахме е основа за мен да продължим да надграждаме, посочи министър Запрянов. За този резултат той благодари и на всички командири и служители на МО.
Живеем в опасно време, на стотици километри от нашата граница се води конфликт, не може да си позволим два месеца и половина безвремие и да се фокусираме само върху провеждането на изборите, каза министърът. Напротив, той предвижда да се увеличи темпът на редица важни дейности в отбраната. Макар че, допълни министърът, ще създадем всички условия военнослужещите зад граница или в дежурство да упражнят конституционното си право да гласуват.
Едно от приоритетните направления на новия министър е завършването на Стратегическия преглед на отбранителната политика до края на юни, както е решението на правителството. Благодарение на него, смята той, ще имаме възможност да дефинираме нов поглед по някои проблеми в нашите Въоръжени сили, като забавяне на модернизацията, която се опитахме да ускорим. В тази посока ще използва добрите практики на предишни служебни министри на отбраната, като специално посочи Димитър Стоянов. Отбелязано бе, че Стратегическият преглед има да решава въпроси по отношение на мобилизационната готовност, на окомплектоването на Въоръжените сили и много други аспекти.
На следващо място министърът посочи продължаване развиването на отбранителните способности на Въоръжените сили, защото това е конституционно задължение. Тук, подчерта той, ще разчитам много на адмирал Емил Ефтимов и на военното ръководство по отношение на оперативното планиране. По отношение на недостига на личен състав, министър Запрянов каза, че няма да чака законодателни промени, а фокусът ще бъде върху провеждането на кампания за справяне с некомплекта, който оказва влияние на готовността на войските и застрашава способностите им.
Приоритет и занапред ще бъде активното ни участие в рамките на НАТО. Като непосредствена задача е подготовката за Срещата на върха на Алианса през юли във Вашингтон. Не на последно място, подчерта министърът, едно от водещите направления е помощта за Украйна, като се опитаме да я ускорим. Битката, която се води в Украйна е битка и за нашите национални интереси, каза той. Максимално ще се ускори координацията по изпращането на гласуваните пакети военно-техническа помощ и ще се мисли за следваща пряка военна помощ, като въоръжение, бойни припаси и друго, което можем да отделим от нашите резерви.
При действащо Народно събрание законодателната дейност бе определена като важно направление, отбеляза министърът. В този смисъл той посочи промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили и Закона за резерва на Въоръжените сили, които ще бъдат дефинирани от Стратегическия преглед на отбранителната политика. Много важни въпроси ще бъдат защитавани още на утрешното заседание на Комисията по отбрана.
В началото досегашният министър на отбраната направи анализ на постигнатото и нерешените въпроси, като един от тях е смяната на името на 3-та авиобаза Граф  Игнатиево. На тържествената церемония в МО участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали, адмирали и офицери, постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев и други представители на администрацията, както и заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и началникът на политическия кабинет Добромир Тотев. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ISW: Руските войски са напреднали на няколко направления

09.04.2024, 08:37

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърждава за напредък на руските войски край Кременная в Луганска област; северозападно от Бахмут и югозападно от Донецк в Донецка област, съобщава РБК-Украйна.
На 8 април силите на Москва са постигнали лек напредък близо до Кременная, югозападно от Белогоровка. Продължават позиционните боеве по линията Купянск-Сватово-Кременная.
Геолокационни кадри, публикувани на 8 април, показват руски войски, които напредват югозападно от Богдановка (северозападно от Бахмут).
Руските военни блогъри твърдят, че войските на Москва са напреднали на запад от Богдановка, до източните покрайнини на Григоровка, на изток и югоизток от Часов Яр, а също и на запад от Ивановское. ISW не разполага с потвърждение на тази информация.
Позиционните боеве продължават:
 - Североизточно от Бахмут в районите Спорное, Верхнекаменское, Виемка, Федоровка, Раздолевка, Веселое;
 - Западно от Бахмут близо до Часов Яр и Ивановское;
 - Югозападно от Бахмут близо до Клещеевка и Андреевка.
Руските сили наскоро са установили контрол и над ограничени позиции северно от Авдеевка, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са контраатакували и са си върнали някои от тези загубени позиции.
Геолокационни кадри от 8 април показват, че руските войски първо са напреднали към гориста местност източно от Новокалиново (северно от Авдеевка) и до малка сграда в югоизточните покрайнини на селото. Руски блогъри също съобщиха, че войските на Москва са напреднали източно от Новокалиново и са превзели малка ферма в югоизточните покрайнини на селото. Допълнителни кадри, публикувани на 8 април, показват, че ВСУ са контраатакували в същата гориста местност източно от Новокалиново.
Руски блогър твърди, че силите на Москва вече са на 800 метра от покрайнините на Новокалиново. Гористата зона, изобразена на геолокираните кадри, се намира на около 650 метра от населеното място. Геолокационните кадри на украинската атака и твърдението на блогъри показват, че украинските сили вероятно са възобновили контрола над зоната, изтласквайки руските сили леко на изток и по-далеч от административните граници на Новокалиново.
Руските войски са настъпили и югозападно от Донецк. Геолокационни кадри на руска механизирана атака с размер приблизително на взвод, публикувани на 7 април, показват, че те са напреднали в поле северно от Новомихайловка (югозападно от Донецк).
Украински и руски източници също съобщиха, че позиционните боеве са продължили западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Новомихайловка и Победа.
Продължават ограничените позиционни бойни действия на участъка от границата между Донецка и Запорожка област при Старомайорское (южно от Велика Новоселка).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

На този ден

09.04.2024, 08:09

На 9 април 1919 г. в Стара Загора в семейството на учители е роден Христо Василев Костакев.

Завършва през 1937 г. гимназия в Стара Загора, а две години по-късно след успешно издържан конкурсен изпит е приет за летец във ВНВУ София.
През 1941 г. е изпратен на специализация в Кралската въздухоплавателна академия в гр. Казерта, Италия. На 3 януари 1942 г. е произведен в чин подпоручик. Разпределен е на летище Божурище в Първи разузнавателен орляк. В края на 1943 г. завършва Изтребителната школа в Долна Митрополия.
В началото на 1944 г. е приведен в 6-и изтребителен полк в Карлово. Лети на изтребител „Девоатин“ 520 и „Месершмит“-109. Христо Костакев участва активно в отбраната на страната по време на англо-американските бомбардировки в 3/6 орляк. На 30 март 1944 г. във въздушен бой прострелва Б-17 „Фортрес“, самолетът се взривява и поразява втори Б-17. Така в една атака сваля две „летящи крепости“. Самолетът на Костакиев също попада под ударите на осколките, но успява да кацне. Общо участва в 11 въздушни боя, както и във втората фаза на войната срещу Германия.
След 9 септември лети на съветския изтребител „Як“-9 в Балчик и Божурище. През 1946 г. е уволнен като „царски офицер“.
От 1956 г. до пенсионирането си лети в селскостопанския авиоотряд в Стара Загора. Умира на 19 юни 1994 г. в Стара Загора.

На 9 април 1925 г. е роден Симеон Стефанов Симеонов в с. Шейново, Казанлъшко.

След завършване на основното си образование през 1939 г. постъпва в габровското електротехническо училище. Става член на РМС, командир на бойна група. През 1944 г. се включва в Габровския партизански отряд.
През 1946 г. завършва Школата за запасни офицери-летци в Казанлък, Народно военновъздушното училище „Георги Бенковски“, 1947 г., Военна академия „Г.С. Раковски“ 1958 г., Генералщабна академия „К. Е. Ворошилов“ в Москва 1961 г., Командир на 19-и изтребителен полк 1951г., Командир на 10-а изтребителна дивизия 1951 г., Командващ ВВС, Командир на 10 Смесен авиационен корпус 1961 г., Кандидат на военните науки 1971 г., Командващ ПВО и ВВС от 1973 до 1975 г., Заслужил летец на България, 1974 г.
Лети на 10 типа витлови и 12 типа реактивни самолета. Генерал-полковник Симеон Ст. Симеонов е свързан с едни от най-важните моменти в развитието на българската авиация след 1945 г., когато се извършва превъоръжаване с реактивна материална част, подготовка на летателния състав за полети нощем в сложни метеорологически условия 1953 г, организационно развитие на военновъздушните сили (ВВС). Създава се Фронтова авиация в лицето на Смесения авиационен корпус – най- голямото въздушно съединение, на което той е и първият командир, въвеждат се нови способи за бойни действия, нови видове подготовки.
Под негово ръководство през 1974 г. се подготвят три проекта за създаване на Музей на авиацията в Пловдив, задача, която той с особена жар се опитва да осъществи. 

Умира на 24 май 1975 г.

9 април 1940 г. Хитлер напада Дания и Норвегия
В ранната сутрин на 9 април, 1940 г. Германия напада Дания и Норвегия, под предлог като превантивна мярка срещу планираната и свободно дискутирана френско - британска окупация на тези страни.

При нападението дипломатически пратеници на Германия уведомяват правителствата на двете страни, че Вермахта идва да защити техният неутралитет срещу френско-британската агресия.
Операция Везерюбунг е кодовото име на нападението на Нацистка Германия над Дания и Норвегия през Втората световна война и начална операция от Норвежката кампания.
Хитлер нарежда на германското главно командване да започне изготвянето на предварителни планове за нападение на Норвегия на 14 декември, 1939 г.........Прочети още

 

 

МО пак пусна обществена поръчка за ремонт на двигателите на МиГ-29

08.04.2024, 20:50

Министерството на отбраната (МО) обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя РД-33, сер. 2, за самолети МиГ-29, съобщава БТА.
Целта е да се възстанови техният междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба.
Прогнозна стойност на обществената поръчка е 19 620 000 лв., без ДДС. С ДДС тя възлиза на 23 544 000 лева.
Поръчката е публикувана на 5 април. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 17 май 2024 г.
България разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство. Това, както стана ясно, ще стане с две години по-късно от срока в договора, заради забавяне на производството по време на пандемията.
Предишната поръчка за ремонт на двигатели бе подписана преди 7 месеца с полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.
Припомняме, че съвременната ни политическа, а и съдебна история има и едно дело и обвинение - през ноември 2016 г. военният министър Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Обвинението бе за застрашаване на националната сигурност, тъй като вместо от руската фирма-производител, Ненчев е поискал от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Преди по-малко от годината делото приключи окончателно с оправдателна присъда на последна инстанция.

 

Германия прави мащабна поръчка на военна техника за 7 млрд. евро

08.04.2024, 20:18

Управляващата коалиция в Германия ще продължи през това тримесечие с мащабна ревизия на въоръжените сили на страната с поръчки на стойност 7 млрд. евро за две военноморски фрегати и стотици бронирани транспортни машини, съобщава Bloomberg.
Правителството ще упражни опцията да закупи две допълнителни фрегати F126 за около 3 млрд. евро, като общият им брой ще достигне шест, разкриват източници, запознати с плановете, говорейки в условие на анонимност.
Правителството също така ще утвърди поръчка на стойност 4 млрд. евро за около 900 бронирани транспортьора Fuchs, произведени от Rheinmetall Landsysteme GmbH, за доставка от 2025 г., добавят източниците.
Главен изпълнител на проекта за фрегатите е звено на холандската Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, а негови партньори са Thales SA от Франция и германската Blohm+Voss.
Големите поръчки, които ще изискват одобрение от депутатите в долната камара на парламента, са част от усилията на Германия да модернизира Бундесвера, предизвикани от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.
Веднага след избухването на войната канцлерът Олаф Шолц обяви специален фонд от 100 млрд. евро за увеличаване на военните разходи, в допълнение към редовния годишен бюджет за отбрана от около 52 млрд. евро.
Скокът в разходите позволи на Германия да изпълни целта на НАТО да харчи най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт годишно за отбрана тази година за първи път, откакто беше договорено от министрите на отбраната на алианса през 2006 г.
Шолц обеща, че Германия ще продължи да постига целта дори след изчерпването на специалния фонд през 2027 г., въпреки че решението на коалицията да възстанови конституционното ограничение за новите заеми – спряно заради пандемията Covid-19 и енергийната криза — значително ще усложни задачата.
Министърът на финансите Кристиан Линднер посочи пред колегите си, че бюджетът за отбрана ще бъде запазен на същото ниво през следващата година, докато всички други министерства отново ще трябва да намалят разходите. - Още за ВС на Германия
Източник: https://www.investor.bg/

 

Русия принуждава Запада да сменя целите си в украинския конфликт

08.04.2024, 20:00

През изминалите две години войната в Украйна премина през няколко етапа.

Първият завърши след отказа на украинския президент Володимир Зеленски от постигнатото споразумение в Истанбул в края на март 2022 г. и с това се провали мирното уреждане на конфликта.

Вторият продължи до края на същата година и през него въоръжените сили на Украйна постигнаха успехи в Харковска и Херсонска области, а третият етап се характеризира с подготовка, провеждане и провал на украинското контранастъпление, завършило до края на есента на 2023 г.

Оттогава започна четвъртият етап от войната, характерно за който е „пълзящото“ настъпление на руската армия, превзела вече важни опорни райони в ДНР и ЛНР.......Прочети още

 

Американското военно присъствие в Япония пречи на мирен договор с Токио, каза Кремъл

08.04.2024, 19:54

Американското военно присъствие в Япония е било винаги препъникамък за сключването на мирен договор между Москва и Токио, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс на фона на днешното посещение на японския премиер Фумио Кишида в САЩ, където ще се срещне с президента Джо Байдън.
Срещата, първата на това равнище за последните девет години, трябва да подчертае близките двустранни връзки в сферите на сигурността и икономиката. Очаква се двамата лидери да обсъдят военнотехническото сътрудничество и възможното модернизиране на структурата на американското военно командване в Япония.
„Фактически отбранителният съюз е на лице и знаем за американския военен потенциал, базиран в Япония – между другото, близо до нашите граници“, заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков (на снимката). „Това винаги е било препъникамък в опитите да постигнем уреждане на основния въпрос между нас, този с мирния договор“, допълни той.
Русия, основният приемник на Съветския съюз, и Япония така и до днешен не са сключили мирен договор след края на Втората световна война. Един от най-проблемните въпроси в двустранните отношения е този за суверенитета над Курилските острови.
Междувременно Кишида заяви, че визитата му тази седмица трябва да подчертае здравината връзките между страната му и САЩ.
„Искам да потвърдя, че японско-американските отношения са дори по-здрави от преди и това [пътуване – бел.ред.]ще даде много важна възможност да го демонстрираме пред света“, заяви японският премиер пред репортери преди да отлети за Вашингтон.
Източник: bta.bg

 

Германия изпрати първите войници от постоянно дислоцирана в Литва бронирана бригада

08.04.2024, 17:01

Германският министър на отбраната Борис Писториус определи започването на дейността на германска бригада в Литва като ключова стъпка за подобряване на способността за разполагане на силите на НАТО и „важен ден за Бундесвера“, предаде ДПА.
„За първи път разполагаме за постоянно такова формирование извън Германия“, заяви днес Писториус в Берлин на церемония по изпращане на команден екип на бригадата в Литва.
Двайсетте военнослужещи трябва да положат основите за разполагането на стотици и евентуално хиляди войници в натовската държава, която граничи с Полша, както и с Беларус, и с руския ексклав Калининград.
„Знам, че все още има много работа, включително и на място. Инфраструктурата трябва да е наред, казармите трябва да са готови, настаняването“ трябва да е уредено, каза Писториус.
„От литовска страна все още има какво да се направи“, добави той. „Ще направим всичко възможно, за да оборудваме бригадата така, както тя трябва да бъде оборудвана „, каза той на войниците.
Войната в Украйна предизвика и ускори плановете на НАТО да укрепи източния си фланг.
Бригадата, която ще бъде наречена Panzerbrigade 45 (Танкова бригада 45), трябва да бъде напълно оперативна до 2027 г. и ще се състои от постоянно разположени около 4800 войници и около 200 цивилни членове на германските въоръжени сили и техните семейства.
Заминаващият днес команден екип трябва да се разрасне до численост от около 150 мъже и жени до четвъртото тримесечие на 2024 г., посочва ДПА.
Източник: bta.bg

 

Битката за Часов Яр: Руснаците обхващат града с маневра от югоизток

08.04.2024, 15:35

Битката за Часов Яр се интензифицира. Руските войски се закрепват в източните покрайнини на микрорайон Канал в района на Часовоярско училище № 77, но няма точна информация дали самото училище е овладяно, пише "Рибар“.
Както отбелязва Telegram каналът, въоръжените сили на Украйна се опитат да контраатакуват и да изтласкат руските въоръжени сили от позициите им, но за момента не успяват. В същото време по-голямата част от микрорайона остава под украински контрол, а той е застрон с многоетажни сгради, удобни за отбрана.
Но на север и на юг от микрорайона има големи участъци, през които може да бъде заобиколен и доставките да бъдат отрязани, поради което ВСУ ще бъдат принудени да се оттеглят по-дълбоко в града. Руската фронтова авиация непрекъснато действа по позициите на украинските въоръжени сили в градските райони, а позициите на украинските гаубици и танкове често стават цели за руските "Ланцети".
Според данните на "Рибар“, има съобщения, че украинските въоръжени сили са започнали организирано изтегляне на някои части западно от Красное. Частите, отстъпващи от Богдановка, минират подстъпите към Калиновка, изграждайки нова отбранителна линия по канала Северски Донец – Донбас.
Подстъпите към канала също са силно минирани, което ще затрудни преминаването му от руските части. В неделя се появиха съобщения за пълното овладяване на Богдановка от руснаците, но към момента все още няма кадри от обективен контрол.
Според някои доклади, на север от Красни, руските въоръжени сили се движат по горски пояс на височина, доминираща над селото.
В Клещеевка руските войски удариха полеви склад на украинските въоръжени сили с РСЗО, а самото село все още остава в по-голямата си част в "сивата зона“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Днес в Гърция започва мултинационално военновъздушно учение

08.04.2024, 13:58

Днес започва тазгодишното издание на многонационалното учение на военновъздушните сили "Иниохос" (Iniochos) в Гърция.

Учението, което ще продължи до 18 април, се провежда във военновъздушната база "Андравида" в Западна Гърция, организирано от гръцките военновъздушни сили. Голяма част от учението ще се проведе в Атинския летателно-информационен район, предаде БТА.
От Генералния щаб на гръцките военновъздушни сили съобщават, че Гърция ще участва с всички типове свои изтребители, включително новопридобитите "Рафал" и F-16, както и с хеликоптери, транспортни и учебни самолети.
Страните, които ще участват в учението са - Великобритания, Франция, САЩ, Испания, Катар, Кипър, Черна гора, Румъния и Саудитска Арабия.

 

Тежки решения в отбраната се прехвърлят на служебния министър

08.04.2024, 13:20

Очакванията са утре президентът да издаде указ за назначаването на служебното правителство, а министрите да положат клетва в Народното събрание. За министър на отбраната е номиниран генерал-лейтенант Атанас Запрянов, сегашен заместник-министър и още два пъти в предишни правителства на същата длъжност. Ще му се наложи да оглави ведомството точно 50 години след завършване на  профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново, като първенец на випуска. Няма да се спирам по-нататък на професионалната му биография, защото тя е добре известна на читателите.
Може би по-важен е въпросът какво предстои?
Ако погледнем внимателно поне последните девет месеца и предстоящите 2-3, а може би и 4, отговорът е само един. На служебния министър на отбраната му предстои да взема тежки решения и да носи отговорност за тях. Те се прехвърлят от сегашния министър на плещите на ген. Запрянов.
Да започнем от Стратегическия преглед на отбранителната политика.
Разчетите за неговото провеждане се спънаха в края на февруари и срокът му бе удължен до края на юни т.г. Самото му провеждане бе взето с решение на правителството през септември м.г. Ясно е, че това, което е попречило за проключването му в първоначалния срок, трябва да бъде преодоляно от новия министър, под чието непосредствено ръководство се провежда прегледът. Както се разбира от изявления ни министъра на отбраната Тодор Тагарев в последно време, голямато предизвикателство е решението за военната подготовка на българските граждани.
По питате на предишния служебен кабинет Конституционният съд заключи, че това е работа на законодателството. На последното заседание на Комисията по отбрана министър Тагарев каза, че от всички точки в управленската програма не е изпълнена тази за Промяна на Закона за резерва на Въоръжените сили. И заговори с подробности в интервю за един вестник. (Б.р. – не е „Българска армия“.) Когато става дума за мобилизационния резерв той казва: „Единият вариант е задължителна подготовка за всички граждани – така, както примерно действат скандинавските държави. Някои страни от източния фланг връщат наборната служба. Някои вече са я върнали. В Румъния се дискутира този въпрос. В Сърбия се дискутира, в Хърватия се дискутира. Проблемът с окомплектоването на армията не е само наш. Той е общоевропейски. Доста държави вече връщат задължителната служба. Примерно в скандинавските страни е 10 месеца, една година, 14 месеца, 16 месеца. Ние тук говорим по-скоро за начална и начална специална подготовка в рамките на 4 до 6 месеца. И вече за кого трябва да е, нека да покажат разчетите по време на стратегическия преглед – кой е този вариант, който ще е работещ.“ Разчетите ще кажат, но министърът трябва да вземе решение и да го предложи на правителството и парламента. Подозирам, че по този въпрос обществото ще бъде много повече възбудено, отколкото за милиардите, които се отделят за отбрана и модернизация. Все още не знаем дали е правено съответното проучване, за да се намери действително най-добрият вариант.
Разбира се, има голяма логика и тезата на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която чухме след годишния му анализ, че в момента е необходим авариен план, за да възстановим способностите на армията на 100 процента и постепенно да въвеждаме такива форми, като попълване на резерва и запаса. Рискът да имаме техника, но не и хора в редовния състав, не се пренебрегва. Тук новият министър има сериозен конкурент и той се нарича пазар на труда. Особено, когато конкуренцията е некоректна. 10-те процента увеличение на военните заплати, като успокоително, ще се наложи да останат на заден план. Крайно време е Министерството на отбраната да влезе в състезание с МВР по отношение на социалния статус на хората във Въоръжените сили. Засега изостава доста и това наваксване отново е в полето на новия министър. То също опира до Стратегическия преглед на отбраната. МВР реши проблема с промяна на закона и служителите му вече знаят, че от 1 януари 2025 г. базата за изчисляване на възнагражденията им е средната брутна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година. А военнослужещите знаят, че за тях тази база е 380 лв. Както казва министър Тагарев от 10-15 години позицията на МО била за промяна на тази база. Така да е, но не е променена. А пазарът на труда, включително за полицаите, се променя.
Това е по-социалната сфера. Чувал съм от ген. Запрянов, че след задвижването на модернизацията, първи приоритет е мотивацията за военна служба. В този случай се оказва добре, че, според промените на Конституцията, до изборите ще работи Народното събрание. Така ще могат да се гласуват важни решение в областта на отбраната, а защо не и законови промени, стига да постъпят. Така от нищото изникнаха 75-те милиона за 10-процентното увеличение на военните заплати за 2023 г. и още пари за стипендии на курсантите. Би трябвало да се работи с този кръг от депутати, които направиха това, като не се влиза в конфронтация с тях. И да бъдат информирани много по-обстойно за проблемите. Притеснителен, например, е фактът, че Комисията по отбрана остана без кворум точно, когато дойде ред за обсъждане на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2023 г. Няма да е леко на служебния министър. Дано има подкрепа, в интерес на армията!
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВВВУ организира Ден на отворени врати на космическа тема

08.04.2024, 11:47

ВВВУ „Георги Бенковски“ организира в Изнесения комплекс за авиационно обучение в град Плевен на 11 април /четвъртък/ от 10:00 ч. до 15:30 ч. ден на отворени врати на авиационното образование и обучение, съобщават от учебното заведение.
Денят на отворените врати е посветен на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-тата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов - възпитаник на ВНВВУ „Георги Бенковски“ /10 април 1979 г./.
Поканени са младежи от горните класове на училища от региона, стопански организации, курсанти и студенти от ВВВУ.
Интересната програма се предвижда в рамките на няколко модула.
След откриването от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски на деня на отворените врати на авиационното образование и обучение ще последват презентациите:
 - „ВВВУ „Г. Бенковски“- лидер в авиационното образование в България“ – полк. проф. д-р инж. Марин Маринов – катедра „ Електроника, навигация и комуникация в авиацията“, факултет „Авиационен“
 - „Международно сътрудничество на ВВВУ „Георги Бенковски” и възможности за развитие” - полк. Андриян Колев – заместник-началник на ВВВУ.
Вторият модул предвижда разглеждане на зали на катедрите от факултет „Авиационен“ и Департамент „Природни и хуманитарни науки“, провеждане на демонстрации и викторина на английски език „Авиация и космонавтика“.
Гости от стопанските организации, преподаватели, курсанти и студенти от ВВВУ ще се срещнат по време на третия модул. Очаква се дейността си да представят Plane Tech Ltd., Ендуросат АД, Хайкад Инфотех.  
Източник: https://otbrana.com/

 

Patriot има алтернативи, но за Украйна е почти невъзможно да ги получи

08.04.2024, 08:45

Украйна се нуждае от 25 системи Patriot за пълната защита на своето въздушно пространство, коментира в интервю през уикенда президентът на Украйна Володимир Зеленски. Властите в Киев в момента активно преговарят със съюзниците за системи за противовъздушна защита, като страната спешно се нуждае от 5-7 такива системи, за да може да защити южните територии и да укрепи позициите си на фронтовата линия.
Системите Patriot имат алтернативи - например европейската SAMP/T, която се разработва от Eurosam. Украйна получи един комплекс през лятото на 2023 година, сочи информацията на Defence Express. Проблемът е малкият брой от тези системи, които са произведени до момента.......Прочети още

 

На този ден преди 74 години съветски Ла-11 сваля американски разузнавателен самолет над Латвия

08.04.2024, 08:33

На 8 април 1950 г. две двойки изтребители Ла-11 свалят американски шпионски самолет PB4Y Privateer в района на съветската военноморска база в Лиепая. Загива 10-членният екипаж.
Останките на машината с бордови номер 59645 все още не са открити и лежат на дъното на Балтийско море. Въпреки че самолетът е издирван усилено от водолази и четири миночистача от ВМС на СССР, пише "Российская газета".
Инцидентът над Балтийско море е предшестван от безнаказани полети на американската авиация, която от 1946 г. води активно радиоелектронно разузнаване. Често американските пилоти организират провокации и нарушават границата на СССР. Американците игнорират дипломатическите предупреждения.
Ситуацията се променя, когато в полковете за ПВО започват да пристигат стратегически изтребители Ла-11. Двигателят им дава възможност на самолета да ускорява до 674 км в час, обхватът на полета му е 2235 км, а надморската височина, на която оперира - 10 000 метра. Оръдията им позволяват успешно да се справят с повечето изтребители и бомбардировачи на САЩ и НАТО, което по-късно е успешно демонстрирано и в небето над Китай и Северна Корея.
Развръзката настъпва вечерта на 8 април. Докладът на водещата група от прехващачи Ла-11 със старши лейтенант Борис Докин гласи, че групата изтребители е излита в 17:22 ч. Около десет минути по-късно на височина от 4000 м южно от град Лиепая е засечен самолет с идентификационните знаци на ВМС на САЩ.
Пилотите на Privateer отказват да се съобразят с изискванията на съветските пилоти, обръщат курса и се насочват към морето. Американците разчитат на близостта на границата, до която има само около 20 километра. При скорост от 460 км в час те са щели да бъдат в безопасност след няколко минути.
"Тогава стрелях предупредително - 12 снаряда. Нарушителят започна да стреля по мен. Водещият лейтенант Тезяев, виждайки това, стреля по натрапника, който загуби височина и слезе в облаците на височина от 500 метра. Вероятно самолетът е паднал на 5-10 км от брега", гласи докладът на Докин.
Два часа след инцидента друг пилот, подполковник Филонович, съобщава, че американските кораби активно търсят между Готланд и Борнхолм, което предполага "наличието на важни класифицирани документи и ценно класифицирано оборудване в самолета".
В крайна сметка Пентагонът признава, че шпионският самолет е извършвал разузнавателен полет. През 2010 г. в Лиепае до паметника на загиналите моряци, се появява паметна плоча с имената на загиналите пилоти на американския флот. След известно време върху него се появява ръчен надпис "Слава на ПВО на СССР".
В небето над Балтийско море съветската противовъздушна отбрана сваля не само американски самолети. На 13 юни 1952 г. МиГ-15 унищожава шпионския самолет DC-3A-360 Skytrain на шведските ВВС. Всичките осем членове на екипажа загиват. Когато шведският самолет PBY-5, опитвайки се да намери пилота в морето, нарушава съветската граница, той е нападнат от съветските изтребители. Самолетът е свален, но успява да се приводни и екипажът му е прибран от немски кораб.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Пекин обяви, че ще извърши бойно патрулиране в оспорваното Южнокитайско море

07.04.2024, 21:20

Пекин обяви, че ще извърши бойно патрулиране в оспорваното Южнокитайско море, където днес ще се проведат съвместни маневри на Филипините, Япония, Австралия и САЩ, предаде Франс прес.
Патрулите на Пекин ще бъдат по море и по въздух, се уточнява в изявление на армията. Повече подробности за характера и мястото на китайските маневри не се съобщава.
Вчера  Филипините, САЩ, Австралия и Япония обявиха, че днес организират военноморски и военновъздушни учения в ексклузивната икономическа зона на Филипините. Те казаха, че това ще подчертае колективния ангажимент за засилване на регионалното и международното сътрудничество в полза на един свободен и отворен Индо-тихоокенаски регион.
Тристранна среща на върха между лидерите на САЩ, Филипините и Япония ще има на 11 април в Белия дом.
Ученията и срещата на върха идват след конфликти между китайски и филипински кораби близо до атоли край Филипините в последните месеци.
Пекин претендира върху почти цялото Южнокитайско море, в това число и върху води и острови близо до бреговете на други страни, въпреки решение на международното правосъдие от 2016 г.
Същевременно Япония и Филипините започнаха преговори за пакт за отбрана, който ще позволи на двете страни да разгърнат военни в респективните си територии. Манила има подобен договор с Австралия и със САЩ.
Източник: bta.bg

 

Отбранителният пакт АУКУС обмисля разширяване с цел възпиране на Китай, пише "Файненшъл таймс"

07.04.2024, 20:11

Тристранният отбранителен пакт АУКУС между Австралия, Великобритания и САЩ ще започне разговори за включване на нови членове, пише вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс.
Според британския всекидневник Вашингтон по-конкретно настоява за присъединяването на Япония с цел възпиране на Китай.
Като се позовава на запознати източници, "Файненшъл таймс" каза вчера, че министрите на отбраната на страните от АУКУС ще обявят утре, че ще започнат разговори, свързани с „втория стълб“ на пакта, който ангажира членовете да разработват съвместно квантови изчисления, подводен, хиперзвуков изкуствен интелект и кибертехнологии.
Те не обмислят разширяването на първия стълб, който е разработен за доставка на ядрени подводници на Австралия, допълни изданието.
АУКУС, който беше създаден през 2023 г., е част от усилията на трите страни да се противопоставят на нарастващата мощ на Китай в Индийско-тихоокеанския регион. Пекин нарече пакта опасен и предупреди, че може да предизвика регионална надпревара за въоръжаване, отбелязва Ройтерс.
В сряда помощник държавният секретар на САЩ Кърт Кемпбъл каза, че проектът за подводници на АУКУС може да помогне за възпиране на китайски действия срещу Тайван - демократично управляван остров, за който Китай твърди, че е негова територия.
Президентът Джо Байдън се опитва да засили партньорството с американските съюзници в Азия, сред които Япония и Филипините, на фона на историческото военно развитие на Китай и нарастващите му териториални претенции.
Байдън ще приеме японския премиер Фумио Кишида във Вашингтон в сряда, а на другия ден двамата ще проведат тристранна среща заедно с филипинския президент Фердинанд Макос-младши, посочва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

На шестия месец от войната израелската армия се изтегли от Южна Газа

07.04.2024, 19:56

Израелската армия е изтеглила по-голямата част от войските си от Южна Газа с изключение на една бригада, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс. Това стана в деня, когато се навършват 6 месеца от началото на войната на Израел с "Хамас".
Според "Канал 12" сраженията в Хан Юнис са приключили, а в града вече няма бойци на "Хамас".
"98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции", съобщиха днес Израелските въоръжени сили.
"Значителна част от израелските военни "продължават да действат в ивицата Газа и ще запазят свободата на действие на израелските въоръжени сили и тяхната способност да провеждат прецизни разузнавателни операции", посочиха те.
Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис бележи повратна точка в израелската стратегия в продължаващата война в Газа или е нов междинен етап по пътя към възможна операция в град Рафах на границата с Египет, информира БТА.
Разнопосочни сигнали
Новината се съобщава след още един кръг на преговори за сделка, с която временно биха спрели сраженията след шест месеца война, в замяна на освобождаване на заложниците, държани в Газа (около 100 от тях се смята, че са живи). Египет междувременно се готви за нов кръг преговори дни след като "Хамас" заяви, че от Кайро е дошло ново предложение, но то не съдържа нищо ново.
Израел настоява от месеци, че е твърдо решен на операция в южния град Рафах, където са намерили убежище близо половината (1.3 млн.) от жителите на Газа, избягали от други райони на ивицата в хода на войната. ООН и редица дълго подкрепяли войната държави се противопоставят на операцията, тъй като според тях тя излага цивилните на риск. Не е известно как решението за изтегляне се съотнася към операцията в Рафах.
Призивите за прекратяване на огъня зачестиха след смъртта на 7 хуманитарни работници в Газа в резултат на израелски удар тази седмица. Гибелта им подтикна американския президент Джо Байдън към най-острите послания към премиера Бенямин Нетаняху от началото на войната; Белият дом поиска прекратяване на огъня и бърза сделка за освобождаване на заложниците. Преди ден британският премиер Риши Сунак също поиска конфликтът "да приключи веднага".
Неизвестно е и дали действията на израелската армия са свързани с данните за нараснал риск от ирански ответен удар в отговор на атаката, при която бяха убити двама ирански генерали в Дамаск. В четвъртък отпуските в армията бяха прекратени, започна и заглушаване на GPS, достигнало до Ерусалим и Тел Авив.
Израелските медии тълкуваха решението по различен начин. "Йедиот ахронот" цитира източници, според които то било свързано с подготовка за офанзивата в Рафах; според събеседници на "Аарец" целта била преминаване към "фокусирани операции", каквито още се провеждат на север срещу конкретни цели.
Източници: Дневник, dnes.dir.bg

 

Румъния провежда мащабно учение в Черно море и делтата на Дунав

07.04.2024, 14:03

Военноморските сили на Румъния ще бъдат домакин на многонационалното учение „Морски щит“ (Sea Shield 24), в което ще вземат участие 12 държави-членки на НАТО и партньори. От пресслужбата на Министерството на отбраната на северната съседка информират, че в ученията ще участват сили на България, Великобритания, Гърция, Грузия, Италия, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, САЩ, Турция и Франция.
В ученията ще участват над 2 200 военнослужещи с 135 единици военна техника. В маневрите ще бъдат активирани 27 плавателни съда и 17 самолета.
„Морски щит“ ще се проведе от 8 до 21 април във водите на Черно море и делтата на р. Дунав. Ще бъдат отработвани задачи за борба с незаконните действия по море и река, контрол на море и река, търсене и спасяване на море, помощ на бедстващи кораби и осигуряване на сигурност на ниво критична инфраструктура.
„Морски щит 24″ е най-всеобхватното учение, ръководено от румънския флот през тази година. Маневрите ще спомогнат за популяризиране на инициативите и интересите на Румъния на регионално и международно ниво, както и за повишаване на нивото на взаимодействие между силите на участващите страни, съобщи пресслужбата на военното ведомство.
Многонационалното учение „Морски щит“ ​​се проведе за първи път през 2015 г., а сценарият на учението непрекъснато се актуализира, за да се отговори бързо и ефективно на пълния набор от заплахи за регионалната сигурност и стабилност, се посочва в изявлението.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

"Огромното небе": как съветски пилоти спасяват берлинчани през 1966 година

07.04.2024, 08:04

Точно преди 58 години, на 6 април 1966 г., съветските пилоти капитан Борис Капустин и старши лейтенант Юрий Янов извършват подвиг в небето над Берлин. С цената на живота си те извеждат от жилищен квартал прехващача Як-28П, на който изведнъж отказват и двата двигателя.
В този ден военните трябва да извършат обикновена рутинна операция: да прехвърлят най-новия Як-28П от авиобаза "Финов" в Германската демократична република (ГДР), където се намира 668-и бомбардировъчен авиационен полк, на запад до базата на 35-и изтребителен авиационен полк в Цербст. Целта е укрепване на Западната група сили с най-новите свръхзвукови самолети, способни да работят на ниска височина. Други характеристики на самолета са високото съотношение тяга/тегло (самолетът може да излита от къса писта почти вертикално) и най-новото електронно оборудване, разказва "Российская газета".
В същото време, очевидно поради бързо развиващата се ситуация в условията на Студената война, самолетът има и много недостатъци в конструкцията, които довеждат до една или друга повреда.
Преди да полети за Цербст, Як-28П вече е преминал ремонт. Изглежда, че всички недостатъци са отстранени, машината се издига във въздуха. След известно време Капустин, водещият пилот на самолета, уведомява капитан Подберезкин, че се връща, и получава нареждане да следва определен курс.
Оказва се, че и двата двигателя са се повредили изведнъж. Предвид факта, че силовите установки са независими, случаят е почти невероятен. В резултат прехващачът завива рязко вдясно и започва да губи височина. Цялата трагедия на ситуацията става ясна, след като самолетът пробива долния слой облаци - Берлин се показва под него! Резервоарите за гориво са пълни, само капка от тях ще доведе до експлозия и огромен брой жертви, ако това се случи в жилищен квартал: катапултирането не е опция.
От дешифрираните по-късно разговори между Борис Капустин и Юрий Янов се разбира, че капитанът многократно е заповядвал на партньора си да се катапултира без него, но той отказал. Факт е, че при такива обстоятелства аеродинамиката на самолета ще бъде нарушена и той напълно ще загуби контрол.
Пилотите се опитват да стартират двигателите, но напразно, и в същото време търсят подходящо място за аварийно кацане. Отначало една малка гора изглежда като възможен вариант (и все още имат шанс да се катапултират), но когато се приближават, се оказва, че това е гробище, където през този ден има много хора - германците се подготвят за Великден. Тогава изборът остава езерото Штесензе. През него обаче минава язовирна стена и, за да не падне върху минаващите по нея автомобили, Капустин дърпа ръчката към себе си, препятствието е преодоляно, но в резултат на това самолетът губи контрол и пада във водата.
Машината се разбива в британския сектор на Западен Берлин, на мястото веднага пристигат военни, които започват да вадят самолета. Новостите на съветската авиационна индустрия, по онова време секретни, се оказват ценна плячка. Останките са внимателно проучени, британците проявяват особен интерес към радиолокационната станция "Орел-Д". Поради това прехвърлянето на телата на пилотите под различни предлози непрекъснато се забавя и в резултат това се случва едва на 8 април, два дни след инцидента.
Месец по-късно героичните пилоти са посмъртно наградени с ордена "Червеното знаме" и са увековечени в паметта на хората благодарение на песента "Голямото небе", която се появява скоро след това. Тя е много популярна в Съветския съюз дълги години.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

35 години от трагедията с подводницата К-278 „Комсомолец“

07.04.2024, 07:56

На 7 април 1989 г. в Норвежко море потъва съветската атомна подводница К-278 „Комсомолец”, проект 685. При инцидента загиват 42 моряци от 69-членния екипаж. Подводницата потъва на дълбочина 380 м. в неутралните води.
На 7 април избухва пожар в 7-ми отсек, където се намира главният вал и руля, истинската причина все още е неизвестна, смята се, че е електрическа повреда. В 11.12 ч. подводницата обявява сигнал за аварийна ситуация и започва да се подготвя да излезе на повърхността.
В 11.37 ч. е пуснат и първият SOS сигнал. Съобщението е получено на брега и след 8 „разшифровки” едва в 12.19 ч. започва спасителната операция.
На мястото пристигат военни самолети, а екипажът се бори с овладяването на ситуацията. В 16.35 ч., пилотите забелязват, че кърмата започва да потъва. В 16.44 ч. водата влиза в командното отделение, три минути по-късно - цялото е залято; 16.50 ч. - командирът на подводницата, съобщава „Започва евакуация на 69 човека”.
В 17.00 ч. на повърхността изплуват аварийно - спасителни платформи за по 20 души. В 18.20 ч. на място идва „Алексей Хлобистов”, който започва спасителна акция за екипажа. Прибрани са телата на 16 души, които умират от измръзване и удавяне и едва 30 моряка, които оцеляват. Трима от тях умират по пътя към Североморск, от 69-членен екипаж на К-278 живи остават 27 души. - (видео)

***********

7 април - Ден в памет на загиналите подводничари
Паметната дата в чест на загиналите моряци от подводния флот е установена със заповед на Главнокомандващия на ВМФ на Русия от 19 декември 1995 г. Оттогава 7 април се счита за Ден в памет на загиналите подводничари.

 

 

Нидерландия планира да предостави 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

06.04.2024, 21:43

Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че Нидерландия ще предостави на Украйна общо 24 изтребителя Ф-16, предаде Укринформ.
"Общо ще предоставим на Украйна 24 изтребителя Ф-16. Те ще бъдат предадени на Украйна веднага щом всичко бъде готово. Този момент зависи от подготовката на украинските пилоти и техници, както и, разбира се, от инфраструктурата", подчерта Олонгрен.
Според нея този трансфер представлява съвместно усилие с Украйна, както и с Дания, Съединените щати и други държави.
"Трудно е, сложно е, но ще се случи. Нашата коалиция се надява, че това лято ще можем да започнем да доставяме изтребители Ф-16, първо датски, а след това и нидерландски", добави тя.
Нидерландия възнамерява да направи първата доставка на Ф-16 на Украйна през втората половина на тази година, отбелязва Укринформ.
Източник: https://www.bta.bg/

 

ISW: Руската армия започна нова вълна от атаки на Бахмутското направление

06.04.2024, 21:30

"Руските войски се борят да задържат позициите си в Семеновка и Бердичи поради голямата опасност от атака на украински дронове. Руските сили изглежда са засилили усилията си на запад от Бахмут, за да превземат Часов Яр. Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).
На 5 април продължават позиционните боеве на линията Купянск-Сватово-Кременная.
Руски военен блогър е потвърдил информацията за настъплението на руските войски към покрайнините на Терни (западно от Кременная). По-рано ISW съобщи за руски сили, разположени на около 700 метра от селището.
Позиционните битки продължават:
 - на североизток от Купянск в района на Синковка;
 - на запад от Кременная в района на Ямполивка и Терни;
 - на юг от Кременая в района на Белогоровка.
Украинският военен наблюдател Константин Машовец е съобщил на 5 април, че руските войски се готвят да засилят настъпателните операции както на Купянск, така и на Лиманск.
Руски блогъри твърдят, че руските войски са напреднали на север от Веселе (североизточно от Бахмут).
Украинският военен наблюдател Константин Машовец е заявил, че частите на руската мотострелкова бригада, с подкрепата на друго подразделение на Въздушно-десантните войски, са напреднали в района североизточно от Бахмут и се опитват да настъпят в района.
"Руските сили изглежда са засилили усилията си на запад от Бахмут, за да превземат Часов Яр. На 5 април руски блогъри са заявили, че руските войски са напреднали до и близо до източния край на квартал "Канал" (най-източната част на Часово Яр от източната страна на канала Сиверски Донец-Донбас) и са напреднали до североизточния край на "Канал" близо до железопътната линия.
Командирът на украинския батальон, който действа на Бахмутското направление, е съобщил, че руските войски са започнали нова вълна от настъпления в Бахмутското направление. Командирът е заявил, че руските войски съсредоточават усилията си в района на Часов Яр и продължават щурма на Ивановское като част от усилията за заобикаляне на украинските позиции от фланга в Часово Яр.
На 5 април позиционните битки продължиха на други места на направление Бахмут. Генералният щаб на Украйна е съобщил, че руските войски са атакували неуспешно западно от Бахмут в района на Ивановское и югозападно от Бахмут в района на Андреевка, Клещеевка и Зеленопол.
Видео с геолокация, публикувано на 5 април, показва как руските войски настъпват в южната част на Семеновка (северозападно от Авдеевка), започвайки механизирана атака с приблизително подсилен взвод.
Позиционните битки продължават:
 - на северозапад от Авдеевка в района на Бердичи;
 - на запад от Авдеевка в района на Уман и Яснобродивка;
 - югозападно от Авдеевка в Первомайския район.
Позиционните битки продължават:
 - на запад от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка;
 - на югозапад от Донецк в района на Новомихайловка и Константиновка.
Позиционните боеве продължават и близо до границата на Донецка и Запорожка области на 5 април, но няма потвърдени промени на фронтовата линия в района.
Позиционните битки продължават северозападно от Вербовой (източно от Работино).
На 5 април продължават позиционните битки на левия бряг на Херсонска област в района на Кринки.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

МО не се разбра с правителството за индустриалното сътрудничество по договора за Ф-16

06.04.2024, 20:00

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев гласува против решението Министерският съвет да възложи на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД в качеството му на орган, упражняващ правата на държавата в „Авионамс“ АД да възложи на дъщерното си публично предприятие изпълнението на целите на публичната политика, а именно изграждане на базови национални способности за поддръжка на изтребители Ф-16 блок 70.
Предложението бе на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов.
По него се въздържа и министърът на финансите в оставка Асен Василев........Прочети още

 

Върхът в шпионажа са двойните агенти

06.04.2024, 13:00

Краят на Втората световна война бележи ново начало в разузнавателните дейности. След прегрупирането на двете враждуващи суперсили – САЩ и СССР, и съюзниците около тях започва нов етап в шпионажа.
През студената война отсъстват директните нападения между държави от двата лагера, тъй като никой не иска да повтаря касапницата от войните.
Но всеки от лагерите смята, че отвъд Берлинската стена готвят изпреварващ удар и са нужни шпиони, които да разберат дали е така. Някои от тези шпиони обаче се изкушават да прекрачат всякакви граници и на практика много високопоставени служители на КГБ се оказват къртици на ЦРУ, както и обратното. Мотивите на тези двойни агенти варират – от финансови до политически и идеологически......... Прочети още

 

Военен календар

06.04.2024, 12:56

На 6 април 1941 година югославски и английски самолети бомбардират български селища.
С началото на немската офанзива срещу Югославия и Гърция (6 април 1941) са нанесени първите въздушни удари по обекти на българска територия и са дадени първите жертви от въздушни нападения.
Основната цел на бомбардировките са комуникациите, по които се придвижват германски войски, но те са също и акт на възмездие за това, че България е допуснала тяхното преминаване през нейна територия.
В 8. 35 ч. група от 4 югославски бомбардировача нанася удар по Кюстендил. Пуснати са 8 фугасни бомби над жп гарата и в жилищен район на града. Загиват 47 души, ранените възлизат на 95, разрушени са много сгради. Сред жителите настъпва паника и част от населението напуска Кюстендил. В 15.00 ч. 2 югославски самолета влитат над наша територия северно от Трекляно, Кюстендилско, в посока към Радомир. Единият от тях бомбардира военното летище при с. Върба край Радомир, където са базирани немски самолети. Другият се насочва към София и в 15.00 ч. пуска 8 бомби над западната част на столицата, след което отлита към Сливница. Бомбите убиват 8 души, раняват 12, разрушават 8 сгради. От 20.05 до 21.40 ч. противникови самолети бомбардират Петрич, Хотово, жп гара София и някои от околните села, жп гара Джерман, жп гара Делян и Бобошево. Над София са пуснати общо 43 фугасни бомби и няколко запалителни, а екипажите на атакуващите самолети обстрелват града с бордните си картечници. Убити са 18 души, ранени – 28, разрушени са 14 сгради, възникват 3 пожара. Паниката сред населението е голяма и в очакване на нови удари част от него прекарва нощта извън столицата. Ударът по Петрич е нанесен от 84-та бомбардировъчна ескадрила на английската авиация в Гърция със самолети „Бристол“ („Бленхайм“), а по София – от 37-а бомбардировъчна ескадрила със самолети „Уелингтън“.
Въздушните действия над България разрушават илюзиите, че страната може да остане извън военните действия, тъй като не участва пряко в тях.

 

САЩ, Япония, Австралия и Филипините ще проведат утре съвместно учение на своите военновъздушни и военноморски сили

06.04.2024, 12:45

Филипините, Съединените щати, Япония и Австралия съобщиха днес в съвместно комюнике, че ще проведат утре съвместни учения на своите военноморски и военновъздушни сили в Южнокитайско море, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че маневрите ще се състоят на фона на нарастващото влияние на Пекин в региона. Китай настоява, че почти цялото Южнокитайско море е негово - териториални претенции, които се припокриват с тези на редица други крайбрежни държави, според които те са в нарушение на международното право.
Освен това ученията ще се проведат няколко дни преди среща на върха във Вашингтон на 11 април с участието на президентите на САЩ и Филипините, Барак Обама и Фердинанд Маркос-младши, и японския премиер Фумио Кишида.
В комюникето се уточнява, че маневрите ще се състоят в изключителната икономическа зона на Филипините. Това ще покаже "колективния ангажимент" на четирите страни съюзници "за укрепване на регионалното и международно сътрудничество за един свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион".
Отбранителните и въоръжените сили на САЩ, Япония, Австралия и Филипините ще проведат "съвместна морска дейност" в подкрепа на един свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион, съобщи по-рано днес филипинското министерство на националната отбрана, цитирано Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

115 г. от подписването на българо-турския протокол, с който Османската империя признава независимостта на България

06.04.2024, 12:41

На този ден преди 115 г. в Цариград е подписан протокол между България и Османската империя, с който Турция признава независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 г. в Търново (дн. Велико Търново), и се отказва от каквито и да било материални искания. Документът е подписан от българския министър на търговията Андрей Ляпчев и от турския министър на външните работи Рифат паша с посредничеството на съглашенските посланици.От своя страна българското правителство се задължава да установи и определи въпросите, свързани с положението на мюсюлманите и вакъфските имоти в страната, с компанията на „Източните железници" и др.
С този акт България става официално независима от Османската империя.
В бюлетин на БТА от 1909 г. четем за подписването на българо-турския протокол:
Цариград, 6 април 1909 г. Днес в 1 часа турско-българският протокол бе подписан в присъствието на френския, на английския и на руския посланици. Турция заявява, че признава новото положение на България; въпроса за частните вакъфи е резервиран......Прочети още

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в откриването на бюст-паметник на Георги Раковски

06.04.2024, 12:07

Военнослужещи от 101-ви алпийски полк и Представителният военен духов оркестър на Военновъздушните сили участваха в ритуал по откриване на бюст-паметник на Георги Сава Раковски, който се проведе  в четвъртък пред Военния клуб в гр. Смолян, съобщава КСВ.
Паметникът на бележития българин е изграден  по инициатива  на  Георги Милушев - родолюбец от град Смолян.
На тържественото откриване присъстваха заместник-областният управител на област Смолян Зарко Маринов, председателят на Общински съвет Смолян Димитър Кацаров, заместник-кметът на града Марин Захариев и много граждани.
Свещеноиконом Запрян Шиков отслужи панихида в памет на българския революционер и възрожденец Георги Раковски. Венци и цветя в знак на почит поднесоха представители на държавната и местната власт, Военен клуб-Смолян, областна дирекция на МВР, неправителствени организации и граждани.

 

 

Беларус спира участието си в договора за обикновените въоръжени сили в Европа

05.04.2024, 22:42

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви днес, че страната му ще преустанови участието си в договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде Асошиейтед прес, като отбеляза, че изпадналото в криза споразумение някога е било една от водещите военни доктрини на континента, предаде БТА.
Авторитарният беларуски държавен глава внесе в парламента законопроект за преустановяване на действието на Договора.
Подписаният през 1990 година ДОВСЕ поставя ограничения за броя на танковете, бойните машинни, военните самолети и оръдията от тежката артилерия, които може да бъдат на въоръжение в Европа. Целта му бе да се постигне военен баланс между Запада и държавите от бившия социалистически блок, които са членували във Варшавския договор.
Но миналата година Русия се оттегли окончателно от ДОВСЕ, а членовете на НАТО, които бяха страна по Договора, отговориха със замразяване на участието си в него. АП посочва, че с излизането от ДОВСЕ Беларус свободно може да увеличи армията си.
"Преустаняването на ангажимента на Беларус към ДОВСЕ се отразява на баланса на въоръжените сили в целия евро-атлантически регион и е послание към страните от Запада, че Минск възнамерява да играе активна военна роля в региона", казва за АП беларуският военен анализатор Александър Алесин.
Беларус съхранява руско тактическо ядрено оръжие, наред с ракети, а на беларуска територия са разположени и руски военни сили. Тази страна беше използвана от Русия като плацдарм за изпращане на войски в Украйна, но беларуски бойни подразделения не са взимали участие в сраженията, които се водят на украинска територия след руската инвазия през февруари 2022 г.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Колебания в съюзниците! Вашингтон и Берлин са твърдо против поканата към Киев за членство в НАТО

05.04.2024, 22:12

"Когато лидерите на НАТО се съберат това лято, за да отпразнуват 75-годишнината на военния си съюз, последното нещо, което искат да видят, е възраждаща се руска армия, която да марширува през Украйна, защото Европа е била твърде слаба, за да осигури на Киев необходимата подкрепа", пише The New York Times.
В крайна сметка Украйна иска официална покана за присъединяване към НАТО. Но представителите на алианса са съгласни, че това няма да се случи на тържествата, планирани във Вашингтон през юли.
"НАТО няма желание да приема нов член, който поради пакта за колективна сигурност на алианса би го въвлякъл в най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г. насам", пише американската медия.
Това накара НАТО да потърси някаква средна позиция - нещо, което не е членство, но е достатъчно сериозно, за да покаже, че подкрепя Украйна "за дълъг период от време", както се изрази Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, тази седмица.
Според високопоставени западни дипломати, участващи в дискусиите, това, което ще бъде, засега се оказва трудно постижимо.
Предложенията, представени тази седмица на срещата на външните министри в Брюксел, за предоставяне на по-голям контрол на НАТО върху координирането на военната помощ, финансирането и обучението на украинските сили, веднага са приети със скептицизъм.
Съединените щати и Германия продължават да се противопоставят на това да предложат на Украйна начало на преговори за членство във Вашингтон, както направиха на миналогодишната среща на върха във Вилнюс, и искат този въпрос да отпадне от масата през юли, въпреки че подобен процес в Европейския съюз беше одобрен миналата зима. Но те искат да предоставят на Украйна конкретни ангажименти, които да изпълни. Усилията за ясно определяне на условията, които Украйна трябва да изпълни, за да започне преговори с НАТО.
Източник: https://fakti.bg/

 

На бойно дежурство! Кралските военновъздушни сили на Великобритания ще пазят небето над Балканите

05.04.2024, 22:06

Кралските военновъздушни сили на Великобритания започват мисия за охрана на въздушното пространство в Румъния следващата седмица. Това съобщава румънското Министерство на националната отбрана на официалната си страница в Интернет, пише БТА.
Церемонията по сертифицирането на отряда, разположен в Румъния за изпълнение на мисии за засилена охрана на въздушното пространство, ще се проведе във вторник (9 април) в 57-а авиобаза” Михаил Когълничану” край Констанца.
На събитието ще присъстват представители на Министерството на националната отбрана, посланикът на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия в Букурещ, представители на Центъра за въздушни операции на НАТО (CAOC) в Торехон и на Британските кралски военновъздушни сили, както и заместник-началникът на щаба на румънските военновъздушни сили.
Британският отряд, съставен от приблизително 220 военнослужещи (пилоти и технически персонал) и шест самолета "Юрофайтър Тайфун" (Eurofighter Typhoon), ще изпълнява през следващите четири месеца, заедно с войници от румънските военновъздушни сили, засилени мисии за въздушна полиция под командването на НАТО.
Това е петата ротация в “Михаил Когълничану” от Британските кралски военновъздушни сили след тези, извършени през 2017, 2018, 2021 и 2022 г.
“Съвместните мисии за въздушна полиция допринасят за развитието на капацитета за реакция и възпиране, както и за укрепването на оперативна съвместимост между румънските военновъздушни сили и британските кралски военновъздушни сили”, отбелязват от Министерството на националната отбрана в публикуваната информация.
Източник: https://fakti.bg/

 

Норвегия планира да увеличи разходите си за отбрана до 56 милиарда долара през следващите 12 години

05.04.2024, 20:22

До 2036 г. Норвегия планира да увеличи военните си разходи с допълнителни 600 милиарда крони (56 милиарда долара), за да подсили отбраната си във време на нарастващи предизвикателства пред сигурността в Европа и извън нея, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.
Очаква се общите военни разходи за следващите 12 години да възлизат на 1,62 трилиона крони, се казва в съобщението.
„Този ​​план представлява историческо увеличение на разходите за отбрана и включва значително укрепване на всички клонове на въоръжените сили“, каза на пресконференция премиерът Юнас Гар Стьоре.
Планираните годишни разходи през 2036 г., въз основа на прогнозните калкулации, при които е отчетена и инфлацията, ще бъдат с около 83% по-високи от сегашното ниво, каза финансовият министър на страната.
Източник: bta.bg

 

Трети танкист за последните три десетилетия става началник на Военната академия

05.04.2024, 19:50

Правителството направи своите предложения за смяната на началниците на Военна академия „Георги С. Раковски“. Президентът издаде указите в съответствие с Конституцията. Така от 24 април сегашният директор на Щаба на отбраната Стайко Прокопиев ще приеме ръководството на учебното заведение от генерал-майор Тодор Дочев.
Ако се върнем три десетилетия назад, ще видим, че генерал-майор Прокопиев ще бъде третият танкист началник на академията. Офицерската си служба започва през 1988 - 1989 г. като командир на танков взвод в 9-та танкова бригада – София. За 36 години след военното училище е сменил 14 длъжности плюс обучение в Национален университет по отбраната на САЩ, Вашингтон, ВА „Г.С. Раковски“ и няколко специализирани курсове.  Преди него други танкисти началници на академията са били генерал-майор Димитър Кръстев (17 юли 1992-октомври 1993) и генерал-лейтенант Методи Гелев (22 април 1997 до 11 август 2000 г.).
За последните 34 години имаше 15 началници на Военната академия. 8 от тях са от Сухопътни войски, 3 от ВВС и 2 от ВМС. Само генерал-майор Дочев е втори път началник на академията. Първият път беше от 30 юни 2015 г. до 8 ноември 2016 г. Той е и единственият българска генерал с дипломи от две военни училища. Завършва през 1986 г. Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“ в Шумен със специалност „Автоматизирани системи за управление за ПВО на ВВС“ с отличен успех. Дипломира се и като първенец на випуска на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна със специалност „Радиолокация и радионавигация за ВМС“ през 1997 година. Службата му във войските дава основание да го определим като третия началник на академията от ВВС. Къде ще го видим, освен в запаса, предстои да разберем. А защо държавата да не използва дипломатическия му опит? Обучаван е в Колежа по отбрана на Нидерландия в гр. Делфт. Завършил е училището на ООН в гр. Амерсфорт, Нидерландия и курс за лидери на 21 век в център „Джордж Маршал“ в Германия. Получил е квалификация в Канада и Турция. От 2018 до 2021 г. е аташе по отбраната на РБ в Руската федерация. Засега го чакаме в редиците на запасното войнство.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов е предложен за служебен министър на отбраната

05.04.2024, 13:12

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев обяви пред президента Румен Радев и представители на парламентарните политически сили избора си за министри. Сегашният заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов, генерал-лейтенант от запаса, е предложен за служебен министър на отбраната. Преди това той бе още два пъти заместник-министър на отбраната, като на същия пост е бил от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г.
В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС.

Атанас Запрянов владее английски и руски език. Баща е на две деца.

 

Нова Зеландия ще сключи през следващите месеци ново партньорство с НАТО

05.04.2024, 13:02

Нова Зеландия се ангажира да работи в по-тясно сътрудничество с партньорите от НАТО в подкрепа на колективната сигурност и очаква да приключи преговорите по партньорството си с алианса „в близките месеци“, заяви външният министър Уинстън Питърс (на снимката), предаде Ройтерс.
„Нова Зеландия се ангажира да работи заедно с партньорите от НАТО, за да допринесе за колективната сигурност, например чрез подкрепата ни за самоотбраната на Украйна“, каза Питърс след участието си в срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел на 3-4 април.
Министърът заяви, че изходът от войната в Украйна ще окаже голямо въздействие върху глобалната сигурност, „и затова Нова Зеландия трябва да бъде готова да даде своя принос.“
Нова Зеландия води преговори за нов тип партньорство с НАТО, тъй като алиансът пренасочва всички споразумения по партньорство към нов модел, наречен „Индивидуално съобразена програма за  партньорство“.
„Очакваме да сключим това партньорство през следващите месеца, като договорим конкретни области на сътрудничество“, каза Питърс.
Питърс ще пътува до САЩ и се очаква следващата седмица да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън и с генералния секретар Антонио Гутериш, за да обсъдят важни глобални и регионални предизвикателства в областта на сигурността, съобщиха от неговата канцелария.
Той ще направи обръщение към Общото събрание на ООН относно новозеландската „дълбока загриженост относно положението в Газа“. Питърс ще се върне в Нова Зеландия на 14 април.
Източник: bta.bg

 

Ще предложат промяна на базата за определяне на военните заплати

05.04.2024, 08:11

В Стратегическия преглед на отбранителната политика е предвидена промяна на базата за определяне заплатите на военнослужещите. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев по време на вчерашното му изслушване в Комисията по отбрана. Христо Гаджев, Ангел Георгиев, Ивелин Първанов и Александър Вълчев поставиха въпроси, свързани с възнагражденията на военнослужещите в светлината на острия недостиг от кадри за армията. От 10 години позицията на МО е за промяна на 380-те лева база за определяне на най-ниското възнаграждение на военнослужещите, каза министърът. По тази причина промяната била заложена в Стратегическия преглед на отбранителната политика, който, както е известно, трябваше да приключи в края на февруари, но бе удължен до края на юни. Тук възникна размяна на реплики по повод измененията и допълненията на Закона за МВР, които от 1 януари 2025 г. променят базата от 380 лв. на средната заплата за страната от второто тримесечие на предходната година. Според министъра депутатите трябвало да помислят, че се създава напрежение с подобно решение само за едно ведомство в сектора на сигурността. Христо Гаджев, обаче, информира, че по тази промяна на закона, която е по предложение на депутати,  имало положително становище на правителството.
Относно увеличението на заплатите на военнослужещите и цивилните служители за тази година с 10 процента, министърът каза, че се е чакало централизирано решение, но както посочи, ние избързахме. Този месец увеличението най-малко с 10 процента ще бъде получено заедно с натрупаното от 1 януари. За това са разчетени 80 процента от предвидените 180 млн. лв. Останалите 20 процента ще бъдат насочени за попълване на критични дефицити от специалисти. Това ще решава следващото ръководство на МО.
Министърът се съгласи, че некомплектът от офицерски състав е сериозен, особено на фона на предстоящо уволнение на старши и висши офицери, поради навършване на пределна възраст за звание. Няма как, обаче, дори за една година повече да оставим тези, които са се възползвали от закона за придобиване право на пенсия, каза той. Изключения се прави за някой специалисти, като лекари, например.
Има определена готовност за промени на Закона за резерва на въоръжените сили, бе казано по време на изслушването. Според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов са разработени текстовете за мобилизационния резерв, където са хората с военна подготовка. Работи се по законовото уреждане на задължителната подготовка за защита на Отечеството на гражданите, като войници.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военен календар

05.04.2024, 07:54

На 5 април 1857 година във Верона, Италия, е роден княз Александър І (Александър Йозеф фон Батенберг) (1857 – 1893). Втори син на принц Александър фон Хесен – Дармщат и племенник на императрица Мария Александровна, съпруга на руския император Александър ІІ.
Завършва Дрезденския кадетски корпус, след което служи в 24-ти великохерцогски хесенски лейбдрагунски полк и е зачислен в списъците на 8-и улански полк на руската армия.
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като офицер в щаба на Предния отряд (1877) и в Главната квартира на Действащата армия (1878). На 17 април 1879 г. Първото Велико народно събрание го избира за княз на България и като такъв си възлага званието генерал от пехотата. Подкрепя Съединението (6 септември 1885) и командва Българската армия в победоносната Сръбско-българска война (ноември 1885).
По време на своето управление работи всеотдайно за икономическото, културното и духовното израстване на България. С непосредственото му участие са приети основополагащи закони и нормативни актове, определили пътя на нейното модерното развитие. Учредява първите български ордени „За храброст“, „Св. Александър“ и „За заслуга“. В резултат от сложните вътрешни проблеми и външнополитическите отношения с Русия е детрониран (9 август 1886) и принуден да абдикира (26 август 1886).
Умира на 5 ноември 1893 г. в Грац, Австрия. Тленните му останки са пренесени в София и през 1897 г. положени в специално построена по решение на Народното събрание гробница-мавзолей. Кавалер на военен орден „За храброст“ I степен.

На 5 април 1835 година е обесен Велчо Атанасов – Джамджията (1778 – 1835).
Роден в Килифарево, Търновско, на 19-гoдишнa възраст той емигрира в Румъния. Развива търговска дейност в Букурещ, Брашов и Будапеща. Издига се до преуспяващ търговец и подтикван от родолюбиви чувства, през 1809 г. се завръща в Търново, където търгува главно със стъкла за прозорци.
Загрижен за развитието на българското просвещение внася църковнославянски книги от Русия, открива в Търново първото частно килийно училище (1822), подпомага църкви и манастири.
През 30-те години на ХІХ в. организира въоръжено въстание, останало в историята под името Велчова завера. Целта на съзаклятието е чрез революционни действия да се извоюва политическа автономия и самоуправление на българските земи, какъвто статут имат вече съседните балкански народи.
Разчита се на намесата на Русия в качеството й на покровителка на християните в Османската империя. Окончателният план предвижда въстанието да избухне през април 1835 г. едновременно в Търново и Варна, след което да се разпростре и върху останалите български земи.
За главен военен ръководител е определен капитан Георги Мамарчев, а за негов пръв помощник и бъдещ кмет на свободно Търново – Велчо Атанасов. Постепенно в делото са привлечени стотици занаятчии и търговци от Търново, Трявна, Елена, Дряново, Горна Оряховица и др. Ходът на подготовката е прекъснат внезапно от предателството на еленския чорбаджия Йордан Кисьов.
Арестуваните ръководители на заговора понасят мъжествено изтезанията и не издават останалите участници. Велчо Атанасов, Димитър Софиялията, Йордан Брадата, Никола Гайтанджията и др. са осъдени на смърт от извънреден турски съд и обесени в Търново.

На 5 април 1846 година в Сливен е роден Таньо Стоянов (Анастас Стоянов Куртев) (1846 – 1876).
Участник в националнореволюционното движение и един от първите членове на основания от Васил Левски през 1871 г. Сливенски революционен комитет. Оценил организаторските му качества, Левски го определя за апостол в Търговищко, Омуртагско, Котленско и Добричко, като го снабдява и с пълномощно от 15 ноември 1872 г.
За революционната си дейност Т. Стоянов е арестуван и заточен в Диарбекир (1873), откъдето успява да избяга и през 1875 пристига в Румъния. По време на Априлското въстание (1876) организира чета от 26 души, която на 16 срещу 17 май 1876 г. преминава р. Дунав, слиза при с. Косуй Българ (дн. Пожарево, Тутраканско) и се насочва към Стара планина, за да подпомогне въстаниците от Втори (Сливенски) революционен окръг.
Четата навлиза на българска територия заедно с тази на Христо Ботев като общият замисъл предвижда едната да подсили въстанието в Източна, а другата – в Западна България. Пътят й минава през Лудогорието покрай села с преобладаващо турско население, поради което скоро е открита от турска потеря. След тежки боеве край селата Спахлар (дн. Ломци, Поповско) и Аязлар (дн. Светлен, Поповско), на 27 май четниците са нападнати при с. Араплар (дн. Априлово, Поповско) от редовна войска и башибозук. С негодно от проливния дъжд оръжие те водят ожесточен ръкопашен бой, в който войводата Таньо Стоянов и по-голямата част от четниците са убити, а останалите – заловени и осъдени.

 

 

НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна, заяви Столтенберг

04.04.2024, 20:10

НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след края на двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел.
Нямаме планове да изпращаме войски в Украйна, няма молба за това. Оказването на помощ на Украйна не ни прави част от конфликта, добави той.
Столтенберг съобщи, че съюзниците подкрепят предложението занапред военната помощ за Киев да бъде съгласувана от пакта и така да се постигне предсказуемост. По неговите думи работата по този въпрос ще продължи в следващите седмици.
Обстановката на бойното поле остава сериозна. Украйна има нужда от повече средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и подкрепа. Виждаме, че Русия оказва натиск по фронта и мобилизира повече войски, готова е да пожертва хора и техника за незначителни цели. Има две възможности – съюзниците да осигурят повече помощ и Украйна да си върне повече от завзетите земи; другата възможност е да не можем да направим това и Русия да продължи напред, опасността да се повиши. Единственият начин да се постигне траен и справедлив мир е в силата на украинските въоръжени сили, само така (руският президент Владимир) Путин може да бъде убеден, че няма да спечели на бойното поле и трябва да преговаря за приемливо решение, при което Украйна запазва своята независимост. Вярвам силно, че това е възможно, каза Столтенберг.
Възразявам на всякакви опити на грузинските власти да върнат законопроекта за „чуждите агенти“, това противоречи на усилията за укрепване на демократичните институции в страната и за сближаване с НАТО и ЕС, посочи генералният секретар.
Източник: bta.bg

 

Комисията по отбрана не обсъди и не гласува Доклада за отбраната и въоръжените сили за 2023 г.

04.04.2024, 19:57

Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2023 г., внесен от Министерския съвет, бе трета точка от днешното заседание на Комисията по отбрана. Той бе представен от министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев. Оказа се, обаче, че кворум няма. Част от депутатите си тръгнаха, а бяха нужни 10 от 18-те членове на комисията. Дори дискусия не започна. Така обсъждането и гласуването бе отложено за следващо заседание. Стои и въпросът дали новият служебен министър ще защити този доклад, чието гласуване от парламента е необходимо, с оглед на записаните направления за работа през 2024 г. и в средносрочен план.
С 10 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ Комисията по отбрана подкрепи  решението за приемане на  „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“. По предложение на председателя Христо Гаджев бяха направени някои промени в проекта за решение. Правителството бе разчело разходите на основата на 37-хилядна армия. В Програма -2032, обаче, числеността е 43 хиляди. Поради това депутатите гласуваха разчетите да бъдат върху 43-хилядна армия, независимо от съществения некомплект в момента. В противен случай се създава впечатление за съкращаване на хората с пагони. Промяната ще стане при следващо актуализиране на програмата. До края на март, когато се внася Годишния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, ще се внася в парламента и отделен доклад за изпълнението на програмата, бе записано в промененото решение. Освен това комисията ще предложи в пленарна зала да се гласува текст, според който всички компенсации, които бихме получили от оказването на военно-техническа помощ за Украйна, да се използват единствено за модернизация на армията.
Програмата бе представена от министъра на отбраната. Тя бе приета от правителството на 29 ноември 2023 г. С приемането й от Народното събрание ще бъде зададена цялостна интегрирана рамка на капиталовите разходи и основните дългосрочни инвестиционни направления за постигане на набелязаните цели, свързани с неотложното превъоръжаване на Българската армия, както и на ред, предвидимост и прозрачност в разходването на капиталовите средства.
Приложението към програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране. Това са обявените вече проекти за придобиване на: основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от Сухопътните войски; нови трикоординатни радари; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубици. Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети; противоминни кораби; ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия; изграждане на система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада; разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности; развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия. Първите пет инвестиционни направления и три инфраструктурни проекта са с най-висок приоритет и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове.
Индикативната финансова рамка за реализация на Програмата е изготвена в съответствие с прогнозните данни за реалния растеж на БВП и е съобразена със сроковете за постигане на националните Цели за способности в рамките на Процеса на отбранително планиране в НАТО, като основен източник на финансиране са бюджетът за отбрана и разходите за отбрана от централния бюджет.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари за постигнатия консенсус по необходимостта от превъоръжаване на армията. Той отбеляза, че дори и при 2,5 процента от БВП за отбрана не могат да се покрият инвестиционните проекти на всички формирования. За пореден път обърна внимание на депутатите, че процесът на придобиване на нова техника, според българското законодателство, е доста дълъг. На въпроси на членовете на комисията отговаряха още бригаден генерал Здравко Пехливанов – директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. В заседанието участва и полковник Любомир Монов, временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ в МО.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Възложиха на „Авионамс“ да изгражди способности за поддръжка на F-16

04.04.2024, 17:04

Правителството прие вчера, 3 април 2024 г., решение да възложи на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да натовари дъщерното си дружество „Авионамс“ АД с изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 Block 70.
Става въпрос за изпълнение на проект в рамките на индустриалното сътрудничество с компанията Lockheed Martin, във връзка с придобиването на първите осем изтребители F-16. Около подписването на сделката бе обявено, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс” (халето на компанията).
От съобщението на правителствената информационна служба се разбира, че предстои подписване на Споразумение между „Авионамс“ АД и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество. Предвидено е и привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „Авионамс“ в съответствие с изискванията на американската компания, доставка и инсталиране в „Авионамс“ на предоставеното от Lockheed Martin безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.
Макар, че минаха почти пет години от сключването на Рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin, относно програма за индустриално сътрудничество F-16, имаше много малко развитие по темата и нямаше сключени конкретни договори за работа.
Предвижда се контролът по изпълнението да се осъществява от министъра на икономиката и индустрията. Контролът на конкретните дейности във връзка с изпълнението на посоченото задължение ще се осъществява от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха още от правителството.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Politico: Изтребителите F-16 вече не са актуални за украинската армия

04.04.2024, 13:11

Американските изтребители F-16 вече не са актуални за украинската армия. Това мнение изразиха офицери от ВСУ в разговор с европейското издание на вестник "Политико".
"Често ние просто не получаваме оръжейни системи в момента, в който имаме нужда от тях. Те идват, когато вече не са актуални. Всяко оръжие си има своето време. F-16 бяха необходими през 2023 г., а през 2024 г. няма да са подходящи", заяви един от събеседниците на вестника.
Украинските военни посочват като причина за загубата на значението на F-16 готовността на руската армия за евентуалната им поява на бойното поле. Според тях руските въоръжени сили активно изчисляват благоприятни позиции за разполагане на комплексите С-400, за да увеличат максимално зоната на възможно поражение на изтребителите и да ги държат възможно най-далеч от фронтовата линия и логистичните центрове.
Оценките на офицерите от ВСУ подсказват, че прогнозите на собственика на X (бивш Twitter) Илон Мъск за възможната загуба на Одеса и достъпа на Украйна до Черно море, ако конфликтът продължи, може да се окажат верни, заключава Politico.
Украйна отдавна иска от партньорите си да ѝ дадат изтребители F-16. Западът обаче подчертава, че е невъзможно да се предоставят на Киев такива самолети без подходящо предварително обучение на пилотите и наземния персонал. Дания, Холандия, САЩ и няколко други западни държави вече участват активно в обучението на украински пилоти.
На 31 март Мъск заяви, че Украйна рискува да загуби Одеса и достъпа до Черно море, ако не се съгласи да преговаря с Русия. "Остава под въпрос дали Украйна ще изгуби целия си достъп до Черно море или не. Бих посъветвал ситуацията да се реши чрез преговори, преди това да се случи", написа той в X.
Източник: https://glasove.com/

 

Френският военен министър изненадващо се обади на руския си колега. Шойгу: Надяваме се, че зад атаката в "Крокус" не стоят френските спецслужби

04.04.2024, 13:05

Русия се надява, че френските спецслужби не стоят зад терористичната атака в "Крокус сити хол", каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на телефонен разговор с френския си колега Себастиан Льокорню. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.
Москва посочи, че телефонният разговор се е състоял по искане на Париж. Говорител на френското Министерство на отбраната каза, че той е бил първият по рода си между двамата министри от октомври 2022 г. - осем месеца след като Кремъл нареди на войските си да нахлуят в Украйна, посочва БТА.
„Киевският режим не прави нищо без одобрението на западните куратори“, каза руският министър на отбраната. Шойгу добави, че Русия се надява, че в случая зад терористичната атака не стоят френските спецслужби. По време на разговора с ръководителя на френското министерство на въоръжените сили Себастиан Льокорню Шойгу заяви, че Русия разполага с информация за украинската следа в организирането на терористичната атака в "Крокус сити хол". По време на разговора френският министър на отбраната изрази съболезнования за терористичната атака.
По време на телефонния разговор Сергей Шойгу и Себастиан Льокорню отбелязаха готовността си за диалог относно ситуацията в Украйна. Руското министерство на отбраната допълва, че като отправна точка за по-нататъшните обсъждания биха могли да послужат преговорите между Русия и Украйна през 2022 г. в Турция, които завършиха безрезултатно. В позицията на Москва за разговора между двамата министри се отбелязва, че всякакви идеи за организиране на среща за Украйна в Швейцария без участието на Русия са "безсмислени". Киев предложи да бъде свикан подобен форум, но посочи, че Москва няма да бъде поканена на него.
Руското военно министерство допълва, че Шойгу е заявил на френския си колега, че всяко практическо изпълнение на изявлението на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски в Украйна ще "създаде проблеми за Франция". След тези думи на Макрон френски официални представители уточниха, че в тях се е имало предвид използване на военнослужещи за обучение и други операции далеч от фронтовата линия.
Източник: https://glasove.com/

 

Израелската армия иска да мобилизира резервисти за въздушната си отбрана

04.04.2024, 09:11

Израелската армия иска да мобилизира резервисти за силите за противовъздушна отбрана, предаде ДПА.
След оценка на ситуацията бе решено да увеличим броя на военнослужещите и да привикаме резервисти за силите за противовъздушна отбрана, каза израелската армия, без да назове конкретни причини за предприетата мярка.
Израелски медии съобщиха, че решението е взето заради заплахи от страна на Техеран. След предполагаем израелски въздушен удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск, при който загинаха няколко души, Иран вчера отново заяви намерението си да отмъсти.
Нападението "няма да остане без отговор", предупреди иранският президент Ебрахим Раиси (на снимката).
Двама генерали и петима членове на иранската Революционна гвардия бяха убити при атаката, извършена в понеделник. Според иранската агенция Тасним шестима сирийски граждани също са били убити.
Иранската Революционна гвардия (елитни ирански въоръжени сили) се смята за по-влиятелна от конвенционалната армия на Иран, отбелязва ДПА.
Иранското министерство на външните работи обвини Израел за нападението. Американското правителство също смята, че Израел е извършил атаката, но той не е коментирал случая.
Източник: https://www.bta.bg/

 

ISW: Руснаците засилват щурмовете на Лиманско направление

04.04.2024, 08:45

Руските сили настъпват близо до границата на Донецко-Запорожия регион, северно от Приютное, близо до полосата югозападно от Новомихайловка, западно от Авдеевка и западно от Бахмут. В повечето направления се водят позиционни боеве, но на Лиманско направление руснаците засилват щурмовете. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
Уточнява се, че военните на Москва са провели неуспешно механизирано нападение западно от Кременная и са възобновили ограничени атаки непосредствено западно от Сватовое. Геолокационни кадри, публикувани на 3 април, показват как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отблъскват засилено руско механизирано нападение с размер на взвод източно от Терни.
Усиленото механизирано нападение на взвода край Терни показва, че руското командване дава приоритет на Лиманското направление и следователно може още повече да засили темпото на настъплението в този район. Също на 3 април руските войски са предприели неуспешен щурм близо до Андреевка (западно от Сватовое).
Позиционните боеве са продължили по линията Купянск-Сватово-Кременная близо до Синковка (североизточно от Купянск) и Белогоровка (южно от Кременная).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

75 години от създаването на НАТО

04.04.2024, 08:25

Организацията на Северноатлантическия договор, НАТО е международна организация за военно сътрудничество, основана с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г. Седалището на организацията е в Брюксел.
Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.
Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна намеса. До такава атака обаче никога не се стига. Вместо това за първи път в историята на договора САЩ се позовават на член 5 на 12 септември 2001, в отговор на терористичните атаки на 11 септември 2001.
Договорът се позовава на чл. 51 от Устава на ООН, според който страните имат право на отбрана. Тази отбрана може да се осъществява както самостоятелно, така и колективно (с подкрепа от съюзни държави). - Още за НАТО

 

Военен календар

04.04.2024, 08:20

На 4 април 1894 година в Самоков е роден полковник Христо Николов (1894 – 1972) – конструктор на първата българска лека картечница.
Завършва Военното училище в София (1915). Като командир на картечна рота от 54-ти пехотен полк се сражава в едни от най-тежките боеве при Криволак, завоя на р. Черна и Дойран (1915 – 1918). За проявен героизъм е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас. През 1920 – 1927 г. след основно проучване на съществуващите системи „Максим“, „Шварц Лозе“, „Колт“ и др. конструира първата българска картечница и сам финансира нейното изработване в Софийския военен арсенал.
Участието във войната му помага да формулира едно от най-важните изисквания към автоматиката на картечницата – висока надеждност. За да се постигне тя, оръжието трябва да има възможно по-малко на брой части, да се сглобява и разглобява бързо и без инструменти, да може за по-малко време и по-лесно да се изучава. Изобретението на капитан Хр. Николов, представено от него на 19 октомври 1927 г. пред комисия от военни специалисти, получава висока оценка и български патент № 1167. През 1929 г. той конструира нов опростен модел със заключен затвор и подвижна цев, който е патентован в Германия, Англия, Чехословакия, Франция и Швейцария. В хода на проведените изпитания експертите установяват, че точността на стрелбата е много добра, а затворът – принципно различен от известните европейски образци. Картечницата е предадена в Министерството на войната за серийно производство, но не е приета на въоръжение в Българската армия, тъй като се „изгубва“ заедно с документацията. След като въвежда някои изменения в конструкцията (1937) подполк. Николов се обръща с молба към Военното министерство да бъдат произведени 3 – 4 броя от новия модел в Държавната военна фабрика, които да се дадат за изпитание във войската. Инспекторът на въоръжението генерал Руси Русев му отговаря, че поради заетостта на фабриката това не може да бъде изпълнено.
С горчилка в душата и търсейки начин да реализира своето изобретение, през февруари 1939 г. той безвъзмездно подарява новия модел картечница заедно с чертежите и 250 патрона на съветския военен аташе полковник Александър Бенедиктов. С първия съветски кораб, акостирал на бургаското пристанище, тя е изнесена за СССР, а нейните технически и бойни качества са използвани при производството на оръжие.
Днес един опитен образец на 8 мм лека картечница „Капитан Христо Николов“ се съхранява в Националния военноисторически музей в София и друг – във Военноисторическия музей на артилерията в Санкт Петербург.

На 4 април 1991 година в България е основан Атлантически клуб.
Клубът е независима и неправителствена организация, поддържаща общите ценности на Евроатлантическата общност.

През 1992 г. става първият член на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА) от страна извън структурите на НАТО.

Поддържа трайни връзки с атлантически организации във всяка от страните на Алианса и работи за разширяване на диалога за укрепване на Трансатлантическата сигурност.
Чрез конференции, изследвания и лидерски диалог, клубът представя идеите и мненията на София на глобалната сцена.

Има големи заслуги за интеграцията на България в НАТО и евроатлантическите политически, отбранителни и икономически структури.

 

 

НИК 421 застана на Морска гара – Варна

03.04.2024, 22:18

Научноизследователският кораб „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ (НИК 421) застана на Морска гара – Варна след края на 32-ата полярна експедиция. Екипажът на кораба преизпълни поставените му задачи, заяви началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ Боян Медникаров. Корабът превози от България конструкция на нова лаборатория до полярната база на о. Ливингстън. Той подчерта, че българската експедиция е осигурила и логистиката за три испански бази. По време на 32-а експедиция от борда на кораба се проведоха 4 научноизследователски проекта с висока ефективност, твърди още Медникаров.
Екипажът се завръща у дома в много добро състояние, каза командирът на кораба Николай Данаилов. По думите му НИК 421 е „в много добро състояние и има нужда само от леки ремонти, които ще бъдат изпълнени в местен завод“.

 

Генерал Матю Риджуей спасява Корея и се превръща в съвършената машина на Американската армия

03.04.2024, 22:00

Ако сте почитатели на военното дело и попитате някой за велики американски генерали, то най-вероятно ще чуете имена като Патън, Джон Джей Пършинг и други. Никой няма дори да марки г-н Риджуей като потенциален кандидат за величие. От една страна е напълно нормално – всички са очаровани от Втората Световна война, следвана от Виетнамската война – никой не обръща внимание на Корейската война. Матю Бънкър Риджуей е известен кадър на военната академия в САЩ. През 1917 г. завършва и никой дори не подозира, че ще стане генерал. Резултатите му са изключително слаби, класът от 750 души има далеч по-бляскави хора.
Преди да замине и да види бойни действия във Франция, Риджуей получава ново нареждане – да отиде и да учи испански в Уест Пойнт. По стара традиция, изпращането в тази академия с някакъв език, не може да се смята за кариера, която позволява по-сериозни и специални стъпки. При завършването на обучението си, Матю вече знае перфектно испански и е един от най-добрите офицери в западното полукълбо. През следващите 6 години ще бъде протеже на генерал Дъглас МакАртър, който се опитва да превърне академията в много по-добро и специално място за обучаване на следващото поколение офицери.
Джордж Маршал забелязва качествата на Риджуей и бързо го назначава в 15-та пехота в Китай в средата на 30-те години на миналия век. Риджуей ще слуша по радиото и за атаката над Пърл Харбър, която може да създаде толкова много главоболия.......Прочети още

 

Клаус Йоханис не обмисля оттегляне от надпреварата за шеф на НАТО

03.04.2024, 21:35

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че не възнамерява да се оттегли от надпреварата за поста генерален секретар на НАТО и че смята, че шансовете му са "разумни", предаде Аджерпрес.
"Не възнамерявам нито да се оттегля, нито да договоря друго нещо. Концентрирам се върху НАТО и да, има няколко твърдения в общественото пространство. Продължавам да смятам, че шансовете ми са разумни", каза държавният глава в двореца "Котрочени" след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
Той беше попитан дали обмисля да се оттегли или да преговаря за друга длъжност на нивото на ЕС в контекста, в който някои от най-влиятелните страни в НАТО заявиха публично, че подкрепят нидерландския премиер Марк Рюте за поста генерален секретар на Северноатлантическия алианс.
Румънският президент Клаус Йоханис съобщи на 12 март, че ще се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО.
Президентът Клаус Йоханис е домакин заедно с Шарл Мишел в президентския дворец „Котрочени“ на работна среща, посветена на подготовката на бъдещия Стратегически дневен ред на Европейския съюз, в която участват също министър-председателите на Белгия, Унгария и Хърватия - Александер де Кро, Виктор Орбан и Андрей Пленкович, пише БТА.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Китай разработи боен самолет за новия си суперсамолетоносач

03.04.2024, 20:35

Китай обяви разработването на нова версия на добре познатия палубен самолет J-15 (модернизирана версия на Су-33), предназначен за водене на радиоелектронна борба. Той ще бъде базиран на самолетоносач. Това съобщава Navy Recognition, позовавайки се на китайски медии.
Самолетът J-15D  EW беше демонстриран в предаване на CCTV. Tой ще има контейнери за радиоелектронна борба, подобни на тези, използвани в друг китайски самолет, наречен J-16D (за разлика от J-15D, той не е палубен).
По този начин Китай планира значително да увеличи възможностите на своите самолетоносачи, които досега не разполагаха с такива самолети.
На първо място, става дума за китайския суперсамолетоносач "Фуджиан“, който разполага с електромагнитни катапулти и ще може да запуска големи самолети без значителни ограничения.
Предишните два китайски самолетоносача – "Ляонин“ и "Шандун“ - нямат стартови катапулти, което означава, че самолетите стартират от трамплин, какъвто е случаят с руския самолетоносещ крайцер "Адмирал Кузнецов".
Експертите смятат, че J-15D е предназначен за борба с вражеските самолети и корабни радари.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Руснаците са пробили отбраната на ВСУ при Бердичи, настъпват на запад от Тоненкое при Авдеевка

03.04.2024, 20:30

Руските войски настъпват западно от село Тоненкое по посока линията Уманское-Нетайлово. Съдейки по кадрите от обективен контрол, през последните дни руските войски са понесли загуби, но са успели да напреднат до един и половина километра на ширина и дълбочина, пише "Рибар“.
Според данните на Telegram канала, Въоръжените сили на Украйна са предприели опити за контраатака с по няколко бронирани машини в района южно от Уманское, но са попаднали под масиран огън и са се върнали на изходни позиции, губейки една военна машина.
"Мъглата на войната“ в района на Семьоновка малко се разсея, отбелязват от "Рибар“: от публикуваните видеоклипове е било възможно да се установи, че части на руските въоръжени сили са напреднали по река Дурная и са се закрепили в южните покрайнини на улица Централна . Все още не е известно кой контролира мрежата от окопи на подстъпите към селото.
В Бердичи, след скорошния щурм на украински позиции в центъра на селото, руските войски са напреднали с два километра на запад по улица Казберова: украинските сили вероятно са изтеглили част от силите си към Новобахмутовка. В Соловьово, на няколко километра северно от Бердичи, FPV дрон удари танк M1A1 Abrams: това е най-малкото петата поразена единица от този тип техника.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

В САЩ одобриха доставката на хеликоптери Black Hawk за Гърция

03.04.2024, 14:52

Комисията по оръжията на Камарата на представителите на САЩ одобри доставката на 35 хеликоптера UH-60 Black Hawk за Гърция. Това означава, че Правителственият съвет за национална сигурност (KYSEA) на южната ни съседка може да упълномощи Генералната дирекция за отбранителни инвестиции и въоръжения (GDDIA) да подпише писмото за приемане на САЩ (LOA), за да започне изпълнението на програмата, обясняват в редакцията на атинския ежедневник Kathimerini.
Според съобщенията подписите за закупуването на 35-те хеликоптера трябва да бъдат поставени най-късно до края на седмицата и след това правителството на САЩ ще предприеме необходимите стъпки за разпределяне на гръцките Black Hawk на производствената линия.
С новите хеликоптери, способностите за въздушни операции на гръцката армия ще бъдат значително подобрени. Въпросът с летището обаче остава трън след пълното унищожаване на военновъздушната база Стефановикейо от бурята "Даниел“ миналото лято.
56-те UH-1 Huey на гръцките ВВС ще бъдат заменени от Black Hawk. Поради липса на възможности за поддръжка, едномоторните Huey, закупени през 1969 година, сега са изключително редки.
Тъй като новите хеликоптери използват същите двигатели като Apache и MH-60 Romeo на ВМС, източници от Генералния щаб на гръцката армия съобщиха пред Kathimerini, че включването на Black Hawk помага за постигане на еднообразие и подобрява поддръжката на въздушните средства. Те също имат няколко общи характеристики със S-70 Aegean Hawk.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Украински офицери пред "Политико": Фронтът ще се срине, ако Русия нанесе концентриран удар на едно място

03.04.2024, 14:42

Фронтът на украинските въоръжени сили ще се срине, ако руската армия нанесе концентриран удар на едно място, пише Politico, позовавайки се на високопоставени украински военни.
"Офицери казаха, че има значителен риск от срив на фронта (на ВСУ) в района, където руските генерали решават да съсредоточат усилията си", се казва в статията, цитирана от "Фокус".
Сред факторите, които допринасят за пробива на украинската отбрана, командирите посочиха численото превъзходство на руската армия и масираното използване на планиращи бомби. Един от офицерите добави, че Западът повече няма да помага на Украйна да се справи с настъплението на Русия.
"Имаме военна криза. Русия набира ресурси и ще бъде готова за мощен удар през август или дори по-рано", изрази опасения друг военен.
Междувременно от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW) опровергаха руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който във вторник обяви, че въоръжените сили на страната са превзели около 400 квадратни километра украинска територия през първите три месеца на 2024 г., предава УНИАН.
"Шойгу заяви по време на конферентен разговор с руски военни лидери на 2 април, че руските сили са превзели 403 квадратни километра украинска територия от началото на 2024 г. ISW е наблюдавала само визуални доказателства, които позволяват на ISW да потвърди, че руските сили са превзели приблизително 305 квадратни километра в периода от 1 януари до 1 април 2024 г.", се казва в доклада на американския мозъчен тръст.
От там обясняват, че недостигът на запаси принуждава Украйна да пести боеприпаси и да дава приоритет на ограничените ресурси за критичните сектори на фронта. Но в същото време рискът от руски пробив в други, по-малко сигурни сектори нараства. Има повече нестабилност на фронта, отколкото изглежда, въпреки сравнително бавния темп на руското настъпление.
"Ограниченията на украинските материални средства също предлагат на руските сили гъвкавост в начина, по който провеждат настъпателни операции, което може да доведе до свързаност и нелинейни възможности за руските сили да постигнат значителен оперативен успех в бъдеще“, заключават от ISW.
Екипажи на щурмови самолети Су-25 от Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са унищожили опорни пунктове и жива сила на украинските въоръжени сили на Северодонецкото направление. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.
"Екипажите на ударната авиация на самолети Су-25 нанесоха удар с неуправляеми авиационни ракети по опорни пунктове и жива сила на противника на Северодонецко направление в зоната на специална военна операция. Според резултатите от обективния контрол всички посочени цели са успешно поразени“, казват от министерството на отбраната на РФ.
От там отбелязват още, че след използването на авиационно оръжие екипажите са извършили маневра, освобождавайки топлинни капани, и са се върнали в базите си.
"Получихме бойна мисия да унищожим живата сила на противника. Достигнахме целевия район. Пуснахме неуправляеми ракети от позиция нос нагоре. Предният въздушен наводчик потвърди попадението. Живата сила беше поразена. Оказахме помощ на нашите войници, които са на самата фронтова линия", заяви пилотът с позивна "Сталкер".
Източник: https://glasove.com/

 

Изостава строителството на най-новата атомна подводница на САЩ

03.04.2024, 14:18

Разработването на най-новата ядрена подводница на военно-морските сили (ВМС) на САЩ, клас Columbia ("Колумбия" SSBN-826), се отлага най-малко с една година, като основната причина за това са прекъсвания на веригите за доставки. Това съобщи Reuters, позовавайки се на представители на ВМС на САЩ.
По техните думи, създаването на подводницата от клас Columbia изостава от графика с 12-16 месеца. Влизането в експлоатация на новия клас подводници беше планирано за октомври 2027 г., но сега то ще стане факт най-рано в края на 2028 година. Това от своя страна ще принуди ВМС на САЩ да удължи експлоатацията на атомните подводници от клас Ohio ("Охайо"), които би трябвало да бъдат заменени именно от Columbia.
Както коментират американски висши военни, те възнамеряват, въпреки закъснението, разработването и изграждането на подводници Columbia да продължи да бъде приоригет, тъй като те са част от т.нар. американска "ядрена триада". Другите две нейни съставни части са междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране, както и стратегическите бомбардировачи, способни да носят ракети и бомби с ядрен заряд.
Освен това, забавя се и разработката на ново поколение американски многоцелеви фрегати и подводници от клас Virginia ("Вирджиния"), и то с три години. А въвеждането в експлоатация на новия самолетоносач от клас Ford, планирано за 2028 г., също се забавя - с 18-26 месеца. - Още подводници
Източник: https://money.bg/

 

НАТО празнува 75 години, изправен срещу стар враг и нови вътрешни дразги

03.04.2024, 13:58

НАТО, малко след тежката битка за присъединяването на Швеция, става на 75 години в четвъртък на фона на нов спор кой трябва да е следващият лидер на военния алианс, пише Wall Street Journal.
Спорът хвърля сянка върху това, което беше замислено като празнично събиране на висшите дипломати от 32-те членки на Северноатлантическия пакт тази седмица. Той противопоставя ранните членове срещу тези, които се присъединиха след Студената война, задълбочавайки разрива, възникнал с нахлуването на Русия в Украйна.
За да отбележи годишнината на НАТО, американският постоянен представител в алианса Джулиан Смит ще бъде домакин на всички дипломати в сряда, включително държавния секретар Антъни Блинкен, и други високопоставени лица в официалната си резиденция извън Брюксел – „Труман Хол“, носеща името на президента Хари С. Труман, който ръководи създаването на съюза през 1949 г.........Прочети още

 

Подготвят 110-годишнина от учредяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

03.04.2024, 08:30

В Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите е пристигнало писмо от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, в което посочва, че приема да бъде патрон на отбелязването на 110 години от учредяването на организацията на 29 март 2025 г.
За отбелязване на тази и за патрони на други годишнини през 2025 г., свързани с историята на Съюза, ще бъдат поканени председателят на Народното събрание, премиерът и министърът на отбраната, научаваме от организацията.

 

Военен календар

03.04.2024, 07:56

Преди 114 години, на 3 април 1909 г. в Казанлък е роден Димитър Иванов Маказчиев.
Завършва Военното на Н.В училище през 1931 г. Става последователно подпоручик на 6.09.1931 г., поручик на 3.10.1934 г., капитан на 6.05.1940 г., майор от 9.09.1945 г., подполковник от 9.09.1947 г.
Служи във въздухоплавателния полк 1931 г., смесения орляк 1934 г., армейски орляк 1934 г., 3-ти учебен орляк 1939 г.
Бил е командир на учебна рота от 1940 г., началник на Наблюдателното училище в Казанлък от 1941 г., началник на разузнавателна секция въздушни ескадри от 1942 г., комендант на летище Д. Митрополия от 1945 г., както и временен заместник- командир на 2-ра пехотна дивизия от 1948 г.
Лети на самолети ДАР-1, ДАР-1А, КБ-2УТ, ДАР -3 „Гарван“ 1, ДАР- 8 „Славей”, „Фоке Вулф“ ФВ-44 „Врабче“, ДАР- 8 „Славей“ и др.

 

 

Индонезийските военноморски сили подписаха договор за закупуване на две подводници клас „Скорпен“, произведени във Франция

02.04.2024, 20:30

Индонезийските военноморски сили подписаха договор за закупуване на две подводници от клас „Скорпен“, произведени от френската държавна корабостроителница „Навал груп“ (Naval Group), предаде France 24.
Компанията не разкри подробности за стойността на сделката.
Две подводници с дължина 72 метра ще бъдат произведени в Индонезия, която неотдавна подписа други големи договори за доставка на въоръжение с френски компании, се казва в изявление на „Навал груп“. През 2022 г. азиатската страна поръча 42 изтребителя „Рафал“, произведени от „Дасо авиасион“ (Dassault AM.PA).
Според компанията подводниците „Скорпен“ с 31-членен екипаж имат шест ракетни установки, капацитет от 18 торпеда и ракети и 12-дневен автопилот.
По-широкото партньорство между Франция и Индонезия в областта на отбраната е част от това, което Париж разглежда като свой отговор в Индо-тихоокеанския регион на създадения през 2021 г. стратегически съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, наречен АУКУС.
Източник: bta.bg

 

Русия назначи адмирал Моисеев за главнокомандващ на военноморските сили

02.04.2024, 20:13

Русия назначи адмирал Александър Моисеев (на снимката) за главнокомандващ на военноморските сили (ВМС), съобщиха днес от министерството на отбраната, предаде Ройтерс.
По време на конферентен разговор с висшия състав на руските въоръжени сили министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу съобщи също, че вицеадмирал Константин Кабанцов е назначен за командващ на Северния флот, а вицеадмирал Сергей Пинчук – за командващ на Черноморския флот. - (видео)
Източник: bta.bg

 

Германия може да заделя до 8 млрд. евро повече за отбрана от 2028 г.

02.04.2024, 16:28

Германският финансов министър Кристиан Линднер очаква допълнителни разходи за отбрана от до 9 млрд. долара от 2028 г. нататък, ако страната намали нивата си на дълга, каза той в коментари пред агенция DPA, публикувани във вторник.
Допълнителните средства може да бъдат освободени, ако Германия намали дълга си под поставената от Европейския съюз (ЕС) цел за съотношение от 60% спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), като в момента нивото е 63%, казва Линднер, който е от фискално консервативната партия „Свободни демократи“.
„Ако паднем под тази граница, тогава изплащането на дълга от времето на коронавируса, планирано за 2028 г., може да бъде отново обсъдено“, добавя той.
Германското правителство взе спешни заеми на обща стойност около 300 млрд. евро през 2020, 2021 и 2022 г. в отговор на пандемията и войната в Украйна, като в същото време отмени дълговата спирачка, която ограничава държавните заеми.
„Без да се налага да променяме дълговата спирачка, тогава мога да видя ново финансово пространство за маневри“, каза Линднер във вторник в социалната платформа Х.
Германия бюджетира изплащане на дълг в размер на 9 млрд. евро годишно от 2028 г. и от 10,8 млрд. евро годишно от 2031 г.
„Ако обаче тежестта от пандемията върху нивото на дълга дотогава бъде преодоляна, плащането може да бъде значително намалено“, каза министърът.
„Това ще освободи милиарди, които ще ни помогнат да постигнем скока към целта на НАТО във федералния бюджет след края на специалната програма за германската армия“, каза той.
След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за закупуването на съвременни оръжия. Тя се ангажира и да достигне целта на НАТО за военни разходи от поне 2% от БВП.
Германското правителство в момента подготвя бюджета за 2025 г. и финансовия план до 2028 г.
2028 г. се смята за особено трудна, ако специалният фонд свърши резервите си и са нужни още 20-25 млрд. евро в редовния бюджет за отбрана, за да се изпълни целта на НАТО.
„Посочвам цифрата от 9 млрд. евро допълнително пространство за действие през 2028 г., така че всички да сме мотивирани“, каза Линднер.
„Защото ако сега продължим по този път последователно, по отношение на федералния бюджет и на специалните фондове, тогава тази награда ни чака“, добави той.
Това няма да е първият път, когато правителствената коалиция удължава плащането на кризисните заеми, за да създаде ново пространство за разходи.
Тактиката бе използвана през 2022 г., когато бяха обединени плановете за вноски по пандемичните заеми за 2020 и 2021 г. с новопланираните кредити за 2022 г. и бе определен период на плащане от 21 години от 2028 до 2058 г.
Това даде на правителството допълнителен марж от няколко милиарда евро годишно, тъй като изплащането на по-старите кризисни заеми щеше да започне по-рано и беше планирано за по-кратък период.
Източник: https://www.investor.bg/

 

ISW: Руснаците напредват край Авдеевка и на левия бряг на Днепър в Херсонска област

02.04.2024, 14:07

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърди настъплението на руските войски край Авдеевка и на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област на фона на позиционни битки, продължаващи по цялата линия на съприкосновение, предава РБК-Украйна.
Досега руски източници твърдяха, че силите на Москва с напреднали западно от Бахмут, но ISW не намери визуално потвърждение на тези твърдения, се казва в доклада на анализаторите.
Геолокационни кадри, публикувани на 1 април, показаха последствията от неуспешна атака на руска бронирана техника срещу Ивановское (между Бахмут и Часов Яр). Един от руските военни блогъри докладва за загубата на 5-6 единици бронирана техника по време на атаки край Ивановское през последните дни.
Руските войски наскоро потвърдиха настъпление на югозапад и запад от Авдеевка. Геолокационни кадри, публикувани на 31 март, показват, че техни части са напреднали по улиците във Водяное и са достигнали западните покрайнини на селото.
Геолокационни кадри, публикувани между 30 март и 1 април, потвърждават, че руските сили са се опитали да настъпят по-нататък на запад от Тоненкое.
Известен московски военен блогър съобщава, че напредъкът на руските войски в района на Авдеевка е възпрепятстван от некомпетентни руски командири на тактическо ниво, които са "по-заинтересовани от кариерата си, отколкото от защитата на своя народ“.
На 1 април позиционните боеве са продължили на запад и югозапад от Донецк, но няма потвърдени промени във фронтовата линия в този район.
Боевете са продължили западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Новомихайловка и Победа.
Продължават и боевете на граничния участък на Донецко-Запорожката област, като отново няма потвърдени промени във фронтовата линия.
Позиционните боеве са продължили: източно от Водяное (при Угледар); близо до Велика Новоселка; в Урожайное и Старомайорское (и двете южно от Велика Новоселка).
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Фолклендската криза през 1982 година продължава 74 дни

02.04.2024, 09:20

С десант на около 2000 аржентински морски пехотинци под кодовото име „Росарио“ на Фолклендските острови на 2 април 1982 г. започва конфликтът между Аржентина и Великобритания.
След десанта Великобритания скъсва дипломатическите си отношения с Аржентина. Опитите на ООН, САЩ и Перу за мирно уреждане на конфликта са безуспешни.

За да си върне контрола над островите, Великобритания използва авиация и флот, в резултат на което на 14 юни 1982 г. аржентинските войски капитулират.

В конфликта, продължил 74 дни, загиват около 650 аржентински и 250 британски военни.....Прочети още

 

Кой, как и кога вдигна заплатите в армията и стипендиите на курсантите?

02.04.2024, 09:05

„Вдигайки бюджета значително през 2023 и 2024 година, ние успяхме само в рамките на половин година двукратно да повишим заплатите на хората в отбраната - с 10% през лятото на миналата година и с още 10 % от началото на януари тази година. Това е съществено постижение и няма как да не бъда доволен от това,“ казва министърът на отбраната Тодор Тагарев в едно интервю, което е предназначено за сайта на МО.
Да се върнем към бюджета за 2023 г. и вдигането на заплатите.
Във внесения от правителството проект на държавен бюджет за 2023 г. средства за увеличаване на възнагражденията за военнослужещите и цивилните служители не се предвиждаха. В Комисията по отбрана този въпрос беше поставен и бе една от причините депутатите да не подкрепят на първо четене законопроекта.   
Тогава от МО изразиха мнение, че всеки разход, който да повиши социалния пакет и възнагражденията, реално ще доведе до преразпределение в бюджета с превес на личния състав. Заявено бе, че няма буфери за повишаване на заплатите в този бюджет и не е мислено въобще в тази посока.
На поставените въпроси в комисията за социалния пакет на военнослужещите, особено за възнагражденията  и за промяната на базата от 380 лв. Тодор Тагарев, министър на отбраната, отговори така: „Що се отнася до промени във финансовата схема за осигуряване на хората в отбраната, все пак сме юли месец и говорим за бюджета за тази година. За краткия срок, който имахме за преразглеждане на бюджета, внесен от служебното правителство, тези въпроси не получиха внимание. В бюджетната процедура, която стартира за следващата бюджетна година, ще се опитаме да разгледаме и тези въпроси.“
В края на краищата бяха намерени 75 млн. лв. за повишаване на заплатите в армията. Това, обаче, стана възможно, благодарение на предложението на Христо Гаджев и Томислав Дончев от ПГ „ГЕРБ-СДС“. Същото предложение имаше и от ПГ „БСП за България“, но то бе в бюджета на МО, което не се подкрепи. Тогава министър Тагарев изрази подкрепа на това предложение, като каза, че се обмисля възможност за увеличение на заплатите в армията и чрез вътрешно преразпределение.
Стипендиите за курсанти. Кой ги предложи?
Друга важна социална придобивка във времето на това правителство се случи отново по инициатива на депутати. Това стана при обсъждането и гласуването на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Въведена бе стипендия на курсантите за подготовка за изпълнение на военна служба като професия в размер не по-малко от 1,3 от базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, определяна ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България. В условията на недостиг на кандидати за курсанти това бе от много важно значение. Предложението бе на народните представители Христо Гаджев, Ивайло Мирчев, Красимир Вълчев, Костадин Ангелов, Джейхан Ибрямов, Мюмюн Мюмюн и Калоян Икономов.
Новите заплати през април
В бюджета за 2024 г. бяха заложени 180 млн. лв. за увеличение на заплатите. Става дума отново за 10 процента. Все още новите заплати не са получени. По съобщение от МО това ще стане този месец с натрупване от предните три.
Базата си остана 380 лв.
Обещанието да се разгледа и промени схемата за определяне на военните заплати с тазгодишния бюджет, обаче остана неизпълнено. Така си останаха и тези 380 лв., като база за изчисляване на най-ниското възнаграждение на военнослужещите, които не са променяни от 2009 г. Някои казват, че те не играели никаква роля. Защо тогава бе променен Законът за МВР и там базата от 380 лв. от 1 януари 2025 г. ще бъде средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година. Сигурно чакаме Стратегическия преглед на отбраната, чийто срок не само, че бе удължен до края на юни, но бе оставен на следващо или следващи правителства. Можеше поне промените в закона, които се отнасят до подобряване социалния статус на военнослужещите  да бъдат предложени, за да се обсъдят и гласуват в парламента. В този план това правителство може да се похвали само с онези промени в закона, които се отнасят до ползването на Дома на МО в с. Орешак и отпуските при раждане.
Дано следващото правителство, което ще дойде пак в средата на годината, да не каже и то, че няма време и да обещае решаване на проблемите през 2025 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Епидемии по време на война

02.04.2024, 08:53

Големите епидемии, които засягат българските земи, обикновено са по време на войни. Най-смъртоносната пандемия в човешката история застига воюваща България през май 1918 г., т.е. в края на Първата световна война. И тогава т.нар. испански грип идва от Китай. По различни оценки жертвите в света са между 50 и 100 милиона. В България, според някои източници, от заразата загиват около 80 хиляди души. (Жертвите от Първата световна война – убитите и изчезнали български войници, са 101 224 души; ранените са 156 026, от които половината остават военноинвалиди, заболелите са 61 144 души, от които 24 000 души умират.)
Налага се България да води борба и на други фронтове, освен бойните. Тя е срещу честите епидемии по това време от холера и тиф, например. Има сведения, че във връзка с холерата военните лекари дори с физическа сила са карали  войниците в окопите да си преваряват водата. Известно е, че полза имало и от плесенясалия хляб, който масово се консумирал на фронта. По-късно плесените са в основата на производството на пеницилина.
Интересен факт има в излезлите напоследък публикации по повод мерките, които се вземат срещу заразата от коронавируса. Припомня се, че България не е била в състояние преди повече от 100 години да вземе сериозни мерки срещу испанския грип. Едно от обясненията е и фактът, че Медицинският факултет към Софийския университет е създаден през ноември 1917 г. На помощ, обаче дошли отлично подготвени руски лекари. Те пристигнали у нас, бягайки от руската революция. Освен това, белогвардейските военно-полеви болници във Велико Търново и Стара Загора също имали принос за ограничаване на заразата.
Холерата не е непозната гостенка за българската войска. Тя е невидимият враг и през Балканската война. “Нашият полк беше в силното сражение при Бунар Хисар и оттам се спасихме живи и здрави. Оттам ходихме при с. Тарфа, което е на най-предната боева позиция и гдето претърпяхме нещо по-лошо от войната – холерата. Във войната и при атака смъртта иде ненадейно и без да я виждат и затова не е страшно, но холерата е нещо, което Вие там не можете да си въобразите. Здрав си и се радваш, че и след сражението си излязъл запазен и току виж, че след 2-3 часа падат на земята и свършват. Пред час време си говорил с някого си и току чуваш, че той бере душа или е вече умрял. А най-лошото е да гледаш, че другарите край тебе мрат и да трепериш от страх, че може би е дошъл и твоя ред. Хиляди оставиха костите си не от куршум, а от холерата. Няма защо да се казва, че в такова време всеки пази себе си и дума не може да става за фелдшерска или докторска помощ. Хората мрат като добитък. И сега си спомням как умиращи викат: „Умирам, дайте ми водичка!“ Но кой смее да отиде на помощ, когато такава помощ е явна смърт. И всичките вестници, които пишат за българските победи не казват ни дума за истината, за ужасите, които придружават войната. Всичко това ние преживяхме и се надявахме, че то няма да се повтори, но днес тази надежда почва да се губи, 18, 20 и 5 полкове се връщат на позициите, утре може би, ще заминем и ние и много е вероятно, че войната ще се поднови и не ще дума, че не винаги щастието ще ни запазва. Ако не куршум, то холерата ще почне своята работа. А като се вземе предвид, че спим в дупки, кочини, гладуваме и имаме въшки, то човек започва да губи всяка надежда.“ Това е част от пространното писмо на Ганчо Иванов, учител от с. Дъскот (Велико Търновско), писано на 19 януари 1913 г., ден преди подновяването на бойните действия след военното примирие (от ноември 1912 г.), което не носи „дълго чакания на фронта мир“. То е цитирано в портала за култура, изкуство и общество от Снежана Димитрова в „За другата история на Балканските войни“.
Сдружението „Българска история“ преиздаде спомените на  българския офицер от полски произход Отон Барбар. Той разказва за трудните моменти на фронта, предизвикани не от вражеския огън, ами от холерата и смъртта, която тя сее след себе си. „Бойните действия сега се състояха само в рядка пушечна, а понякога и оръдейна стрелба от наша и турска страна. Наблюдавахме как турските патрули тършуваха в напуснатите наши окопи. А далеч в тила на турските линии се наблюдаваше как пристигаха откъм Цариград тренове и стоварваха нови войски.
В това време войниците, пък и голяма част от офицерите, бяха потънали в нечистотии. Непрекъснатите походи и боевете не бяха оставили свободно време за изпиране и почистване и затова у войниците и у мнозина офицери се завъдиха въшки. Но такива грамадни бяха те у някои, че за спомен ги нарекохме „чаталджанки“.
Навръх Архангеловден времето беше прекрасно. Аз и Савата отидохме зад дружинната палатка, за да се пощим, като сред бял ден се съблякохме съвсем голи под лъчите на ноемврийското слънце.
Тъкмо в това време сред войниците и офицерите от полка се появи холерата. Имахме вече няколко смъртни случаи. В полка не се взеха никакви особени мерки за лекуване на заболелите от холера. Заразените просто се изолираха, т.е. оставяха се настрани, никой не се доближаваше до тях и те умираха, без някой да се погрижи за подобрение на съдбата им.
Интересен беше случаят със заболяването на поручик Г. от картечната рота. Простудил се, поручик Г. страдаше от корем. Отива при полковия лазарет и се свива на едно място. Дохожда старшият полкови лекар, санитарният майор, и като вижда Г., че се свива от болки, веднага разбира, че е заразен от холера и му казва, без да се доближава до него: „Полегни си, ще ти дам чай и то ще ти мине“.
Но след малко го пита: „Имаш ли температура?“. „Имам си, имам си температура“, отговаря дяволът Г. с тон, като че иска да каже „сигурен съм“. Тогава докторът Р. вика: „А, така ли! Здравей, бе, Г.“, и се ръкуват с Г. Температурата се счита като сигурен признак, че болният не е холерен.
В предписанията, които се издаваха от щаба на дивизията за предпазване от заразата, старателно се избягваше употребяването на израза „холера“, а се казваше, че се е явила болестта „коремоболие с диария“. Сред общата мизерия и безпомощност да се борим с болестта това обстоятелства вливаше и хумористична нота. Но когато войниците почнаха да умират, и то само 4-5 часа след заболяването си, тогава чак „коремоболието с диария“ бе наречено и официално холера.
Отначало водата за пиене не се преваряваше. Чак на 13 ноември излезе заповед до полка: да се дава на войниците често чай, но понеже нямаше захар, споменатата заповед остана дълго време неизпълнена. Чак след като се появиха смъртни случаи, тогава почнахме да преваряваме водата за пиене.
**********
Когато се настанихме на бивак на около 100 крачки от бивака на дружината от 1-и пехотен полк, видяхме, че един войник беше оставен. Той лежеше на носилка на корема си и беше си подпрял брадата с ръцете. Лицето му беше изпито синкаво, до него лежеше пушката му. Един войник, санитар, седеше малко настрани и го пазеше. Когато го запитах защо не са го вдигнали, санитарят ми отговори, че войникът вече щял да умира, та затова бил оставен. Умиращият беше едно еврейче от София, казаха ми, че бил годеник. И наистина, след два часа холерният умря. Вечерта погребахме умрелия, аз бях назначен да наблюдавам погребението. Назначената команда изкопа гроб и погребахме умрелия заедно с пушката му – такава беше заповедта.
На следния ден в нашата дружина почнаха да се явяват случаи от холерни заболявания. Тук, на този бивак, дружината се командваше от стария ротен командир капитан Б., защото дружинният ни командир подполковник Мурджев заместваше заболелия след последните боеве командир на полка.
Борба с холерата почти не съществуваше: лекарите не разполагаха даже с необходимото количество йод, нито с някое друго дезинфекционно средство да си измиват ръцете след прегледа на болните. Даже сапун нямахме достатъчно. Войниците бяха нечисти, храната не беше добра и водата за пиене сега чак почнахме редовно да преваряваме.
Мнозина офицери не се бръснеха и си бяха пуснали бради, а някои – и дълги коси. Това се правеше, разбира се, не заради липса на бръсначи и ножици, а просто защото такава беше модата. Мнозина войници подражаваха на тази мода, а това още повече увеличаваше нечистотията им.“
По време на Балканската война (1912-1913 г.) холерата се разпространява от фронта във вътрешността на страната. Сведенията сочат, че през 1913 г. са регистрирани 19 205 болни, от които 9 548 умират.
Малкият микроб Rickettsia prowazekii причинява едно от най-опустошителните инфекциозни заболявания в света: тиф. Човечеството страда от болестта от векове, като хиляди хора стават жертви, четем в luna-anapa.ru. Предвид факта, че болестта често удря военните, тя се нарича "лагерна треска" или "военна треска". По време на 30-годишната война в Европа (1618-1648 г.), коремен тиф, чума и глад са отнели живота на 10 милиона души. Понякога огнищата на коремен тиф диктуваха изхода от цялата война. Например, когато испански войски обсадиха крепостта на мавританска Гранада през 1489 г., огнище на тиф незабавно отне живота на 17 000 войници в рамките на месец, оставяйки армия от 8 000 души. Поради разрушителните ефекти на коремен тиф мина още един век, преди испанците да успеят да изгонят маврите от своята държава. Също по време на Първата световна война това заболяване отне няколко милиона живота в Русия, Полша и Румъния. Симптомите на епидемията от коремен тиф обикновено включват главоболие, загуба на апетит, неразположение и бърза треска. Бързо се развива в треска, придружена от втрисане и гадене. Ако не се лекува, болестта засяга кръвообращението, което води до гангрена, пневмония и бъбречна недостатъчност. Подобряването на методите за лечение и санирането значително намали вероятността от епидемия от коремен тиф в съвременната епоха. Появата на ваксината срещу коремен тиф по време на Втората световна война помогна за изкореняването на болестта в развитите страни. Въпреки това, огнища все още има в някои части на Южна Америка, Африка и Азия.
Спирането на заразата е много по-ефективно, когато хората вярват на мерките, взети от властта. Но за да се подчинят на разпоредбите на властта, те трябва да бъдат добре информирани за заплахата и да имат доверие на властта.  Една от причините грипът от 1918 г. да стане известен с името "испански", е, че Испания е била неутрална в Първата световна война и не е подлагала печата си на цензура. Още един урок от исторята за днешното поведение на човечеството.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На този ден

02.04.2024, 08:29

На 2 април 1917 г. за първи път в българската авиационна история страната губи двама летци в резултат на проведен въздушен бой.

Загиват поручик Никола Божков (пилот) и поручик Димитър Петров (наблюдател).
По време на Първата световна война двамата служат към 2-ро аеропланно отделение, дислоцирано на летище Удово. В този ден поручик Божков и поручик Петров се завръщат от изпълние на разузнавателна задача, когато в района на с. Тушин техният „Албатрос“ Ц-III е нападнат от френски изтребител „Нюпорт“.
В завързалия се въздушен бой пилотът поручик Божков е убит. При снижаването наблюдателят изхвръкнал от кабината. Самолетът пада между двете бойни линии и през целия ден бил под постоянен обстрел. Вечерта под прикритието на нощта, българските войници от 45-ти пехотен полк успяват да приберат тялото на пилота и да го погребат в участъка си. Тялото на наблюдателя е открито след седем дни и е погребано до пилота.

На 2 април 1920 г. в гр. Фере, Дедеагачко, е роден Христо Панайотов Лазаров.

Произхожда от учителско семейство. Средното си образование получава в Стара Загора. През 1941 г. завършва Военното на Н.В. Училище в София. На 16 юни 1941 г. е произведен в чин подпоручик. Заминава за Германия, за да усъвършенства летателните си умения.
След завръщането си в България заема длъжността командир на крило в 5-ти бомбардировъчен полк на летище Пловдив. Участва във Втората световна война като командир на 2/5 бомбардировъчно ято. След 9 септември 1944 г. до края на войната извършва 32 бойни полета със самолет „Дорниер“-17. Командир на ескадрила. От 1951г.става командир на 25-и минноторпеден полк. През 1953 г. завършва курс за командир във Военно-техническата академия – София. Последно войнско звание полковник. След преминаване в запаса от 15 май 1955 г. работи в областта на търговията, нещатен сътрудник в ДОСО Пловдив.

На днешна дата, в нощта на 2-ри срещу 3-ти април 1993 в кантон Пум Прек - Камбоджа - преди 31 години - при внезапна и коварна атака на червените кхмери загинаха Цветомир Петков, Петър Байчев и Атанас Радев (от 4-та рота), от състава на мисията на Българската Армия към ООН в Камбоджа (UNTAC).
Възползвайки се от миролюбивото и приятелско отношение на българските миротворци отряд на Червените Кхмери провежда коварна и провокативна атака срещу силите на ООН с цел дискредитиране на мисията. Сред другите цели на тази подла акция е доказването на лоялността на местния командващ пред неговите висшестоящи ръководители.
Кантон Пум Прек - охраняван от българските военнослужещи е единствения в мисията на ООН който е изцяло и навътре в територии контролирани от Червените Кхмери и като такъв е сериозна пречка на техните намерения да саботират мирния процес.
Въпреки множеството провокации и сигнали българския войник не отстъпва до последно от поста си. След трагичния инцидент ООН взема решение за закриването му, а българския контингент се оттегля с достойнство.

 

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.04.2024 г.

01.04.2024, 22:50
 

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас очерта плана на правителството за преструктуриране на въоръжените сили

01.04.2024, 21:21

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас очерта плана на правителството за преструктуриране на въоръжените сили съгласно "Дневен ред 2030“ в понеделник, наблягайки на придобиването на изтребители, укрепването на военноморския флот и ролята на местната отбранителна индустрия в автономните системи и противоракетната отбрана, съобщава вестник "Катимерини".
Дендиас посети Генералната дирекция за отбранителни инвестиции и въоръжения (GDDIA), където беше информиран за 15 приоритетни програми за военно оборудване.
"Нашата програма има за цел Гръцките военновъздушни сили да притежават 200 модерни самолета от 4,5 и 5-то поколение до 2030 г., постепенно премахвайки самолетите от 3-то и 4-то поколение“, каза Дендиас.
Той разкри планове за придобиване на две или повече пълни ескадрили до края на десетилетието, състоящи се от самолети F-16 Viper, Rafale и F-35.
"Нашата цел е да укрепим собствената си отбранителна индустрия. Ние се стремим да създадем нова реалност за гръцките въоръжени сили“, заяви Дендиас.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Курсанти от ВВМУ тренират гасене на пожар на бордана НИК-421 - „Св. св. Кирил и Методий“

01.04.2024, 17:04

Курсантите от ВВМУ, които са на плавателна практика на борда на НИК 421 – „Св. св. Кирил и Методий“, участваха в регулярни тренировки, които са част от обучението им. Бе проведено занятие по противопожарна подготовка. По време на занятието обучаемите имаха възможността да затвърдят теоретичните си познания и практическите си умения. Запознаха се със средствата за гасене на пожари на борда, с използване на защитни облекла и изолиращи дихателни апарати. Бе проведена и тренировка по оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадал. Бяха извършени оценка, стабилизиране, евакуация и последващо лечение на ранения, вследствие на получените травми. В мероприятията по оказване на медицинска помощ взеха участие курсанти от пети курс, специализация „Медицинско осигуряване на ВС“, които са част от плавателната практика на борда на НИК 421. Курсантите бяха осигурявани методически от лейтенант д-р Мария Якова – корабен лекар на 32-рата Антарктическа експедиция на НИК 421. Направена бе и регулярна тренировка по използване на спасителни средства и аварийно напускане на кораба, съобщават от ВВМУ.
Източник: https://otbrana.com/

 

Утре във Военната академия се открива конференция „20 години България в НАТО и НАТО в България“

01.04.2024, 15:37

Научна конференция с международно участие на тема: „20 години България в НАТО и НАТО в България“ ще се проведе във Военната академия „Г. С. Раковски” и Централния военен клуб от 2 до 4 април. Престижният научен форум се организира традиционно в навечерието на патронния празник на Военната академия 14 април - рождената дата на идеолога на българското национално-освободително движение Георги Раковски, съобщава Пресцентърът на МО.
Тази година фокусът на годишната научна конференция е поставен върху отбелязването на 75-ата годишнина от сключването на Вашингтонския договор (1949 г.) и на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. Тематиката на форума е особено актуална в контекста на военните действия в Черноморския регион, както и на желанието на държави в региона да се присъединят към икономически и отбранителни съюзи.
От българска страна във форума ще участват представители на Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, бизнеса, академичните среди, академични институции и партньори на академията. Участниците в научните направления са български и чуждестранни експерти и учени, които ще представят своите изследвания и разработки и ще дискутират проблеми, пред които сме изправени в съвременния свят.
Източник: https://otbrana.com/

 

В Караманово почетоха паметта на граничаря Асен Илиев

01.04.2024, 15:28

Паметникът на Асен Илиев в Караманово, община Ценово, беше отрупан с венци и цветя. Десетки се събраха пред обелиска на граничаря, за да почетат паметта на героя, загинал за защита на държавната граница само на 23 години. Той е поразен от вражески куршум на зазоряване на 31 март 1952 г. в местността Сарабурун, но не позволява на диверсантите да пресекат граничната бразда. Според историята на Гранични войски това е едно от най-тежките сражения за защита на държавната граница. „Защитникът на родината, завинаги останал на 23 години, се превърна в символ на родолюбие и героизъм. Неговият подвиг е повече от красноречив пример за отдаденост към родината и дълг към Отечеството през краткия жизнен път на героя от Караманово“, сподели секретарят на Народно читалище „Светлина“ Петя Герасимова, съобщават от общината.
Ученици от местното училище декламираха стихове в прослава на Асен Илиев и пяха песни за родина. Допълнителни положителни емоции внесоха изпълненията на Женската фолклорна група „От извора“.
Благовест Добрев от интернет форума „Граничарите на България“ разказа за сражението, при което загиват още двама защитници на България.  Седемдесет и две години след гибелта на Асен Илиев неговите съселяни продължават с гордост да си спомнят за него и да разказват за героичния му подвиг. С едноминутно мълчание и падане на колене жители на селото и членове на „Граничарите на България“ от цялата страна отдадоха почит към героя. Венци и цветя поднесоха и членове на общинската структура на запасното войнство в Ценово.
Асен Илиев е роден на 24 април 1929 г. в Караманово в семейство на трудови хора. През есента на 1949 г. е призован да отбие войнския си дълг в редовете на родната казарма. По собствено желание той постъпва в Школата за обучение на сержантски състав в Банкя, след което е разпределен да служи в малката застава „Орел“, разположена в Североизточните Родопи. Малко преди зазоряване, в ранното утро на 31 март 1952 г. трима истински българи влизат в ожесточена престрелка с нарушители на държавната ни граница. В 5,30 часа сутринта граничен наряд под ръководството на младши сержант Асен Илиев се натъква на шпионска група, проникнала за диверсионна дейност в България. Сред дъжд от куршуми загиват ефрейтор Георги Стоименов и редник Стоил Косовски. Асен Илиев се опитва да пресече пътя на бандитите към граничната бразда. В неравната схватка е пробит автоматът на Асен. Независимо от това той успява да застреля един от нарушителите и пада смъртно ранен на няколко метра от граничната бразда в местността „Кралимарковски камък“. По мнението на  военни специалисти престрелката под връх Сарабурун е най-тежкото сражение с диверсантска група в историята на Гранични войски. Президиумът на Народното събрание на Република България награждава посмъртно Асен Илиев с Орден за храброст – трета степен и го удостоява със званието младши лейтенант. От 15 май 1952 г. граничната застава „Орел“, на която служи Асен Илиев, носи неговото име. В навечерието на 2 юни 1973 г. в родното село на героя граничар е открит паметник. Любопитен факт е, че застава с името на Асен Илиев има и на грузинско-турската граница.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тихият крах на Запада

01.04.2024, 12:00

Годините 1991-2019 се оказаха благоприятни за така наречения „Западен свят“. Евроатлантиците победиха Източния блок, почувстваха се световни хегемони и започнаха едностранно да налагат своя „износ на демокрации“ навсякъде по света.

От това опитаха не само държавите от СИВ/Варшавския договор и Югославия.

Достатъчно е да споменем Иракската кампания на Америка, от която скоро ще се навършат 20 години, Афганистанската война от 2001 г., която завърши печално за САЩ и нейните съюзници през 2021 г. и „Арабската пролет“ от 2010 г., която промени завинаги политическите режими на целия арабски свят и доведе до безпрецедентни конфликти, граждански войни и миграционен натиск по границите на Европа.

Печално е да се отбележи, че никъде Западният „цивилизован“ свят не успя да наложи нито цивилизация, нито демокрация по свой образец. Ирак се превърна в кръвопролитна арена на вътрешнополитически игри между враждуващи кланове.......Прочети още

 

В САЩ: Украйна ще загуби войната

01.04.2024, 08:36

Пълномащабната война в Украйна продължава повече от две години, украинските въоръжени сили успяха да се издържат благодарение на помощта за отбрана, предоставена от САЩ и европейските съюзници. Русия обаче напоследък постигна известен напредък на фронта, докато Украйна започна да се изправя пред възможността да не получава повече помощ от Вашингтон.
Украйна ще загуби тази война, ако САЩ не продължат да я подкрепят, пише в своя оценка Институтът за изследване на войната (ISW), цитиран от УНИАН. Украинците всъщност нямат това, от което се нуждаят, за да се защитават по-успешно. Киев в момента е изправен пред ужасна ситуация.
Военният анализатор Джордж Барос (на снимката) от ISW каза в интервю за Fox News, че Западът е предоставил оръжия на Украйна „да не претърпи катастрофална загуба“. В момента ситуацията е такава, че ако не получи „това критично снабдяване“, Украйна през 2024 година може да допусне пробив от руската армия.
Не само липсата на боеприпаси е забавила способността на Украйна да напредва по фронтовите линии или е попречила да постигне печалби. Противовъздушната отбрана на Украйна има проблеми.
Барос обясни, че руската армия редовно провежда изключително интензивни бомбардировки срещу украинска инфраструктура като язовири, електроцентрали и мостове, използвайки крилати ракети, хиперзвукови ракети и балистични ракети (част от които ирански). Руснаците демонстрираха през последните три месеца, че се адаптират, прилагат някои научени уроци, което подобрява ефективността и смъртоносността на руската армия.
Барос предупреди, че ако Русия успее да спечели неоспоримо превъзходство във въздуха, Москва може да започне да провежда килимни бомбардировки, както направи в Сирия. Украйна до голяма степен успя да задържи позициите си на фронтовата линия в продължение на месеци, но военните експерти са съгласни, че няма да може да го направи дълго. "Украйна ще загуби тази война, ако Съединените щати не продължат да подкрепят Украйна".
Източник: https://fakti.bg/

 

3-те най-лоши съветски военни самолета от Втората световна война

01.04.2024, 07:50

Как съветските пилоти успяват да свалят немски асове с тези технически и морално остарели самолети?
И-153 "Чайка"
"Чайката", както често се нарича изтребителят "Поликарпов" И-153, се присъединява към съветските военновъздушни сили (ВВС) в навечерието на Втората световна война през 1939 година. Представя се успешно по време на биткита срещу японците при Халхин Гол, но при започването на германската инвазия той не може да се сравнява със самолетите на Луфтвафе.
Съветският изтребител губи от основния си конкурент - Messerschmitt Bf 109 по повечето технически характеристики, особено по отношение на скоростта (514 км/ч срещу 434к/ч). "Чайката" е абсолютно неспособна да преследва и хваща немски бомбардировачи като Ju-88 (466 км/ч).
"Не можеш да се измъкнеш (от борбата, не можеш да го догониш (Bf 109); можеш само да се опиташ да маневрираш и да се защитаваш", спомня си пилотът Александър Рязанов от 10-ти гвардейски изтребителен авиационен полк, който започва боя си на И-153.
Над 1300 И-153 се сблъскват с Луфтвафе на съветската западна граница през лятото на 1941 година. Докато понякога умелите съветски пилоти използват маневрените "Чайки", за да изненадат противника в небето, целта на самолетите по-късно е променена и те се използват главно за нападение на наземни цели, както и за ескортиране на бомбардировачи при нощни полети.
През 1944 г. бавните и остарели И-153 не могат да участват в бързите настъпателни операции на Червената армия. Изтеглени от битка, те се използват за патрули и за защита на морски конвои.

"Туполев СБ"
Един от най-добрите съветски бомбардировачи през 1930-те години, "Туполев СБ" (AНТ-40) е истински цар на небето по време на Гражданската война в Испания. Със скорост от 450 км/ч, той е извън обсега на вражеските изтребители като италианския Fiat CR.32 (220 м/ч) и немския Heinkel He 51 (210 м/ч).
Тази скорост позволява на СБ да продължи дневните бомбардировъчни мисии без съпровод от други самолети. Неговото господство приключва през пролетта на 1937 г., когато в испанското небе се появява свръхбързият Messerschmitt Bf 109 (514 км/ч).
Въпреки факта, че до 1941 г. самолетът е напълно остарял, той остава основният бомбардировач в съветските ВВС. По време на германската инвазия СБ претърпява огромни загуби, когато среща своите "стари приятели" - Bf 109.
Последният голям ангажимент на СБ е по време на битката при Сталинград. След 1943 г. тези бомбардировачи се използват главно като доставчици, както и като транспортни и товарни самолети за снабдяване на партизански групи и за пренасяне на саботажни отряди зад вражеската линия.
Когато германците анексират Чехословакия през 1939 г., те получават 32 такива бомбардировача, произведени по лиценз от чехите като Avia B.71. По време на Втората световна война тези самолети са доставени от Третия райх на неговите български съюзници. Над две дузини СБ са използвани срещу Съветския съюз от финландците, но са възвърнати по време на Зимната война.

И-16 "Ишак"
"Ако се научиш да летиш на И-16, можеш да летиш на всичко, дори на пръчка! Това е много "строг" самолет, но много маневрен", спомня си пилотът Владимир Тихомиров от 12-ти изтребителен авиационен полк. Този съветски изтребител не прощава и изисква превъзходна квалификация от пилотите.
Той ​​успешно се доказва по време на Испанската гражданска война и в битката срещу японците в Далечния изток. До 1941 г. обаче е остарял, въпреки факта, че има няколко големи модернизации.
Преди мощните самолети "Як" и "Ла" да се издигнат в небето в цялата си слава, И-16 трябва да възпира масирани немски удари. Над 1700 "магарета" (каквото е прозвището на И-16) са позиционирани в съветските западни райони, когато стартира операция "Барбароса". Техният дял от всички съветски изтребители в региона е над 40%.
По-маневрен от основния си конкурент Bf 109, И-16 значително изостава по скорост и огнева мощ. "Магаретата" могат само да се опитват да маневрират и да се прикриват един друг. Единствено факторът на изненадата би могъл да им донесе предимството. Така на 16 януари 1943 г. известният немски ас Алфред Гриславски е свален от И-16, който неочаквано се появява от облаците.
Източник: https://bg.rbth.com

 

Най-успешният дивизион

01.04.2024. 07:35

На 24 март 1999 г. САЩ и НАТО започнаха въздушна кампания срещу тогавашната държава Югославия. Един от най-важните моменти в този конфликт от югославска страна включва действията на системата за противовъздушна отбрана на столицата Белград и нейните околности. Поради подавящото числено и технологично превъзходство на въздушната мощ на САЩ и НАТО, задействана в операцията, военновъздушните сили на Югославия „излизат от играта” на втория или третия ден от военните действия (реално югославските МиГ-29 действат масово на 24 и 25 март 1999 г., при което са загубени пет самолета, като в началото на април има отделни излитания без влизане в бой – бел. ред.) и така единствената защита на небето на страната се осигурява от ракетните и артилерийските части. По онова време зенитно-ракетните войски са представени от 250-а зенитно ракетна бригада (зрбр), базирана в Белград, в чийто състав влизат осем дивизиона със зенитно-ракетни комплекси С-125 „Нева-М”. Друга част – 450-и зенитно ракетен полк (зрп), се базира в Кралево и има в своя състав четири дивизиона С-125 „Нева-М”. 240-и самоходен зрп, базиран в Нови Сад, има четири батареи 2К12М „Куб-М”, 230-и зпр в Ниш също има четири батареи „Куб-М”. Също четири батареи имат 311-и зрп, базиран в Прищина, 310-и зрп, базиран в Крагуевац, и 60-и зрп в Подгорица. В допълнение към тези 12 дивизиона „Нева-М” и 20 батареи „Куб-М” югославската система за ПВО (в състава на ВВС и ПВО на страната) разполага и с преносими зенитно-ракетни комплекси 9К32М „Стрела-2М” и 9К39 „Игла”.......Прочети още

 

На този ден преди 73 години е създаден 26 орап

01.04.2024, 07:25

На 1 април 1951 г. със секретно писмо N 1-А-3014/30.03.1951 е сформиран 26-ти отделен разузнавателен авиационен полк (орап) с командир поручик Йордан Йорданов Стефанов. Неговата история започва още по време на втората фаза на Втората световна война (12 септември – 26 декември 1944 г.), когато 5-ти авиационен бомбардировъчен полк е базиран на летище Враждебна и активно участва в бойните действия с 15 самолета До-17 „Ураган“, 10 - В-71 „Жерав“, и по един Fi-156 „Дрозд“ и Fw-58 „Гълъб“. Изпълнени са 356 полета и са хвърлени 190 тона бомби.
След войната 5-и авиационен бомбардировъчен полк е разположен на летище Граф Игнатиево и на неговата база се формира и организационно изгражда 26-ти орап. През периода май – септември 1951 г. полкът е пребазиран на летище Крумово, по-късно на летище Горна Оряховица, а от 23 септември 1955 г. – на летище Толбухин (Добрич). С указ № 298/26 август 1953 г. на Народното събрание 26-ти орап получава и бойното си знаме.
След като на 13 април 1955 г. 3-та бомбардировъчна дивизия в Балчик е разформирована, първите самолети Ту-2 и Ил-28, които могат да бъдат разгледани днес в Музея на авиацията, пристигат в 26-ти орап. След 1959 г. 26-ти орап е превъоръжен с МиГ-15, а първите пилоти, летели на този самолет, са Янаки Янакиев и Кирил Стоянов. През 1963 г. майор Димитър Глушков прелита с първия самолет МиГ-17 на летище Добрич, а 5 години по-късно група летци преминават обучение за приучаване към самолет МиГ-21. На 3 ноември 1982 г. на летище Добрич кацат самолетите МиГ-25, а полк. Влаю Генов е първият български пилот летял на тази машина (2 декември 1982 г.). Сформира се звено от 4 броя МиГ-25, които оперират до 1992 г. Същевременно в периода 29 февруари – 1 юни 1984 г. летците и техниците от поделението преминават обучение в Краснодар за приучаване на самолет Су-22М4. Първите, летели на тази машина, са полк. Фотев и майор Щетинин (18 септември).
На 1 септември 1994 г. със заповед от министъра на отбраната на основата на 26-ти орап е сформирана 26-та разузнавателна авиационна база (раб) с тилов и свързочен батальон и радиолокационен пост. През 1995 г. на 26-та раб започва експлоатацията на Л-39, а от 1 септември 1998 г. и на самолети МиГ-21 бис от закриващата се 6-а авиобаза Балчик. През април 2001 г. самолетите Су-22М4 са прехвърлени в авиобаза Безмер, а 26-та раб е преобразувана в авиотехническа база. На 16 юни 2002 г. със заповед на министъра на отбраната базата е закрита.
Командири:
 1. поручик Йордан Йорданов Стефанов (1951 – 1952);
 2. майор Йордан Върбанов Песаров (1952 – 1955);
 3. генерал-майор Щерьо Александров Щерев (1955 – 1958);
 4. полк. Георги Иванов Стоев (1958 – 1959);
 5. полк. Серафим Митев Колчев (1959 – 1966);
 6. полк. Дельо Иванов Колев (1966 – 1968);
 7. полк. Христо Иванов Костадинов (1968 – 1971);
 8. полк. Тодор Маринов Плачков (1971 – 1974);
 9. полк. Христо Димитров Костов (1974 – 1978);
 10. полк. Влаю Христов Генов (1978 – 1981);
 11. полк. Димитър Петров Фотев (1981 – 1985);
 12. генерал-майор Иван Николов Парапунов (1985 – 1987);
 13. полк. Марин Стоянов Христов (1987 – 1990);
 14. подполк. Руси Вълчев Русев (1990 – 1993);
 15. полк. Иван Георгиев Пейчев (1993 – 1995);
 16. полк. Альоша Петров Стоянов (1995 – 2000);
 17. полк. Валентин Георгиев Милев (2000 – 2002).
Самолети на въоръжение:
 - Пе-2 (1951 г. в Горна Оряховица);
 - Ту-2 и Ил-28 (1955 г.);
 - Ескадрила Миг 15 бис (от 1959 г.);
 - Ил-28Р (1961 г.);
 - МиГ-15 У(1959 г.);
 - МиГ-17 Ф (1963 г.);
 - Ил-14 (1966 г.);
 - МиГ-21 Ф-13, МиГ-21 Р (след 1968 г.);
 - МиГ-25 (4 броя – 1982 г.-1992 г.);
 - Су-22M4 (1984 г.);
 - МиГ-21 МФ (1991 г.);
 - L-29 (1991 г.);
 - L-39ZA (1995 г.);
 - МиГ-21 бис и МиГ-21У (1998 г.).

 

Варна в писмата на лейтенант Анри Вюйлемот от времето на Кримската война

01.04.2024, 07:15

Кой е лейтенант Анри Вюйлемот?
Анри-Шарл-Жан-Батист Вюйлемот (Henri-Charles-Jean-Baptiste Vuillemot) е роден през 1829 г.. Завършва Кралския военен колеж в Ла Флеш (College Royal Militaire de la Fleche) и Специалното военно училище „Сен-Сир“ (Ecole speciale militaire de Saint-Cyr) (1847-1849) (31-ви випуск). Военната си кариера започва на 1 октомври 1849 г. като втори лейтенант (sous-lieutenant) в 7-и пехотен полк (7e regiment d'infanterie de ligne). На 6 февруари 1853 г. е повишен в чин лейтенант.
Лейтенант Анри Вюйлемот участва с полка си в Кримската война (1853-1856 г.) като командир на взвод . 7-и пехотен полк, с командир полковник Дьо Пикне дьо Лаваранд (colonel de Pecqueult de La Varande), е в състава на Първа бригада на Първа пехотна дивизия с командир дивизионен генерал Франсоа Канробер. От 21 юли до 20 август 1854 г. Първа пехотна дивизия, тогава под командването на бригаден генерал Еспинас, заедно с 3-хиляден корпус „източни спахии“ (Spahis d’Orient), под командването на бригаден генерал Юсуф, участва в експедицията в Добруджа срещу руската 7-а пехотна дивизия, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.......Прочети още

 

104 години от рождението на полковник Розев, един от въздушните защитници на София

01.04.2024, 07:00

На 1 април 1920 г. в София е роден Тодор Николов Розев. След завършване на средното си образование следва Славянска филология. През 1940 г. напуска студентската скамейка и постъпва в Школата за запасни офицери-летци в Казанлък. Първенец на випуска за 1942 г. Разпределен е да служи на летище Божурище.
През 1943 г. продължава подготовката си в Изтребителната школа в Долна Митрополия за подготовка като летец- изтребител. Включен е в състава на 4/6 изтребителен орляк в Карлово, лети на самолет Девоатин D.520.
На 10 януари 1944 г. изпълнява първия си боен полет. Преминава подготовка на самолет Месершмит 109Г и е включен в състава на 3/6 изтребителен орляк, базиран на летище Божурище.
На 11 юни във въздушен бой със самолет Месершмит Ме-109Г6 сваля четиримоторен бомбардировач „Либърейтър“ Б-24. В поредната битка на 24 юни 1944 г. е прострелян от превъзхождащия противник. Самолетът се взривява, пилотът успява да отвори спасителния парашут и благополучно се приземява.
Участва активно във втората фаза на войната срещу хитлеристка Германия. В периода 1943 – 1944 г. поручик Тодор Розев изпълнява 30 бойни полета и участва във 14 въздушни боя.
След края на войната продължава службата си във военновъздушните сили на България. Усвоява съветския изтребител Як-9 и става пилот инструктор. В учебен полет при полет в група самолетът му е повреден и Тодор Розев за втори път прибягва до парашута, за да се спаси. През 1956 г. е уволнен със звание полковник.
След напускане на армията работи в Държавната въздухоплавателна инспекция към Министерството на транспорта. Автор на книгата „Спомени на летеца“ (1957) г. – първата книга за воденето на въздушната война след 1944 г. Тя е преиздавана с подобрения през 1994 и 2018 г.
Умира на 7 октомври 1990 г. в София.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}